Kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät yleistyvät jatkuvasti – mikä niiden merkitys on nykyautoissa?

Nykyautojen teknologia kehittyy huimaa vauhtia, ja yksi merkittävimmistä edistysaskeleista on ADAS-järjestelmien yleistyminen. Edistykselliset kuljettajaa avustavat järjestelmät on suunniteltu parantamaan ajoturvallisuutta ja -mukavuutta, ja ne voivat mullistaa tulevaisuuden ajamisen. Mutta mitä ADAS-järjestelmät oikeastaan ovat ja millainen merkitys niillä on nykyautojen toiminnassa?

ADAS-järjestelmät (Advanced Driver Assistance System eli edistykselliset kuljettajaa avustavat järjestelmät) on luotu kuljettajan tueksi havainnoimaan ympäristön ja auton liikkeitä sekä avustamaan ajoneuvon hallinnassa. Ne lisäävät ajoturvallisuutta, kunhan järjestelmien anturien kalibroinnista on huolehdittu niitä koskevien huoltotoimenpiteiden jälkeen. Kalibrointi tarkoittaa ADAS-järjestelmiin suoritettavaa tarkkaa järjestelmän säätöä, joka varmistaa kameroiden ja tutkien oikean asennon sekä että ne tulkitsevat ympäristöä ja siitä saatavaa tietoa totuudenmukaisesti. Mikäli kalibrointia ei suoriteta, tai se suoritetaan väärin, saattaa lopputuloksena olla heikentynyt tai toimimaton järjestelmä, joka tekee ajamisesta pahimmillaan jopa vaarallista.

ADAS-järjestelmät avustavat kuljettajaa niin normaaliajossa kuin vaaratilanteissa

Kuljettajan ajosuoritusta helpottavat ja avustavat ADAS-järjestelmät tukevat ympäristön havainnointia sekä auttavat vaaratilanteiden ennakoimista ja onnettomuuksien välttämistä. Järjestelmiin kuuluu lukuisia erilaisia ajamista helpottavia varusteita, jotka lisäävät merkittävästi liikenneturvallisuutta.

ADAS-järjestelmät on kehitetty tukemaan kuljettajaa niin normaaliajossa kuin vaaratilanteissa. Avustusjärjestelmiä ovat muun muassa aktiivinen pysäköintiavustin, kaistavahti, adaptiivinen eli mukautuva vakionopeudensäädin, älykkäät ajovalot sekä automaattinen hätäjarrutus. Järjestelmät ovat monille tuttuja päivittäisen ajon helpottajia ja esimerkiksi parkkeerauksen tukena toimiva aktiivinen pysäköintiavustin auttaa kuljettajaa mahtumaan ahtaaseenkin parkkiruutuun estäen törmäyksiä toisiin autoihin tai ympärillä oleviin esteisiin.

Parempaa liikenneturvallisuutta ja enemmän ajomukavuutta

Kamera-, tutka- ja lasertekniikkaa hyödyntäviä ADAS-järjestelmiä on ollut saatavilla autoihin jo pitkään, laajuuden vaihdellessa auton valmistusvuoden ja varustetason mukaan. Alkuun järjestelmiä kohtasi vain hintavampien autojen kohdalla, mutta nykyään niitä löytyy myös edullisemmista ajoneuvoista, kun tekniikka on yleistynyt ja kustannukset laskeneet. Koska järjestelmät tuovat turvallisuutta liikenteeseen, on niiden löytymistä yhä useammista autoista haluttu lisäksi edistää säätämällä järjestelmät pakollisiksi varusteiksi uusissa autoissa.

Oikein toimiessaan avustin järjestelmät muun muassa vähentävät kuljettajan inhimillisistä virheistä johtuvia onnettomuuksia sekä lisäävät ajomukavuutta. Useat kuljettajaa avustavat järjestelmät aloittavat toimintansa automaattisesti auton käynnistyessä ja ne kannattaa pääasiallisesti pitää aina päällä, koska ne on suunniteltu tekemään ajamisesta turvallisempaa ja mukavampaa. Esimerkiksi mukautuvan vakionopeudensäätimen ideana on suhteuttaa auton nopeus edellä menevän auton nopeuteen ja pitää välimatka samana vauhdista riippumatta. Tällöin riittävä turvaväli säilyy eikä kuljettajan tarvitse jatkuvasti ottaa säädintä pois päältä.

Autoilijan on hyvä tietää, missä auton ADAS-järjestelmien anturit, tutkat ja kamerat sijaitsevat ja pitää ne puhtaina, sillä lika voi heikentää tai estää järjestelmää toimimasta. Joissakin tilanteissa avustavat järjestelmät voivat toimia yllättäen ja pyrkiä esimerkiksi kiihdyttämällä, jarruttamalla tai ohjaukseen vaikuttamalla estämään vaaratilanteen. Kuljettaja on kuitenkin aina itse vastuussa ajamisestaan ja mikäli automaattisiin järjestelmiin turvautuu liikaa, kasvaa onnettomuusriski huomattavasti – järjestelmät on luotu nimensä mukaisesti avustamaan eivätkä ne korvaa kuljettajaa.

ADAS-järjestelmät

  • tuovat turvallisuutta ajamiseen, sillä ne estävät vaaratilanteita ja onnettomuuksia.
  • lisäävät ajomukavuutta ja helpottavat päivittäistä ajoa esimerkiksi aktiivisen pysäköinnin ja älykkäiden ajovalojen avulla.
  • on kalibroitava aina huolto- ja korjaustoimenpiteiden, kuten tuulilasin vaihdon ja alustatöiden yhteydessä.
  • ja niiden mahdolliset kalibrointivirheet voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos sensorit esimerkiksi reagoivat hätäjarrutuksella tarpeettomasti.

ADAS-järjestelmien kalibrointi on syytä suorittaa aina huolto- ja korjaustoimenpiteiden jälkeen

Vaikka ADAS-järjestelmät toimivat itsenäisesti, on niiden kalibroinnista huolehdittava optimaalisen toiminnan varmistamiseksi aina huolto- ja korjaustoimenpiteiden yhteydessä. Kalibrointi tarkoittaa auton ADAS-anturien säätämistä niin, että niiden tuottamat mittaustulokset vastaavat todellisuutta. Näin esimerkiksi auton etukameran tieto ajolinjalla olevasta esteestä vastaa todellisuutta eikä este näy virheellisesti viereisellä kaistalla.

Järjestelmien kalibrointi on suoritettava aina, kun tunnistimen ja ajoneuvon koordinaatiston suhde muuttuu, kuten tuulilasin vaihdon tai alustatöiden yhteydessä. Järjestelmien kalibrointi turvaa kameroiden optimaalisen toiminnan ja palauttaa järjestelmän alkuperäisen toimintatarkkuuden. Kalibrointi suoritetaan korjaamolla hyödyntäen erilaisia kalibrointivälineitä, kuten tauluja ja mattoja. Ennen kalibrointia on varmistettava, että auto on tasaisella alustalla ja sen rengaspaineet on tarkastettu. Mikäli alustan rakenteisiin tehdään huoltotoimenpiteitä, on huolehdittava pyöränsuuntauksista. Kalibroinnin jälkeen monen auton kohdalla myös valojen suuntauksen tarkastaminen on tärkeää.

Kalibrointivirhe saattaa johtaa vaaratilanteeseen

Järjestelmän kalibroinnin laiminlyönti tai jopa pienikin kalibrointivirhe voi aiheuttaa järjestelmän epävakaata toimintaa ja yllättää autoilijan myöhemmin johtaen pahimmillaan kolhuihin tai jopa onnettomuuteen. Jos kalibrointia ei suoriteta kunnolla, eivät esimerkiksi älykkäät ajovalot tunnista automaattisesti vastaantulevan auton valoja tai auto voi tehdä hätäjarrutuksen tarpeettomasti kesken ajon. Näin järjestelmä, jonka pitäisi tuoda helppoutta ja mukavuutta ajoon, onkin käyttökelvoton ja saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.

Autoilijan on voitava luottaa siihen, että korjaamo hoitaa hänen ajoneuvoonsa liittyvät asiat kuntoon ja suorittaa tarpeelliset kalibrointityöt aina sitä vaativien toimenpiteiden jälkeen. Autoasi-korjaamoilla ajamisesta tehdään turvallista, kun ADAS-järjestelmät tarkastetaan, kalibroidaan ja tarvittaessa huolletaan kuntoon aina tarvittaessa. Toimivat ADAS-järjestelmät säästävät rahaa, kun ne ehkäisevät isojen ja pienten kolhujen syntymisen niin parkkipaikalla kuin moottoritiellä. Kun kalibroinnin suorittaa ammattitaitoinen mekaanikko asianmukaisilla laitteilla, tulee ajamisesta mukavaa ja turvallista.

Ammattitaidolla suoritetut ADAS-järjestelmien kalibroinnit hoituvat auton merkistä ja mallista riippumatta Autoasi-korjaamoilla. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!

Jaa sosiaalisessa mediassa