Opas käytetyn auton ostajalle

Harkitsetko auton ostamista käytettynä, mutta se tuntuu haastavalta? Käytetyn auton ostamisen ei tarvitse olla sen vaikeampaa kuin uuden. Kaupoilla on silti hyvä olla tarkkana, eikä pelkkä tietäväisen näköisenä suoritettu renkaan potkaisu tai auton siistin oloinen ulkokuori riitä. Miten löytäisit juuri sinulle sopivan käytetyn auton ja voisit olla varma siitä, että auto on parhaassa mahdollisessa kunnossa? Kokosimme asiantuntijan vinkit onnistuneille autokaupoille.

Kartoita mihin käyttötarpeeseen auto tulee

Kenties tärkein asia auton ostoa suunniteltaessa on käyttötarpeiden kartoitus.
Kannattaa rehellisesti pohtia, millaiseen käyttöön auto tulee. Onko perheessä koiria tai lapsia, vai oletko hankkimassa auton harrastekäyttöön? Onko tarkoitus kuljettaa tavaraa, tarvitsetko vetokoukkua tai kattotelinettä? Entä onko auton ympäristöystävällisyys sinulle tärkeää? Olisiko esimerkiksi sähköauto varteenotettava vaihtoehto? Kun käyttötarkoitus on selvillä, olet jo voiton puolella.

Auton ulkokuori ei kerro kaikkea

On selvää, että kannattaa valita ulkokuoreltaan mahdollisimman siisti auto. Kuori ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Myyjällä on velvoite kertoa, jos auto on esimerkiksi kolaroitu, mutta ostajan kannattaa itsekin olla tarkkana. Katso renkaiden kulutuspinnat; ovatko ne kuluneet tasaisesti? Talvirenkaissa tarkista nastojen tilanne. Renkaan kyljestä löytyy 4-numeroinen numerosarja, joka kertoo renkaan iän. Esimerkiksi numero 50-19 tarkoittaa, että kyseinen rengas on valmistettu viikolla 50 vuonna 2019. Hieman yleistäen voisi sanoa, että yli viisi vuotta vanha rengas on jo menettänyt ominaisuuksiaan, ja se tulisi vaihtaa turvallisuuden vuoksi uuteen.

Koeaja auto ajatuksella

Koeajo on tärkeä osa autokauppaa. Autoa on hyvä ajaa myös korkeammilla nopeuksilla, esimerkiksi 80 km/h tai jopa 120 km/h, jolloin auton mahdolliset viat tulevat todennäköisemmin esille. Auto ei saa täristää tai ravistaa kovemmissakaan nopeuksissa. Lisäksi on hyvä laittaa radio kokonaan pois päältä ainakin koeajon aluksi, sillä liikeellelähtöäänet, moottorin äänet ja muut ajoäänet on hyvä kuunnella ilman taustahälyä. Muista kokeilla jarruja ajatuksen kanssa ja turvallisessa paikassa polkaise myös vähän reippaammin. Jarruttaessa auto ei saa puoltaa. Varmista, ettei pakoputkesta tule savua, sillä kaasu on tänä päivänä lähes näkymätöntä.

Muista ainakin nämä autoa ostaessa

Jokaisen auton omistajan on hyvä osata tarkistaa ainakin öljytikku. Ihan uudessa autossa sellaista ei välttämättä enää ole, vaan auto ilmoittaa öljyn tilanteen hallintalaitteistossa. Jos tikku autosta löytyy, on se syytä tarkistaa ostotilanteessa. Nyrkkisääntö on, että kun öljy yltää puoliväliin tikkua, asia on kunnossa. Lisäksi on hyvä pyytää nähtäväksi ja tarkistaa huoltokirja. Joissain autoissa voi olla myös vielä takuuta jäljellä, jolloin vain moitteeton huoltotarkastusrivistö oikeuttaa takuuseen – ilman sitä takuu raukeaa. Huoltotarkastusta ei tarvitse välttämättä tehdä merkkihuollossa. Mahdollisessa korvaustilanteessa vain sillä on merkitystä, että huollot on tehty ajallaan.

Tarkkaavaisuus ja maalaisjärki vievät autokaupoissa pitkälle. Huolellisista kaupoista huolimatta auto tarvitsee säännöllistä huoltoa ja toisinaan myös korjausta. Autoasi-korjaamot palvelevat ympäri Suomen, löydä sinulle lähin Autoasi-korjaamo!

Asiantuntijana artikkeliin on haastateltu A-Autopalvelu Oy:n yrittäjä Aki Pitkälää.

Jaa sosiaalisessa mediassa