Eikö auto startannut? Vinkit akun kunnossapitoon

Auton moottoritila, akun latauskaapelit esillä

Jos auto ei aamulla starttaakaan, voi kylmä hiki nousta otsalle. Usein syynä on tyhjentynyt akku, mutta mistä tietää, onko akusta loppunut virta vai onko akku rikki? Entä voiko auton käynnistää apuvirralla tai saako akun vaihtaa itse? Mitä tulee ottaa huomioon, jos autoon pitää vaihtaa uusi akku?

Auton akku voi reistailla mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta erityisiä haasteita tuovat säiden ääriolosuhteet, kuten kylmä talvisää tai kovat helteet. Esimerkiksi kylmällä säällä akun teho ja toimintakyky heikkenevät, joten akun kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo ennakoivasti.

Pitääkö auton akkua ladata itse?

Yleisesti ottaen akun latauksesta ei tarvitse huolehtia itse, mutta pitkäaikaisen seisotuksen tai esimerkiksi lisälämmittimien käytön myötä akun lataaminen kannattaa. Lataaminen ei ainoastaan ylläpidä akkua, vaan myös varmistaa sen pidemmän käyttöiän. Pidempiaikainen akun alivaraustila voi aiheuttaa akkuun pysyviä vaurioita. Säännöllinen huolto ja tarvittaessa lataaminen kannattaakin, jotta akku pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa ja toimii optimaalisesti.

Tyhjä vai rikkinäinen akku – vai jokin muu syy?

Kun auto ei aamulla käynnisty, on ensimmäiseksi selvitettävä johtuuko tilanne akusta vai tyhjästä tankista. Diesel-autojen kohdalla on lisäksi huolehdittava, että polttoaine on talvilaatua, jotta auto suostuu yhteistyöhön pakkaskeleillä. Käynnistyshaasteet voivat kuitenkin olla monen tekijän summa.

Jos lisävirran antamisesta ei ole apua, akun status kannattaa selvittää korjaamolla. Akun statuksen selvittämiseen tarvitaan ammattivälineet eikä autoilijan ole itse mahdollista selvittää, mikä akkua vaivaa. Ammattitaitoinen korjaamo hoitaa selvityksen testauslaitteen avulla helposti ja nopeasti. Akun testaaminen ja mahdollinen korjaaminen etukenossa, esimerkiksi vuosittaisen perushuollon yhteydessä kannattaa, sillä tien varteen jättänyt auto kiristää niin hermoja kuin lompakon nyörejä.

Väärin annettu apuvirta voi pahimmillaan rikkoa auton

Perinteisesti hyytynyt akku startataan antamalla toisesta autosta apuvirtaa, mutta hommassa on syytä olla tarkkana. Apuvirran antaminen ei ole vain virtakaapelien liittämistä autosta toiseen, vaan kaapeleita on osattava käyttää oikein, ettei väärin annettu virta aiheuta enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Ensimmäinen askel on auton käyttöohjekirjaan perehtyminen – autonvalmistajan ohjeita on noudatettava huolellisesti. Ohjeet vaihtelevat autokohtaisesti ja voivat olla vaikeaselkoisia. Joidenkin automallien ohjekirjoissa apuvirran antamisesta ei puhuta ollenkaan.

Apuvirran antamiseen liittyy useita riskejä ja puutteellinen tietotaito altistaa virheille ja ongelmille, jotka saattavat aiheuttaa häiriöitä auton järjestelmään. Jos apuvirran antamiseen liittyy epäilyksiä, on suositeltavaa jättää homma ammattilaisten huoleksi – väärin annettu apuvirta saattaa nimittäin pahimmillaan rikkoa auton.

Kuuntele videolta vinkit, joiden avulla akun kuntoon on mahdollista vaikuttaa.

Vinkit akun kunnossapitoon:

  • Huolehdi akusta etenkin pakkaskeleillä. Käyttöolosuhteet vaikuttavat akun käyttöikään ja optimaaliseen toimintakykyyn. Kovilla pakkasilla moottori kannattaa lämmittää ennen käynnistystä sekä ajaa autolla pidempiä matkoja mahdollisuuksien mukaan.
  • Lataa akkua tarvittaessa. Jos autosi seisoo pitkiä aikoja käyttämättömänä, akkua on hyvä ladata. Myös lisälaitteet, kuten lämmitys- tai äänentoistolaitteet, voivat tehdä akun lataamisesta kannattavaa.
  • Tarkista akun kunto säännöllisesti. Käy korjaamolla tarkistuttamassa akun kunto ja suorituskyky säännöllisesti. Säännöllinen huolto auttaa tunnistamaan mahdolliset ongelmat ajoissa ja pitämään akun toimintakunnossa.

Olisiko aika vaihtaa auton akku?

Auton akun käyttöikä on tyypillisesti noin 5 vuotta, mutta tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten käyttöolosuhteet ja akkua hyödyntävät lisävarusteet. Esimerkiksi päivittäiset varaustason vaihtelut tyhjästä täyteen ja kylmäkäynnistykset voivat lyhentää akun käyttöikää normaalia enemmän. Kovilla pakkasilla moottorin lämmittäminen ennen käynnistystä onkin järkevää, sillä se vähentää akun kuormitusta. Lisäksi lyhyitä ajomatkoja kannattaa välttää, sillä ne eivät mahdollista akulle tarpeeksi latautumisaikaa, mikä voi heikentää sen käyttöikää.

Akun valinnassa kannattaa panostaa laatuun

Akkujen vertailu saattaa olla kuluttajalle haasteellista, eikä pelkkä ulkonäkö paljasta akun laatua. Jos aikoo hankkia autoonsa akun itse, on tärkeää ymmärtää, mitä on hakemassa. Akut eivät enää ole yleisosia kuin aiemmin, ja niiden on sovittava yhteen auton järjestelmän kanssa. Vääränlainen akku voi heikentää auton suorituskykyä ja lyhentää akun käyttöikää. Suosituksena on turvautua tunnettuihin laatumerkkeihin, joilla on vankka historia akkujen parissa ja yleisesti ottaen hintavampi akku tarjoaa edullisempaa kilpailijaansa pidemmän käyttöiän. On myös hyvä muistaa, että akun vaihtotyössä hinta pysyy samana riippumatta akun hinnasta – siksi kalliimpi akku saattaa olla taloudellisestikin kannattavampi valinta pidemmällä tähtäimellä.

Akun vaihto nykyautoon vaatii usein ammattilaisen apua

Nykyautojen akkujen vaihto on monimutkaisempi prosessi, joka vaatii erikoistyökaluja ja riittävää osaamista. Akun vaihtamiseen liittyy monia tärkeitä vaiheita, joita ei tule ajatelleeksi tai niihin edellytetään erityislaitteita, jotka harvemmin löytyvät kotipihasta. On esimerkiksi tärkeää varmistaa, että auto ohjelmoidaan tunnistamaan uusi akku. Tehtävä on ammattikorjaamolle helppo, mutta kotiympäristössä haasteellinen, ellei jopa mahdoton.

Vaikka akun voi hankkia itse, sen asentamiseen tarvitaan usein ammattitaitoista apua korjaamolta. Laadukas korjaamo varmistaa, että akun vaihto sujuu ongelmitta ja usein koko prosessi onkin helpompaa jättää ammattilaisen käsiin. Näin akun vaihto hoituu kätevästi alusta loppuun yhdessä paikassa.

Ammattitaitoiset Autoasi-korjaamot ympäri Suomen ovat apunasi kaikissa akkuihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!