Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Timo Bister, Huoltokeskus Nokia

Kuvassa Timo Bister Autoasi-korjaamo Nokian Huoltokeskus

Huoltokeskus Nokia kuuluu kotimaiseen Autoasi-korjaamoketjuun. Haastattelimme yrittäjä Timo Bisteriä, joka on ollut autoteknisellä alalla koko pitkän työuransa. Hän tuntee niin autokorjaamoalan kuin varaosakaupan. Nokian seudulla vuosikymmeniä vaikuttaneen yrityksen vetäjäksi hän ryhtyi kuutisen vuotta sitten. Autoasi-korjaamo Huoltokeskus Nokia on Nissan- ja Saab-valtuutettu korjaamo ja se toimii myös monipuolisesti palvelevana monimerkkikorjaamona. Useat asiakkaat ovat kanta-asiakkaita vuosien ja jopa vuosikymmenten takaa, mutta myös uudet asiakkaat löytävät yhä useammin tiensä Nokian Yrittäjäkadulle, josta on vain vartin ajomatka Tampereelle. Huoltokeskus Nokian toiminnan kivijalkana on korjaamon asentajien rautainen ammattitaito ja laadukas asiakaspalvelu.

Kuinka kauan olet ollut autoteknisellä alalla ja mitä kaikkea olet tehnyt, Timo?

Olin alun perin kouluttautunut Toyota-huoltoasentajaksi, kuvaa Timo Bister uran alkuvaiheitaan reilun kolmisenkymmentä vuotta taaksepäin. – Kun viimeksi olin korjaamon puolella asentajan hommissa, elettiin 1990-luvun alkua. Sittemmin hankin varaosapuolen koulutuksen. Varaosaliikkeen palveluksessa olin 23 vuotta. Kuljetin välillä itsekin tavaroita. Siellä perehdyin logistiikkaan ja välillä se oli hyvinkin tarkkaa aikataulujen kellotusta. Olin reilut neljä vuotta varaosaliikkeen myymäläpäällikkönä ja palvelin korjaamoasiakkaita. Ketjuliikkeiden toimintakin tuli tutuksi sitä kautta. Yrittäjänä olen ollut kuutisen vuotta.

Kuvassa Nokian Huoltokeskuksen korjaamohalli ja autoja

Huoltokeskus Nokiassa työskentelee neljä asentajaa, ja nostimia on kaikkiaan seitsemän. Asianmukaiseen, tehokkaaseen ja turvalliseen työskentelyyn tarvitaan paljon tekniikkaa, työkaluja ja testereitä.

Mikä sai ryhtymään korjaamoyrittäjäksi?

Ryhdyin korjaamoyrittäjäksi hyvien sattumien kautta. Tunsin tämän yrityksen ja tiesin että täällä on osaavat asentajat. Edellinen omistaja oli eläköitymässä ja tiesin että yritys on hiljaisessa myynnissä. Yhtenä päivänä uskaltauduin avaamaan suuni ja siitä se sitten lähti. – Aloitin keväällä 2015 yrittäjän kisällinä ja noin reilun vuoden päästä, vuonna 2016 joulukuussa olin omillani. Yrittäjyyden alottaminen oli helpompaa, kun silloiset asentajat jäivät taloon. Itse halusin keskittyä toiminnan kehittämiseen ja asiakaspalveluun. Ilman hyviä asentajia en olisi alkujaan korjaamoyrittäjäksi ryhtynyt. – Heille kun antaa työmääräyksen, niin he osaavat hoitaa homman, painottaa Timo. – He haluavat tehdä työnsä kunnolla ja se näkyy asiakkaillekin.

Mitkä asiat aiemmassa työurassa ovat hyödyllisiä nykyisellä yrittäjänurallasi?

Aikataulujen suunnittelun ja taustatyön ymmärtäminen on tärkeää. Oma työssä hankittu kokemus koko palveluketjun toiminnasta auttaa paljon työn suunnittelussa. Siinä on joskus yllättävän paljon työtä ja monta ihmistä ketjussa mukana, ennen kuin asiakas saa ajoneuvon huollettuna alleen. Hyvän asiakaspalvelun merkitys on aina ollut mukana tekemisessä.

Kerro hieman itse korjaamosta!

Huoltokeskus Nokian historia ulottuu reilusti yli 60 vuoden taakse. Korjaamo on toiminut yrityksenä Nokialla jo vuodesta 1956, vaikka nimi onkin matkalla muuttunut. Ensimmäinen yrittäjä aloitti omakotitalon autotallissa ja siirtyi isompiin tiloihin Nokian keskustaan jo 1960-luvun alkupuolella. Teollisuustaloon nykyiselle paikalle yritys on tullut 1970-luvulla toiminnan laajentuessa, kuvailee Timo yrityksen taustaa.

– Nyt meillä on 7 nostinta, joista 2 on kaksipilarinostimia, yksi on nelipilari ja Nissanin Consult, GM Tech2 ja Boschin laitteet vianmääritykseen. Asentajia meillä on neljä töissä. Pääasiassa korjaamme ja huollamme henkilöautoja. Olemme Nissan- ja Saab-valtuutettu korjaamo, mutta myös monimerkkikorjaamo. Huollamme ja korjaamme, teemme määräaikaishuoltoja ja välillä pienempiä töitä. Pidän esimerkiksi pientä polttimovarastoa ja niitä vaihdetaan usein ilman ajanvaraustakin. Öljynvaihtojakin tehdään, mutta niihin menee aikaa 30 – 40 minuuttia, joten niihin on yleensä oltava aika varattuna, vaikka usein olisi varaosakin saatavilla suoraan omasta varastosta. Nissaneihin teemme myös tuulilasinvaihtoja. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa muiden yrittäjien kanssa. Meillä on esimerkiksi yhteistyökumppani, joka hoitaa korikorjauksia.

”Meillä on täällä korjaamolla yhteensä toistasataa vuotta monipuolista työkokemusta autotekniseltä alalta.”

Keitä kaikkia Autoasi-korjaamo Huoltokeskus Nokiassa työskentelee?

Meillä on neljä autonasentajaa. Vanhin asentajista on tullut taloon kesäharjoittelijaksi yli 40 vuotta sitten. Itse olen työnvastaanotossa ja teen vähän kaikkea, paitsi en asennustöitä. meillä on täällä korjaamolla yhteensä toistasataa vuotta monipuolista työkokemusta autotekniseltä alalta.

Mitkä ovat Huoltokeskuksen tärkeimmät palvelut ja kilpailuvaltit mielestäsi?

Kyllä se on se, että meille on helppo tulla ja asiakaspalvelu koetaan hyväksi. Asiakkaan ei tarvitse osata korjaamopuolta, kunhan osaa selittää vähän, niin yleensä asia saadaan hoidettua. Itse hoidan asiakaspalvelua ja kuuntelen mitä asiakas kertoo. Haluan palvella asiakkaita hyvin ja rehellisesti, jotta he tulevat jatkossakin. Kuitilla näkyy aina erittelyt, varaosien hinnat ja työn osuus. Korjaamo on myös hyvällä sijainnilla, ja meillä on sekä erikoisosaamista että monipuolisuutta. – Joskus harvoin ohjaan asiakkaan toiselle korjaamolle, jos tiedän että tarvitaan jotain tiettyä erityisosaamista.

Millainen on tavallinen työpäivä, Timo?

Päivä alkaa aamulla aina työnjaolla ja siitä se sitten lähtee. – Asiakkaan haastattelu on esityötä, ja sen perusteella ennakoin ja sovin käytännön asioita. Pyrin aina varmistamaan, että työ on sellainen, joka varmasti saadaan maaliin. – Usein teen vielä illalla viimeisiä osatilauksia seuraavalle päivälle, ja samalla päivystän viimeisiä puheluita. Työn vastaanotto on meillä avoinna 9,5 tuntia päivässä ja yrittäjän päivä on silloin sellaiset 11 – 12 tuntia.

Mistä kaikkialta asiakkaita tulee alueellisesti?

Asiakkaita tulee korjaamolle tästä lähialueilta, Nokialta, Pirkkalasta, Ylöjärveltä, Sastamalasta ja Tampereelta. Pisimmillään jotkut tulevat jopa 60 – 80 kilometrin säteeltä.

Miten asiakkaat ovat löytäneet tiensä korjaamolle?

Monessa perheessä autoja tuodaan tänne korjaamolle jo toisessa polvessa. – Tuttu ja hyväksi todettu korjaamo on pitänyt jalansijansa Nokialla läpi vuosikymmenten, vaikka kilpailuakin on. Nokia ja Tampereen seutu kehittyy ja kasvaa, joten uusiakin asiakkaita tulee eri suunnilta ja oikeastaan joka päivä. Nettisivut ja sosiaalinen media tuovat näkyvyyttä. Mainostamme myös perinteisesti paikallislehdessä, Nokian Uutisissa. – Kerran kun koetin lopettaa paikallisilmoittelua, niin alettiin kylillä kyselemään, että mitä on tapahtunut, onko yrittäjä lopettamassa. Piti äkkiä palauttaa mainos takaisin, nauraa Timo.

Mitkä asiat ovat juuri nyt tärkeitä korjaamolla?

Osaamista pitää pitää yllä, kun tekniikka muuttuu. Meillä asentajat ovat omaa työtään arvostavia ja käyvät joka vuosi koulutuksissa. Nissanin merkkihuoltona meiltä edellytetään vuosittain koulutuksia, kun joka vuosi autot kehittyvät ja osaamista pitää päivittää. Tietyn osaamistason ja koulutusten jälkeen asentaja saa mestarimekaanikko-tittelin. – Sertifikaatit löytyy meiltä korjaamon seinältä. Muissa koulutuksissa käydään tarpeen mukaan. Hyvälle pohjalle on ollut mahdollista laajentaa osaamista monimerkkikorjaamoksi. Se on tärkeä kilpailuvaltti meillä. – Tärkeää on, että työt tehdään meillä aina laadukkailla ja luotettavilla alkuperäisillä tai alkuperäistä vastaavilla osilla. Minusta se ei ole kannattavaa liiketoimintaa, jos tulee turhia takuukorjauksia. Osien laadun on oltava asianmukainen, siitä ei kannata tinkiä, painottaa Timo.

”Työt tehdään meillä aina laadukkailla ja luotettavilla alkuperäisillä tai alkuperäistä vastaavilla osilla.”

Mitä kotimaiseen Autoasi-korjaamoketjuun kuuluminen tarkoittaa Huoltokeskus Nokialle?

Oma tausta varaosapuolelta ja ketjukorjaamoista vaikutti siihen, että Autoasi valikoitui yhteistyökumppaniksi keväällä 2022. Autoasi-ketju profiloituu selkeästi monimerkkikorjaamoihin ja se sopii meille hyvin. Paikallistukun kellonajat tavarantoimituksille ovat myös olleet toimivat, pohtii yrittäjä. – Eli yhteistyö on toiminut ihan hyvin. Ketjun koulutustarjontaan olemme tutustuneet jo parin koulutuksen verran. Itse olen käynyt yhdessä sähköisiin huoltokirjoihin liittyvässä koulutuksessa.

Kuvassa autoja nosturilla ja asentaja työssään korjaamohallissa

“Asiakkaan ei tarvitse osata korjaamopuolta, kunhan osaa selittää vähän, niin yleensä asia saadaan hoidettua”, lupaa korjaamoyrittäjä.

Mitkä ovat suurimmat haasteet korjaamoalalla?

Korjaamo on tavallaan etulinjassa koko ajan, Timo pohtii. – Uudet autot ja lähes kaikkien kulujen kasvu tuovat monenlaisia haasteita. Asiakkaiden suuntaan taloustilanteen kiristymisen on huomannut ihan tässä viime aikoina siitä, että korjaamista on saatettu siirtää mahdollisimman pitkälle. Pari kertaa auto on tuotu edellisvuoden katsastuskorjausten kanssa juuri ennen katsastusta huollettavaksi. Sellainen ei välttämättä tuo säästöä. – Jos ajaa esimerkiksi jarrupalat ihan loppuun ja ne ehtivät hangata jarrulevytkin pilalle, voi remontin hinta olla lopulta moninkertainen. Turvallisuuskin kärsii, jos huoltoväli on ylipitkä ja korjaaminen viipyy.

Entä mistä asioista asiakkaat antavat eniten hyvää palautetta?

Kyllä kiitosta tulee eniten siitä, että on työt eritelty ja aikataulut pitäneet. Näistä asioista tulee säännöllisesti kiitosta, Timo pohtii. – Osa asiakkaista arvostaa myös sijaisauton mahdollisuutta. Sijaisautoina meillä on tarjolla kaksi Nissan Qashqaita. – Kyllä sekin tuntuu kiitokselta, että monesta asiakkaasta on tullut vuosien mittaan kanta-asiakkaita. Joidenkin kanssa ollaan oikeastaan lähempänä ystävyyttä, kun puhutaan kaikkea muutakin kuin autoasioita, toteaa Timo lopuksi.

Huoltokeskus Nokia Oy
Yrittäjäkatu 9, 37100 Nokia
Puh. 03 3123 1700
huolto@huoltokeskusnokia.fi
www.huoltokeskusnokia.fi
Palvelemme ma – pe 7.00 – 16.30

Jaa sosiaalisessa mediassa