Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Janne Suopanki, Tornion Autoapu

Torniossa autoilijoita palvelee Autoasi-yrittäjä Janne Suopanki. Korjaamo sijaitsee lähellä Ruotsin rajaa, mikä näkyy myös asiakaskunnassa. Asiakaspalvelusta ei tingitä – henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti, jotta osaaminen on aina ajan tasalla.

 

Janne, mikä sai sinut lähtemään autoalan yrittäjäksi?

Olin jo nuorena poikana kiinnostunut autojen korjaamisesta ja kaikesta autoihin liittyvästä tekniikasta. Kyllä tämä vahva kiinnostus on se, joka vei ensin asentajan hommiin ja sen jälkeen korjaamoyrittäjäksi. Kouluttauduin automekaanikoksi, jonka jälkeen erikoistuin autosähkömekaanikoksi. Tein autoasentajana töitä toistakymmentä vuotta, kunnes siirryin työnjohtajaksi. Kävi kuitenkin niin, että jäin työttömäksi, kun yrityksessä loppuivat työt. Makoilin kotona pari viikkoa miettien, mitä tekisin seuraavaksi. Otin sitten yhteyttä yritysneuvontaan, josta sain tietoa ja neuvoja yrityksen perustamiseen. Perustin oman korjaamoyrityksen ja sillä tiellä olen edelleen. Tavallaan oli siis silkkaa sattumaa, että yrittäjän tielle lähdin.
Perustin yrityksen vuonna 2009. Alussa tein hommia yksin, mutta jo parin kuukauden jälkeen pystyin palkkaamaan ensimmäisen työntekijän. Olen pystynyt laajentamaan toimintaa ja kasvattamaan korjaamoa pikkuhiljaa. Tänä päivänä yritykseni työllistää seitsemän henkilöä.

Miltä näyttää tavallinen arkipäivä korjaamolla?

Tarjoamme kaikkia toimialan korjauspalveluita henkilö- ja pakettiautoihin. Perusasioita, eli erilaisia korjauksia ja huoltoja, tehdään joka päivä. Renkaanvaihtosesongit ja vuodenajat tuovat tietysti omat lisäyksensä näihin perushommiin.

Yrittäjänä pidän siitä, että saan itse päättää, mitä ja miten asioita lähdetään tekemään. On palkitsevaa nähdä tuloksia ja huomata tehneensä asiat oikein. Tässä työssä on kyse asiakaspalvelusta – kun asiakas on tyytyväinen, mekin olemme.

“Tässä työssä on kyse asiakaspalvelusta – kun asiakas on tyytyväinen, mekin olemme.”

Onhan yrittäjyys toki stressaavaa työtä. Päivät venyvät usein pitkiksi. Kymmentuntiset tai jopa pidemmät työpäivät ovat minulle tavallisia, mutta kyllä ne väistämättä vievät mieheltä mehut jossain vaiheessa. Olen siitä onnellisessa asemassa, että minulla on osaavaa henkilökuntaa, johon pystyn täysin luottamaan. Tämä mahdollistaa lomien pitämisen sekä kesällä että talvella. Hyvin olemme saaneet yhdessä toiminnan pyörimään. Hyvä henkilökunta on kaiken A ja O, mikään ei toimisi ilman heitä.

Pandemian tuomat haasteet

Vallitseva pandemia on tuonut omat haasteensa arkeen. Viime vuosi onkin ollut melkoista ylä- ja alamäkeä. Välillä on ollut hyvinkin hiljaista ja lomautusuhka on ollut todellinen. Onneksi onnistuimme välttämään lomautukset ja arki rullaa suhteellisen normaalisti. Olemme tarkkoja hyvän hygienian kanssa ja pyrimme näin välttämään riskejä. Korjaamo sijaitsee aivan Ruotsin rajalla. Tämä tuo omia haasteitaan toimintaan – osa työntekijöistämme asuu Ruotsissa, eikä turhia rajanylityksiä tällä hetkellä sallita. Toimintamme lasketaan kuitenkin yhteiskunnan kannalta tärkeäksi, koska meillä huolletaan viranomaisten ajoneuvoja, jonka nojalla henkilökuntamme pystyy kulkemaan töihin ja kotiin. Noin 30 % asiakkaistamme on ruotsalaisia, mutta he eivät nyt valitettavasti pääse tänne.

Miten autot ovat muuttuneet urasi aikana?

Autot ovat muuttuneet urani aikana hyvin paljon. Nykyajan autot ovat haasteellisempia diagnosoida ja korjata. Sähkö- ja hybridiautot vaativat erikoisosaamista ja tekniikkaan paneutumista. Tämä tarkoittaa sitä, että täytyy koko ajan kouluttautua ja oppia uutta pysyäkseen kehityksessä mukana. Pyrimme kouluttamaan henkilökuntaamme ajantasaisen osaamisen varmistamiseksi.
Vaikka työ on periaatteessa samanlaista kuin ennen, se sisältää myös paljon uutta ja erilaista. Enää ei pärjää pelkillä käsityökaluilla, vaan on pakko investoida laitteisiin ja tietotekniikkaan. Ennen katsottiin mikä ongelma on, vaihdettiin viallinen komponentti, laitettiin ruuvit ja pultit kiinni ja valmista oli. Nyt auto kytketään tietokoneeseen ja katsotaan, missä vika on. Kun vaihdetaan komponentti, auto täytyy ohjelmoida, eli kerrotaan autolle, että nyt on uusi osa asennettu. Siksi korjaamolla täytyy olla paljon erilaisia testilaitteita ja tietokoneita, joihin täytyy tehdä ohjelmapäivitykset säännöllisesti. On kuitenkin kiinnostavaa seurata, miten autot ja ala kehittyvät.

Janne muistuttaa autoilijoita pitämään huolta autostaan, sillä jo pienillä teoilla voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Tornion Autoapu palvelee kaikissa huolto- ja korjaustarpeissa!

Tornion Autoapu Oy
Torpinkatu 13
95420 Tornio
Töiden vastaanotto: ma-pe 7.30 – 16.30
Korjaamon aukiolo: ma-pe 8 – 16.30
Puhelin: 045 312 3135
tornionautoapu@luukku.com
tornionautoapu.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa