Jarrupalojen ja -levyjen vaihto autoon

 

Jarrut ovat turvallisuuden kannalta auton tärkein varuste, ja niiden kuntoon voi autoilija vaikuttaa myös itse. Jarrupalojen ja -levyjen vaihtoa ei kannata jättää väliin, vaikka jarrut tuntuisivatkin toimivan moitteettomasti. On ikävämpää – ja vaarallisempaa, jos jarrut ehtivät mennä niin huonoon kuntoon, että liikenteessä aiheutuu vaaratilanne. Luotettavin tapa auton jarrujen asianmukaisen toiminnan ja ajoturvallisuuden varmistamiseen ovat säännölliset korjaamokäynnit.

Jarrupalat, -levyt ja -satula ovat oleellisia auton jarrujärjestelmän toiminnalle

Auton jarrujärjestelmä on tarkoin suunniteltu kuhunkin autoon sopivaksi ottamalla huomioon muun muassa auton kokonaispaino ja teholuokka. Järjestelmän komponentteihin kuuluvat jarrupalat ja -levyt ovat yhteydessä toisiinsa ja niiden tehtävänä on pysäyttää auto mahdollisimman nopeasti jarruja käytettäessä. Jarrutuksen aikana jarrupalat tuottavat kitkaa koskettamalla jarrulevyjä, jolloin jarrut hidastavat auton vauhtia. Jarrupaloihin yhteydessä oleva jarrusatula on myös olennainen osa jarrujärjestelmää. Mikäli jarrusatulan männät ovat jumissa tai siinä ilmenee muita vikoja, on jarrusatula ehdottomasti tarkastettava ja tarvittaessa vaihdettava uuteen. Jotta auton jarrut toimivat johdonmukaisesti ja luotettavasti, on koko jarrujärjestelmän oltava kunnossa.

Jarrupalojen ja -levyjen säännöllinen vaihto on tärkeä turvallisuustekijä

Jarruhuolto suoritetaan yleensä silloin, kun jarrupalat tai jarrulevyt ovat saavuttaneet minimipaksuutensa. Tarkkaa vaihtoväliä on vaikea arvioida, sillä monet tekijät, kuten ajotapa ja olosuhteet, vaikuttavat jarrupalojen ja -levyjen kulumisnopeuteen. Ammattitaitoinen korjaamo havaitsee kulumisen usein perushuollon yhteydessä, kun se suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet ja tarkistukset autovalmistajan laatiman listan perusteella.

Miten toimia, jos jarrut vinkuvat tai varoitusvalo syttyy?

Joskus auton kojelautaan saattaa ilmestyä varoitusmerkki, joka ilmoittaa kuljettajalle jarruhuollon tarpeesta. Myös pitkän seisonta-ajan jälkeen jarruissa saattaa ilmetä toimintahäiriöitä. Mikäli jarrujen varoitusvalo syttyy, jarrut vinkuvat tai niissä ilmenee toiminnallisia häiriöitä, on syytä kääntyä viipymättä lähimmän korjaamon puoleen. Jos jarruja ei huolla säännöllisesti, voi tästä aiheutua lukuisia vaaratilanteita, varsinkin jos jarrut ovat täysin loppuun kuluneet tai järjestelmässä on jokin muu häiriö. Nykyautoissa lukuisat järjestelmät kuten lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS) ja ajonvakautusjärjestelmä (ESP) edellyttävät, että koko jarrujärjestelmä on toimintakunnossa. Mikäli jarruneste on ollut vaihtamatta pidemmän aikaa, voi tästä aiheutua vakava vaaratilanne, joten on syytä noudattaa autonvalmistajan säännöllisiä huoltoja ja vaihtovälejä.

Jarrujen säännöllinen tarkastaminen on tärkeää ja valmistajan suosituksia kannattaa noudattaa huoltojen suhteen, vaikka mitään varoitusmerkkejä ei olisikaan ilmassa. Näin jarrupalojen tai -levyjen vaihto tapahtuu ajoissa ja turhilta turvallisuusriskeiltä vältytään.

Huomioi sisäänajo jarruremontin jälkeen

Normaaliajossa jarruja on tärkeä käyttää, sillä se tekee jarruille hyvää. Jarruhuollon jälkeen on kuitenkin suositeltavaa suorittaa jarrujen sisäänajo ensimmäisten 300 kilometrin aikana, jolloin jarruja käytetään alkuun lyhyesti ja kevyellä kuormituksella. Näin levyt ja palat asettuvat helpommin toisiinsa. Hätätilanteet ovat toki poikkeus ja silloin jarruja käytetään tilanteen vaatimalla tavalla.

Ammattitaitoinen korjaamo suorittaa jarrupalojen ja -levyjen vaihdot laadukkailla tarvikkeilla

Jarrupalojen ja -levyjen vaihtojen yhteydessä korjaamoammattilaiset suorittavat nykyään myös tarvittavat tarkistukset, herkistävät jarrujärjestelmän sekä käyttävät asianmukaisia asennustarvikkeita ja jarrurasvoja. Ammattimainen korjaamo varmistaa, että käytettävät jarrupalat ja -levyt täyttävät laatukriteerit, jotta osat toimivat oikealla tavalla.

Jarruremontin osalta halvin ei aina ole paras. Kannattaa varmistaa, että jarruhuolto suoritetaan ammattitaidolla ja jarruissa käytetään laadukkaita osia, sillä kysymys on ennen kaikkea turvallisuudesta. Jarrujärjestelmän huoltamatta jättäminen on vakava turvallisuusriski niin itselle kuin toisille liikenteessä. Huollattamalla autosi säännöllisesti, voit vaikuttaa liikenneturvallisuuteen positiivisesti. Jarrujärjestelmä on auton tärkein turvallisuusvaruste – huolehdithan sen kunnosta asianmukaisesti!

Autoasi-korjaamot ympäri Suomen hoitavat jarrulevyjen vaihdon vuosien kokemuksella.

Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!