Pakkasten paukkuessa ei autoa kannata jättää oman onnensa nojaan. Koska pakkasen purevuus asettaa auton kovalle koetukselle, kannattaa kylmien olosuhteiden vaikutuksista ajoneuvoon olla tietoinen. Millä kaikilla tavoilla pakkanen vaikuttaa autoon ja kuinka kylmiin olosuhteisiin voi varautua?
Talven purevien olosuhteiden vaikutukset saattavat ilmetä auton toiminnassa monin eri tavoin, joskus yllättäen ja viiveellä. Säännöllisillä huolloilla ja ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voidaan kuitenkin merkittävästi vähentää pakkasen vaikutuksia auton toimintaan. Kun pidät autostasi huolta, se palvelee sinua luotettavasti myös talven kylmän kauden läpi.
Pakkanen paukkuu, miten auto voi?
Olet saattanut huomata, että pakkasella auton ovia joutuu monesti repimään auki tai moottorista kuuluu voimakasta ääntä käynnistettäessä. Kylmät olosuhteet ovat autolle raskaita, jos autoa ei ole mahdollista lämmittää ennen käynnistystä. Mikäli pakkaseen ei ole varauduttu tai olosuhteita ei oteta asianmukaisesti huomioon, on riskinä pahimmillaan moottorin rikkoutuminen.
Polttomoottoriautojen taloudellisuutta ja päästöjen hallintaa on optimoitu jo monia vuosia, minkä myötä moottorin oma lämmöntuotto on vähäisempää. Monissa automalleissa on talvipakkasilla käytettävä maskisuojia, jotka auttavat moottoria saavuttamaan normaalin valmistajan suunnitteleman käyntilämpötilan. Mikäli moottori ei saavuta tätä toivottua lämpötilaa, eivät sisätilat lämpene, lasit huurtuvat ja riski ongelmien ja vikojen syntymiselle kasvaa. Koska on olemassa myös automalleja, joissa maskisuojan käyttäminen on kiellettyä, on tärkeää tutustua auton ohjekirjaan, ja tarvittaessa kääntyä tässäkin asiassa Autoasi-korjaamon puoleen.
Huolehdi akusta, renkaista ja suodattimista ennen pakkaskelejä
Monesti yksi ensimmäisistä asioista, joka mietityttää autoilijoita pakkasella, on akun toimintakyky. Kylmä sää asettaa akun kyllä koville, mutta hyväkuntoinen, oikean tyyppinen ja asianmukaisesti varattu akku toimii yleensä moitteettomasti eikä jäädy kovallakaan pakkasella. Jäätymisestä voi kuitenkin tulla ongelma, jos akku on päässyt huonoon kuntoon tai sen varaustaso on laskenut. Erityisesti vanhempien akkujen kohdalla riskit ovat kohonneet, mutta uudempienkaan akkujen kohdalla säännöllistä akun kunnon tarkastusta ja asianmukaisen varaustason varmistamista ei kannata laiminlyödä. Kun akun kunnosta huolehditaan, ehkäistään ongelmia tulevaisuudessa.
Renkaiden kunto on keskeinen seikka auton turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta ja liukkailla keleillä asian merkitys korostuu entisestään. Sen lisäksi, että autossa pitää olla talvisin paremman pidon liukkailla pinnoilla takaavat talvirenkaat, on renkaiden kulutuspinnan syvyys tärkeää tarkistaa säännöllisesti. Huolehdi myös renkaiden ilmanpaineista, sillä pakkasella paineet laskevat helposti, mikä vaikuttaa suoraan renkaiden pitoon ja ajoturvallisuuteen. Säädä paineet tarvittaessa valmistajan suositusten mukaisesti.
Dieselmoottoriautoissa huomioon on otettava myös päästöjen vähentämiseen suunnattu AdBlue-järjestelmä, joka voi pakkasella kärsiä häiriöistä. Vaikka AdBlue-liuoksen tankista löytyy lämmitin jäätymisen estämiseksi, saattaa neste silti jäätyä yli 11 asteen pakkasissa etenkin, jos autoa ei käytetä säännöllisesti. Mikäli neste jäätyy, on se sulatettava, jotta auto saadaan jälleen toimintakuntoon.
Kuinka varmistaa auton toimintakyky pakkasista huolimatta?
Koska Suomessa hurjatkaan miinuasteet eivät ole harvinaisia, on tärkeää, että auto säilyttää niin toimintakykynsä kuin jälleenmyyntiarvonsa kylmistä olosuhteista huolimatta. Avain pakkasen aiheuttamien vikojen minimoimiseen on huolellinen ennakkosuunnittelu ja säännöllinen auton kunnon tarkastus. Säännöllisiä huoltoja ei kannata laiminlyödä, sillä normaalit huoltotoimenpiteet, kuten öljyjen ja suodattimien vaihdot, takaavat moottorin toiminnan myös kylmissä olosuhteissa. Myös lasinpesu- ja jäähdytinnesteiden pakkasenkestävyys on tärkeää tarkistaa ennakkoon, sillä niiden jäätyminen voi olla vakava ongelma. Jäähdytinnesteen pakkasenkesto kannattaa mitata säännöllisesti korjaamon mittalaitteilla, jotta se toimii asianmukaisesti myös pakkasen keskellä. Sen lisäksi kannattaa varmistaa, että autossa on puhdas ja kuiva raitisilmasuodatin, jotta lasit pysyvät kirkkaina ja näkyvyys hyvänä pakkasellakin. Myös polttoainesuodattimen säännöllisestä vaihdosta, erityisesti dieselautoissa, kannattaa huolehtia, jotta polttoainesuodattimeen mahdollisesti kertynyt vesi ei jäädy ja tuki suodatinta aiheuttaen moottoriin käyntihäiriöitä.
Pakkanen aiheuttaa haasteita monesti myös auton ovien ja luukkujen lukoille. Auton käytöstä tulee hankalaa, jos ovet tai polttoainetankin luukku eivät aukeakaan totutusti. Lukkojen ja saranoiden säännöllinen voitelu erityisesti talviaikaan on suositeltavaa jäätymisen estämiseksi. Lisäksi auton lämmittimien kunto on hyvä testata asiantuntevassa korjaamossa. Toimivat lämmittimet tuovat sekä turvallisuutta että mukavuutta talviajoon.
Näin varaudut pakkaskeleihin:
- Säännölliset huollot: Varmista, että käytät auton säännöllisesti huollossa. Normaalit huoltotoimenpiteet, kuten öljynvaihto, takaavat moottorin toiminnan ja huolettomat kilometrit myös kylmissä olosuhteissa.
- Pakkasenkestävät nesteet: Tarkista nestetasojen, kuten lasinpesu- ja jäähdytinnesteen tila säännöllisesti ja varmista niiden pakkasenkestävyys korjaamon mittalaitteilla, jotta nesteet toimivat pakkasella oikeaoppisesti.
- Puhdas ja kuiva raitisilmasuodatin: Vaihda raitisilmasuodatin säännöllisesti. Puhdas ja kuiva suodatin auttaa pitämään lasit kirkkaina ja näkyvyyden hyvänä pakkasellakin.
- Polttoainesuodattimen vaihto: Kun huolehdit polttoainesuodattimen säännöllisestä vaihtamisesta, erityisesti dieselautojen kohdalla, varmistat moottorin toiminnan myös talven keskellä.
- Ovien ja luukkujen voitelu: Kun auton ovien ja esimerkiksi polttoaineluukun lukot ja saranat voidellaan säännöllisesti, toimivat ne asianmukaisesti eikä kiinni jäätynyt auton ovi tai polttoaineluukku pääse yllättämään kovassakaan pakkasessa.
- Lämmittimien testaus: Tarkasta ja testaa auton lämmittimet säännöllisesti. Toimivat lämmittimet tuovat sekä turvallisuutta että mukavuutta talviajoon.
Pakkasen aiheuttamat haasteet voivat ilmetä viiveellä
Vaikka auton toiminnassa näkyy muutoksia jo pakkassäällä, voivat kylmän sään aiheuttamat viat ilmetä vasta lämpötilan kohotessa. Auton huolellisen tarkastuksen avulla on kuitenkin mahdollista tunnistaa mahdolliset ongelmat ajoissa ja suojata autoa suuremmilta vaurioilta.
Pakkaskelien jälkeen autoilijoita vaivaavat ongelmat liittyvät erityisesti suojakumeihin, iskunvaimentimiin ja pyöränlaakereihin, joiden kunto kannattaa tarkistaa viimeistään pakkasten väistyessä turvallisten ja sujuvien ajokilometrien takaamiseksi. Auton alustassa ja voimansiirrossa sijaitsevat suojakumit ovat herkkiä pakkaselle ja vaurioituvat helposti. Samoin vanhat ja kuluneet iskunvaimentajat voivat jäätyä pakkasella, joka altistaa ne vuodoille ja rikkoutumiselle. Mikäli pyöränlaakerit pääsevät rikkoutumaan pakkaskelien vuoksi, voivat ne aiheuttaa vakavia ongelmia autoon. Kiinnitä huomiota epätavallisiin ääniin ja tärinöihin ajaessasi ja suuntaa huoltoon matalalla kynnyksellä, jos havaitset jotain poikkeavaa auton toiminnassa.
Pakkaskeleihin varautumalla ja auton toimintaa tarkkailemalla varmistat, että auto kuljettaa sinua turvallisesti niin haastavien sääolosuhteiden keskellä kuin niiden jälkeen – missä ikinä liikutkin.
Osaavat Autoasi-korjaamot eri puolilla Suomea auttavat kaikissa auton huoltoihin ja korjauksiin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa – oli pakkasta kuinka paljon tahansa. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!