Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Petri Haanperä, Mynä-Auto, Mynämäki

Valokuvassa autokorjaamo ja varaosaliike Mynä-Auton yrittäjäomistajat. Taustakyltissä mainostetaan korjaamon palveluita.

Kuvassa Mynä-Auton yrittäjäomistajat Marko Hakamäki vasemmalla ja Petri Haanperä oikealla. Kuvasta puuttuu kolmas omistaja Mertsi Marttila.

Yrittäjä Petri Haanperä on Mynämäellä sijaitsevan varaosaliike ja autokorjaamo Mynä-Auton näkyvin keulakuva. Jokikujalta, E8 Porintien kupeesta, löytyy kaikki ja hieman enemmänkin autoilijoiden ja yritysasiakkaiden tarpeisiin saman katon alta; Autotarvikkeet ja -varaosat, henkilö- ja pakettiautojen sekä matkailuautojen huollot, kaikki rengaspalvelut ja uusimpana lisänä myös rengashotelli. Autoasi-ketjuun kuuluva korjaamo työllistää 15 henkilöä ja on näkyvästi mukana monessa paikallisessa tapahtumassa ja hankkeessa. – Haluamme olla hyvä työpaikka mahdollisimman monelle ja tarjota parhaat palvelut paikkakunnalla, kiteyttää Pete yrityksen toimintaperiaatteita. – Meiltä asiakas saa hyvän mielen kaupan päälle, jos se suinkin on meidän vallassa.

Kerro hieman korjaamon taustasta, Petri!

– Mynä-Auto on perustettu vuonna 1975 ja se oli pelkästään varaosaliike aiemmin. Minä ja yhtiökumppanini Marko Hakamäki olemme siis tämän yrityksen vanhoja työntekijöitä. Kun perustajia jäi eläkkeelle, ostimme liikkeen nimiimme vuonna 2006, siitä se sitten lähti kehittymään, kertoo Pete. – Kun samoihin aikoihin muutamat alueen pienet autokorjaamot eläköityivät, nähtiin me Markon kanssa että oli sopiva markkinarako laajentaa toimintaa.

Valokuvassa Mynä-Auton varaosahyllykköjä ja pitkissä hyllyissä näkyy laajaa Mann-Filter-suodatinvalikoimaa.

Kun Petri Haanperä astui korjaamon puikkoihin, hän alkoi yhdessä muiden omistajien kanssa määrätietoisesti kehittää ja laajentaa korjaamoliiketoimintaa varaosaliikkeestä monipuoliseksi autokorjaamoksi.

– Meillä sellainen tavoite kaikessa tekemisessä, että kun ensin ollaan mahdollisimman hyvä työpaikka mahdollisimman monelle ja tarjotaan paikkakunnan parhaat palvelut, niin kannattavuus seuraa perässä, Pete kertoo. – Kannamme vastuuta myös siitä, että työt tehdään Suomessa, jotta meillä suomalaisilla on jatkossakin yhteiskunnan palvelut saatavilla verovaroin. Se tarkoittaa meillä sitä, että meidän kaikki tavarantoimittajat ja kumppanit ovat kotimaisia ja hekin maksavat verot tänne Suomeen. Toinen tärkeä asia, jossa olemme olleet alusta asti mukana, on yhteiskuntavastuu ja etenkin lapsia on huomioitu joka vuosi jollain tapaa paikallisesti. – Tosi moni on huomannut ja on saatu hyvää palautetta.

Petri nostaa esille sitäkin, että ihan kaikkea ei tehdä itse yrityksessä. Korjaamo on esimerkiksi ulkoistanut it-asiat ja monta muutakin taustatoimintoa. – Työllistämme sitäkin kautta ja toisaalta saamme työrauhan keskittyä omaan työhömme täällä korjaamolla.

”Korjaamolla on vahva visio: Kun ensin ollaan mahdollisimman hyvä työpaikka mahdollisimman monelle ja tarjotaan paikkakunnan parhaat palvelut, niin kannattavuus seuraa perässä.”

Mynä-Autossa on maailman parhaat työntekijät

Millaista koulutusta ja osaamista teillä autokorjaamoyrittäjillä ja työntekijöillä on?

Valokuvassa yksi autokorjaamo Mynä-Auton monista sijaisautoista.

Monesti kun asiakkaan auto ja huolet jäävät korjaamolle, asiakas jatkaa matkaansa sijaisautolla. Sijaisautoja on saatavilla kymmenkunta.

– Itse olen koulutukseltani autoteknikko ja työkokemusta on varaosaliikkeen lisäksi Sisu-auton työnjohtotehtävistä raskaalta puolelta. Marko on myös autopuolen koulut käynyt. Työnjako meillä toimii ja keskitymme tekemään kaikessa parhaamme, kuvailee Pete. Osaamista meillä on monilla osa-alueilla ja koko henkilökunta käy autoteknisissä koulutuksissa säännöllisesti. Tällä hetkellä meillä on 10 asentajaa töissä hallin puolella ja 4 – 5 henkilöä työn vastaanotossa ja varaosamyynnissä. – Ja voin sanoa, että minulla on maailman paras yhtiökumppani ja maailman parhaat työntekijät. Sanon aina, että eniten harmittaa muiden puolesta, kun heillä on vain toiseksi parhaat.

– Nostan asiakaspalvelun ja sosiaaliset taidot yhdeksi tärkeimmistä taidoista kaikessa. Niitä ei voi liikaa korostaa, muistuttaa Petri. – Kun ratkomme asiakkaan tilannetta, ei keskitytä autoon, vaan lähdetään siitä, että kuunnellaan asiakasta, rauhoitetaan tilanne, otetaan auto ja asiakkaan huolet tänne meille korjaamolle. Asiakkaalle tarjotaan sijaisautoa huollon ajaksi ja ehkä hän ottaa siihen lasten turvaistuimenkin vielä ja hänen elämä palaa raiteilleen.

”Kaikki palvellaan ja huoltoaika järjestetään, jos ei ihan heti, niin laitetaan sijaisauto.”

Monipuoliset korjaamopalvelut ovat vahvuus mutta asiakaspalvelu on tärkein

Mitkä ovat korjaamosi tärkeimmät palvelut ja kilpailuvaltit mielestäsi?

Valokuvassa Mynä-Auton autonasentaja Sami Sainio vaihtamassa auton jarrunesteitä.

Kuvassa 10-henkisen korjaamotiimin työntekijöistä autonasentaja Sami Sainio vaihtamassa jarrunesteitä. – Mynä-Auton yrittäjäomistaja Petri Haanperä arvostaa työntekijöitään ja tuo sen esille monessa kohtaa haastattelua.

– Monipuolisuus. Määräaikaishuoltoja, jarrupaloja ja jarruremontteja, ilmastointihuoltoja, diagnostiikkaa ja ihan kaikkea huoltotyötä tehdään joka päivä ja ne ovat meille sitä peruskauraa, kiteyttää Petri. – Kausivaihteluissa näkyy renkaat, vanteet ja rengastyöt, suuntaukset ja rengashotelli. Ja keväällä matkailuautojen sesonki. Polttimot ja sulat on perusvarastossa ja voidaan yleensä vaihtaa heti odottaessa. Ja maataloutta ja urakoitsijoita varten on ympärivuorokauden päivystys, hydrauliikkaletkupalvelu. Erikoisosaaminen, jonka takia meille tullaan pitempääkin, on automaattivaihteistojen korjaukset.

– Asiakaspalvelu, se on aina tärkein. Tiskille tullut asiakas on ykkönen. Puheluista jää aina jälki eli jos emme pysty juuri siinä hetkessä vastaamaan, niin soitamme takaisin. Takaisinsoittopalvelusta asiakkaat on tykänneet. Tietävät että soitetaan varmasti takaisin. Kaikki palvellaan ja huoltoaika järjestetään, jos ei ihan heti, niin laitetaan sijaisauto, lupaa Petri. – Sijaisautoja on toistaiseksi ollut riittävästi, yhdeksän on nytkin ajossa ja yksi pihalla. Lisäksi on kaksi pakettiautoa.

”Erikoisosaaminen, jonka takia meille tullaan pitempääkin, on automaattivaihteistojen korjaukset.”

Mistä kaikkialta teille tulee asiakkaita alueellisesti?

Valokuvassa Mynä-Auton autonasentaja Timo Kriikkula tarkistamassa auton nesteitä.

Autonasentaja Timo Kriikkula tarkistamassa auton nesteitä. Korjaamoa luotsaava Petri Haanperä pitää autokorjaamoalaa hyvänä ja vakaana työllistäjänä ja toivoo että yhä useampi nuori innostuisi opiskelemaan monipuoliselle ja kehittyvälle alalle.

– Täällä Mynämäessä on suunnilleen 8000 asukasta. Pelkästään meillä tehdään noin 10 000 työmääräintä vuodessa, niin kyllä asiakkaita tulee paljon laajemmalta kuin omilta kyliltä. Koska onhan täällä paljon muitakin korjaamoita ja heilläkin on riittänyt töitä. Muista paikkakunnista tulee mieleen ainakin Masku, Nousiainen, Raisio, Taivassalo, Kustavi ja tietenkin Turku, jonne on matkaa vain kolmisenkymmentä kilometriä, luettelee Pete. – Valtatie 8 varressa kun ollaan, niin on helppo poiketa tänne, ja näkyykin sinne.

Miten autoteknisen alan paljon puhuttu työvoimapula on näkynyt Mynä-Mäellä?

– Meillä ei ole ollut pulaa hyvistä harjoittelijoista eikä työntekijöistä. Tänne on aina löytynyt innokkaita tulijoita. Meillä on joka vuosi oppisopimuksessa ja harjoittelussa nuoria. Haluamme antaa heille mahdollisimman hyvän pohjan rakentaa osaamista ja pärjätä. Ensimmäisestä päivästä otetaan heidät mukaan kaikkeen tekemiseen, annetaan työkalupakki, ja oppivat nopeasti missä testerit ja tarvikkeet on. Ja rohkaistaan kyselemään aina kun ei tiedä. Näytetään, miten työelämä toimii. Näin näistä nuorista tulee niitä helmiä, lupaa Petri. – Tärkeää nuorille on ymmärtää, että he ovat Mynä-Auton väkeä vielä työharjoittelupäivän jälkeenkin, kun he lähtevät tuosta pihasta mopolla kylille. Ja voin vain kehua näitä nuoria, joita on tänne saatu töihin.

Kotikorjaaminen vähenee ja korjaamoalan merkitys kasvaa

Mitkä ovat suurimmat haasteet korjaamoalalla?

Minä ajattelen toisin päin, sanoo Petri. – Näen haasteet ja monimutkaisuuden mahdollisuutena. Autojen teknistyminen tarkoittaa minusta, että kotikorjaaminen vähenee ja korjaamoiden työt lisääntyy. Kun katsastusmääräykset tiukkenivat, niin sekin toi lisää töitä ja se oli meille ja muille korjaamoille mahdollisuus. Yrittäjällähän on aina riski kaikessa. Minä en voi mitään maailman tilanteelle tai tekniikan kehittymiselle, siksi en halua sellaista stressata. Mukavampi on juhlistaa onnistumisia ja palkita ihmisiä hyvästä työstä. Joskus voi vaikka keksiä juhlanaihetta ja juhlistaa keskellä viikkoa kansainvälistä kananmunapää.

Mikä erottaa Mynä-Auton muista korjaamoista, Pete?

– Me olemme monessa asiassa erilaisia kuin muut. Saamme usein palautetta esimerkiksi meidän mainoksista ja kampanjoista, vaikka emme koskaan mainosta hintoja. Vakka-Suomen Sanomat julkaisi tässä taannoin historiansa ensimmäisen ylösalaisin olevan mainoksen. – Asiakkaat riemastuivat ja mainos huomattiin, kuvailee Petri.

Petri kertoo, että hän kirjoittaa ylös mieleen tulevia ideoita työpaikalla olevalle taululle myöhempää tarvetta varten. Joskus hän ei itsekään aina muista, mitä jonkun avainsanan takana oli ajatuksena. Moni idea päätyy kuitenkin tuotantoon. Eräänä aprillipäivänä korjaamo lanseerasi maailman ensimmäiset EPM-renkaat eli ei puhkea millään -poikittaislamellirenkaat.

Yksi Mynämäeltä lähtöisin oleva kampanja on jalostettu ja toteutettu käytäntöön valtakunnallisesti Autoasi-yrittäjien kanssa Autoasi-korjaamoyhdistyksen kautta. Korjaamoyrittäjät päättivät yhdessä kustantaa viidelle nuorelle ajokortin ja ajokorttikampanja toteutettiin TikTok-kisana syys-lokakuussa 2022. Kampanja löytyy tästä linkistä. Autoasi-korjaamoyhdistyksessä toimiminen on muuten yksi Peten uusimmista luottamustoimista!

Positiiviset tempaukset ja yhteiskuntavastuu tekevät työstä mielekästä

Valokuvassa Autoasi-ketjuun kuuluvan autokorjaamo Mynä-Auton julkisivu.

Korjaamon keskeinen sijainti E8 Porintien kupeessa on osaltaan mahdollistanut Mynä-Auton kehittämisen varaosaliikkeestä monipuoliseksi korjaamopalvelukeskukseksi. Korjaamon laajaan palveluvalikoimaan kuuluu nykyisin rengaspalvelut renkaiden myynnistä rengashotelliin.

Kertoisitko, miten yhteiskuntavastuuasiat motivoivat yrittäjää?

– Kaikkea ei voi ajatella rahan kautta, sanoo Petri. – Positiiviset vastuullisuustempaukset tuovat hyvän mielen ja koko yrityksen porukka voi olla niistä ylpeä. Joskus tehdään pieniä asioita ja joskus isompia. Vähän aikaa sitten fiksattiin talkoilla palvelutalon seinä ja paistetiin makkaraa pihalla, ja kaikilla oli mukavaa. – Joku vuosi sitten tehtiin vähän isompi, sata ilmastointihuoltoa -kampanja, ja rahat meni TYKSin keskososaston lämpöpeittoihin. Saatiin sinne sertifikaatti seinälle. Yksi isoäiti siellä huomasi sertifikaatin, ja ajoi Turusta 30 km tänne meille huollattamaan auton sen vuoksi. Eli ei tätä rahan takia tehdä, vaikka jotain sattumalta sataa takaisinkin. Mutta itsellä on hyvä mieli ja työnteko tuntuu joka päivä mielekkäälle. Jos kaikki tekisi vähän hyvää, meillä olisi Suomessa aika hyvin asiat.

Mynä-Autosta löytyy sekä osaamista että asennetta. Yritys on kasvanut ja laajentanut toimintaa läpi kaikkien suhdanteiden. Kuvaavaa on, että kun muu maailma sulkeutui pari vuotta sitten koronakuplaan, Petri ryhtyi toimeen ja palkkasi paikallisen yrittäjän rakentamaan 350 m2 hallin rengashotellia varten. – Päätin kantaa korteni kekoon ja halusin työllistää ja tukea, kun kaikki muut tahot tuntuivat vain peruvan hankkeitaan. Rengashalli on myös luonteva lisäpalvelu rengastöiden oheen, myhäilee Petri.

Petrin maine aikaansaavana ja idearikkaana yrittäjänä on tuonut mukanaan myös luottamustehtäviä. Hiljattain hänet pyydettiin FirstStopin edustajana rengaspäiville puhumaan satapäiselle yrittäjäporukalle. Petri halusi puhua siitä, miten luodaan hyvä työilmapiiri ja sellainen työpaikka, että sinne löytyy työvoimapulastakin kärsivällä alla hyviä työntekijöitä. – Hyvä ilmapiiri, työolot ja kunnon palkka pitää olla, sanoo Petri. – Ja vinkkinä muille, että meillä esimerkiksi sanotaan ”kiitos” joka päivä.

Petri kertoo myös kiertäneensä viiden kunnan alueella kertomassa 8 – 9-vuotiaille peruskoululaisille yrittäjyydestä. – Toivon, että muitakin eri alojen yrittäjiä lähtisi mukaan, ei sen kummempaa kuin pitämään noin 10 minuutin pituinen tietoisku, millaisia taitoja eri ammateissa tarvitaan. – Tulevaisuutta on valoisampi suunnitella, jos on tietoa mahdollisuuksista. Ja nimenomaan nuoret hyötyisi, mutta toki myös yritykset kun saavat sopivia työntekijöitä.

”Jos kaikki tekisi vähän hyvää, meillä olisi Suomessa aika hyvin asiat.”

Pidetään yhdessä pyörät pyörimässä!

Tähän on hyvä lopettaa. Lämmin kiitos Petrille Varsinais-Suomeen Turun kupeeseen haastattelusta! Petrin kanssa keskustellessa tuli vakuuttuneeksi, että monia asioita voi tehdä omalla tavalla ja pilke silmäkulmassa, ja silti vahvalla osaamisella ja vastuullisesti. Ja että kaikkina aikoina on äärimmäisen tärkeää löytää yhteishenki ja nähdä mahdollisuuksia. Toivottavasti mahdollisimman päätyy tukemaan kotimaisia yrittäjiä, luo itse ympärilleen hyvää ilmapiiriä ja ehkäpä myös tukee lasten ja vanhusten hyvinvointia jollain tapaa. Ja tietenkin lähtee liikenteeseen turvallisesti ja ennakoiden!

Mynä-Auton löydät täältä:

Mynä-Auto Oy
Jokikuja 6, 23100 Mynämäki
Puh: 02 430 7465
mynaauto@mynaauto.fi
www.mynaauto.fi
ma–pe 8.00–16.30

Jaa sosiaalisessa mediassa