Jakohihnan vaihto ammattitaidolla

Jakopään hihnan kunto on syytä varmistaa säännöllisesti, sillä se on auton moottorin tärkeä osa. Jos jakohihnan vaihtoa ei suoriteta ajoissa ja jakopää hajoaa, aiheuttaa se moottoriin vakavia vaurioita.

Jakohihnan vaihtoväliä ei kannata laiminlyödä

Tyypillisesti jakohihnan vaihtoväli on 150 000–200 000 kilometriä tai 5–6 vuotta, mutta joskus vaihtoväli voi olla lyhyempikin. Jakopääremontissa on järkevää vaihtaa muitakin jakohihnan toimintaan osallistuvia osia, jottei reissua korjaamolle tarvitse tehdä heti uudestaan.

Jakopään hihnan vaihdon hinta riippuu pitkälti työn vaativuudesta ja osasarjan laajuudesta. Jos hihnan jättää vaihtamatta esimerkiksi kalliin työn välttämiseksi ja hihna hajoaa, hinta moninkertaistuu vakavan konerikon myötä aiheuttaen useamman tuhannen euron laskun. Suositeltua jakohihnan vaihtoväliä kannattaa siis ehdottomasti noudattaa – niin kustannusten kuin moottorin toiminnan kannalta.

Kuvassa auton katkennut jakohihna, joka rikkoi moottorikotelon. Hihna pääsi katkeamaan, koska sen suositeltua huoltoväliä ei noudatettu. Jakohihnan katkeamisen myötä auton koko moottori oli vaihdettava uuteen ja edessä oli kallis korjaustyö.

Jakohihnan vaihto ei automaattisesti kuulu määräaikais- tai vuosihuoltoon, mutta ammattitaitoinen asentaja osaa katsoa, onko vaihtoväli tullut täyteen ja kertoa, tarvitseeko jakopään hihna vaihtaa. Hihna on järkevä vaihtaa hieman etukenossa, etenkin silloin, jos vaihtoväli on lähellä ja edessä on pidempi reissu tai paljon kilometrejä.

Jakohihna vai jakoketju – kuinka ne eroavat toisistaan?

Samalla logiikalla toimivat jakohihna ja jakoketju eroavat toisistaan ainoastaan muodon ja valmistusmateriaalin osalta. Jakohihna on paksu ja kestävä kuminauha, kun taas jakoketju on valmistettu metallista. Vaikka jakoketjun käyttöikä on valmistusmateriaalinsa vuoksi monesti jakohihnaa pidempi, on kumpaakin osaa huollettava säännöllisesti. Käytössä venyvä ja kuluva jakoketju voi huoltamattomana hypätä pois rattaalta, jolloin lopputuloksena voi olla moottoririkko, kuten katkenneen jakohihnankin kohdalla.

Jakohihnan vaihto kannattaa suorittaa aina ammattitaitoisella korjaamolla

Jakohihnan vaihto on korjaajalle haastava työ, sillä jakohihna sijaitsee monesti ahtaassa paikassa. Koska työ vaatii tietyn osaamisen eikä jakohihnan remonttia voi suorittaa kuka tahansa, kannattaa se aina teettää ammattitaitoisella korjaamolla – autoilijan onkin hyvä olla tarkkana siinä, missä autoaan huoltaa.

Mikäli jakohihnan vaihtoa ei suoriteta ajoissa, jakohihna hajoaa ja auto lakkaa toimimasta moottoriin aiheutuneen vakavan konerikon seurauksena. Moottorin korjaaminen on työläs ja hyvin kallis remontti, jonka välttämiseksi jakohihnan vaihto on tärkeä suorittaa ajoissa.

Autoasi-korjaamot ympäri Suomen hoitavat jakohihnan vaihdon autoon kuin autoon ammattitaidolla. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!