Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Antti Kananen, Timitran autohuolto, Lieksa

Autoasi-ketjun korjaamoilla ympäri Suomen palvelevat aina paikalliset yrittäjät. Lieksassa Timitran autohuoltoa pyörittää kahden sukupolven kokemuksella yrittäjä Antti Kananen yhdessä isänsä kanssa. Korjaamo on aloittanut toimintansa jo 1990-luvulla, ja asiakaskuntaan kuuluu kanta-asiakkaita edelleen korjaamon alkuvuosilta. Myös jokainen ohikulkija palvellaan aina ilolla ja ammattitaidolla – ja jos yhteistä kieltä ei löydy, tarvittaessa vaikka elekielen avulla!

 

Antti, kerro vähän korjaamonne historiasta, kuinka itse päädyit työhön autojen pariin ja yrittäjäksi?

1990-luvulla isäni aloitti korjaamon pyörittämisen ja silloin korjaamo oli omakotitalon pihassa, kotimme vieressä. Nuorempana siinä sitten pyörittiin ja autot tulivat äkkiä tutuksi. Siellä rassailtiin myös omia mopoja ja autoja, siitä se oikeastaan alkoi. Yläasteaikaan moni kaveri oli kiinnostunut autoalasta ja jotkut vanhemmat kaverit lähtivätkin opiskelemaan ammattikouluun autoalaa. Suuntautuminen autoalalle tuntui luontevalta. Peruskoulun jälkeen pääsin opiskelemaan Lieksan ammattikouluun autonasentajaksi. Opiskeluaikana tein työharjoittelua Joensuussa ja sainkin koulun päätyttyä sieltä ensin rengasasentajan hommia. Sitten päädyin töihin merkkiliikkeeseen.

Joensuussa vierähti seitsemän vuotta, löysin nykyisen vaimoni ja aloin pohtia kotikylälle paluuta sekä mahdollisuutta toimia yrittäjänä. Muutimme takaisin Lieksaan ja tulin ensin työntekijäksi isän avuksi korjaamolle. Ajan myötä olen omaksunut uusia asioita työnkuvaani ja ottanut enemmän vastuuta. Nyt toimimme yrittäjinä toistaiseksi yhdessä, vastuun siirtyminen sukupolvelta toiselle on käynyt näin vähitellen.

Miten korjaamonne on vuosien varrella kasvanut yhden miehen verstaasta isommaksi?

Isä oli pyörittänyt korjaamoa pitkään lähes yksin, välillä oli apuna työharjoittelijoita tai väliaikaisia työntekijöitä. Kun tulin mukaan, alkoivat alkuperäiset, pienet tilat ennen pitkää tuntua ahtailta ja hankalilta, ja pohdimme vaihtoehtoja. Noin viisi vuotta sitten tulikin vastaan mahdollisuus vuokrata rajavartioston entinen huoltorakennus, noin puoli kilometriä vanhalta paikalta lähemmäs Lieksan keskustaa. Rajavartioston korjaustoiminta loppui ja tila oli tyhjillään. Hieroimme omistajan kanssa sopimusta aikamme ja pääsimme muuttamaan. Nykyään meillä on isommat tilat, viisi nosturipaikkaa, korjaamokalusto on täysin uusittu ja asiakastilat erillään varsinaisesta korjaamohallista. Työporukka on myös kasvanut, meillä on tällä hetkellä kaksi asentajaa meidän yrittäjien lisäksi.

Millaista arkesi autokorjaamoyrittäjänä on?

Hyvin monipuolista ja hektistä. Ei ole kyllä kahta samanlaista päivää! Olemme jakaneet vastuuta niin, että minä vastaan korjaamon toiminnasta ja isän vastuulla on työn vastaanotto, sekä puhelimen ja kalenterin hoitaminen. Työpäiviini kuuluvat siis autohuollot, korjaukset, vikojen selvittelyt ja totta kai yrittäjänä myös paperityöt. Myös asiakaspalvelu on iso osa työnkuvaani. Tässä ollaan koko ajan niin lähellä asiakkaita, että usein asiakkaat ovatkin jo ihan tuttuja naamoja. Meillä on paljon yritysasiakkaita ja sellaisia kanta-asiakkaita, joista jotkut ovat käyneet ihan alkuajoista saakka. Huollamme uusia, takuunalaisia autoja, mutta myös vanhempia ajoneuvoja. On tärkeää, että autoon valitaan oikea huolto-ohjelma tilanteen mukaan. Tämä on huomioitava jo työn vastaanottovaiheessa ja hinta-arviota tehdessä.

Huollamme uusia, takuunalaisia autoja, mutta myös vanhempia ajoneuvoja. On tärkeää, että autoon valitaan oikea huolto-ohjelma tilanteen mukaan. Tämä on huomioitava jo työn vastaanottovaiheessa ja hinta-arviota tehdessä.

Muistuuko mieleen jotain hauskoja sattumuksia korjaamonne historian varrelta?

Kesällä meillä Lieksassa on paljon turisteja ja eräänkin kerran tähän sattui saksalainen pariskunta, joka oli Suomi-reissulla autoillen. Auto oli hajonnut kesken kaiken ja he tarvitsivat apua, jotta matka jatkuisi. Meillä ei oikein ollut yhteistä kieltä, joten homma täytyi hoitaa melkeinpä viittomakielellä. Vika kuitenkin löytyi, tilasimme tarvittavan osan ja pariskunta pääsi jatkamaan reissuansa. Etenkin kesäisin tulee vastaan välillä yllättäviäkin tilanteita!

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on se, kun hommat ovat menneet sujuvasti ja korjaamolta lähtee tyytyväinen asiakas! Tässä ollaan paljon asiakkaiden kanssa tekemisissä, ja usein palaute tai kiitos tuntuukin erityisen henkilökohtaiselta yrittäjänä.

Timitran Autohuolto palvelee kaikissa autohuolto ja korjaustarpeissa!

Timitrantie 3
81720 Lieksa
Ma–pe klo 8.00–17.00
0400 589 186
timitranautohuolto@autoasi.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa