Ennakoi ja huollata ajoissa – säästä rahaa

Ennakoiva huolto on ikivanha ja meille kaikille tuttu keksintö. Me kaikki esimerkiksi harjaamme hampaat aamulla ja illalla. Käymme säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa ja suuhygienistin putsauksesssa, jotta estämme ongelmien syntymisen sekä todella kalliit ja aikaavievät hoitotoimenpiteet. Investoimalla muutaman kerran vuodessa uuteen hammasharjaan, hampaiden hoito on hygieenistä ja uusi jämäkkä harja puhdistaa hampaat paremmin. Harvemmin edes kyseenalaistamme tai pohdimme miksi näin toimimme. Ennakoimme hampaidemme hoidossa, koska meillä on hyvin selkeä taloudellinen ja ulkonäköön sekä terveyteen liittyvä motiivi toimia niin. Ennakoimme monessa muussakin asiassa, koska haluamme säilyttää omaisuutemme arvon tai säästyä isommalta rahanmenolta tai muilta hankaluuksilta. Samasta syystä auton pesua, tuulilasinpyyhkimien vaihtamista, huoltoa tai määräaikaishuoltoa ei kannata laiminlyödä tai kyseenalaistaa.

Ennakoiva auton huolto on sitä, että auto tarkistetaan, huolletaan ja puhdistetaan auton huolto-ohjelman mukaisesti. Kyseessä voi olla esimerkiksi kevyempi vuosihuolto tai laajempi määräaikaishuolto. Useimmiten auton huolto on kevyttä huolenpitoa kuten nesteiden lisäämistä, suodatinten ja tuulilasin pyyhkimien vaihtamista, ja aika ajoin suurempia huoltotoimia ja kuluvien osien vaihtoa. Siis sellaisia toimia, joita voidaan ennakoida ennen kuin mitään on rikkoutunut ja aiheuttanut ongelmia.

Auton huolto-ohjelman noudattaminen on minimivaatimus

Yllättävän usein järjestelmät ja laitteet korjataan vasta sitten kun ne eivät enää toimi. Kun auton korjaustarpeet ennakoidaan ja auto viedään huoltoon ajoissa, pystytään ehkäisemään suurempia rikkoutumisia. Ja säästyy rahaa. Samalla varmistetaan myös oma turvallisuus liikenteessä.

Autovalmistajien suositukset perustuvat suureen tietomäärään ja noudattamalla näitä ohjeita auton takuu ja arvo säilyy parhaiten. Ennakoivilla huoltotoimilla ja tarkastuksilla ehkäistään laitteiden/osien rikkoutumista ja havaitaan monet ongelmat ajoissa. Vuosihuoltoa ja määräaikaishuoltoa ei siis kannata lykätä. Autovalmistajan huolto-ohjelman noudattaminen on minimivaatimus, jota kannattaa noudattaa.

Myös renkaiden ja sulkien kunnon seuraaminen kuuluvat auton haltijan velvollisuuksiin. Laiminlyönti ei kannata niidenkään kohdalla.

Hyvin harvalla autoilijalla riittää itsellään taitoa ja välineitä arvioida auton huoltotarvetta. Järkevintä on viedä auto korjaamolle ja antaa huollon tarpeen määrittely ammattilaisten tehtäväksi. Yksi varsin yleinen tapa on teettää autolle esimerkiksi katsastustarkastus hieman ennen katsastusajankohtaa. Katsastustarkastus antaa hyvän viitteen auton huolto- ja korjaustarpeesta.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

Autokorjaamoilla on sekä kokemukseen että käytännön tietoon perustuvaa osaamista. Kannattaa kuunnella myös korjaamon suosituksia, koska niidenkin avulla voi säästää rahaa sekä aikaa. Auton korjaamisen ammattilainen pystyy selittämään mitä tai miksi joitakin huoltotoimia kannattaa yhdistää.

Varmista myös että korjaamo käyttää laadukkaita varaosia ja kemikaaleja. Auton takuun säilyminen edellyttää, että auton huolto-ohjelmaa on noudatettu myös osien ja kemikaalien osalta. Kaikki Autoasi-korjaamot ovat sitoutuneet yhteiseen laatulupaukseen tältä osin.

Jaa sosiaalisessa mediassa