Muistilista talven autoreissuille

Talviaikaan reissatessa ajo-olosuhteet voivat olla haastavat ja keli muuttua rajustikin reitin varrella. Mitä kaikkea talvisella ajomatkalla on syytä huomioida? Mitä täytyy muistaa ennen reissua ja mitä tehdä, jos jotain sattuu kesken matkan?

Suomi on pitkä maa, joten sääolosuhteet voivat vaihdella ajomatkalla paljonkin. Etelä-Suomen talvisäässä saattaa toisinaan pärjätä vielä kesälaatuisella polttoaineella tai tuulilasinpesunesteellä, mutta muutama sata kilometriä pohjoisempana sää voi olla jo varsin talvinen. Siksi ajomatkalle lähdettäessä on syytä varmistaa, että auto on kunnossa pitkää ajoa varten ja tarvittavat varusteet aina mukana.

Muista tarkistaa nesteet ja niiden talvilaatu ennen matkaa

Ennen lähtöä on tärkeää tarkistaa, että moottoriöljyä ja lasinpesunestettä on riittävästi. Tuulilasinpesunesteen osalta on varmistettava myös pakkaskestävyys. Jos ajomatka alkaa etelästä, saattaa leutona talvena kesälaatuinen neste riittää, mutta matkan aikana olosuhteet todennäköisesti muuttuvat, jolloin talvilaatuinen lasinpesuneste on tarpeen. Sama pätee myös dieseliin. Kannattaa varmistaa, että talvisia olosuhteita varten on varattu talvilaatuista polttoainetta.

On tärkeää varmistaa, että myös pyyhkijänsulat ovat hyvässä kunnossa. Talviaikaan ajokeli voi olla kostea, ja rapaa tai tiesuolaa lentää. Pyyhkijöille tulee varmasti käyttöä, ja on tärkeää, että näkyvyys pysyy kaikissa olosuhteissa hyvänä. Jos pyyhkimistulos ei ole moitteeton, vaihda pyyhkijänsulat jo ennen matkaa. Talvella kannattaa huomioida, että valoisan aika on lyhyt ja ajoa pimeässä tulee väistämättä. Pimeässä on tärkeää varmistaa, että tuulilasin pinta on siisti sekä ulko- että sisäpuolelta. Likainen tuulilasi voi aiheuttaa ikäviä heijastumia, jotka haittaavat näkyvyyttä. Myös ajovalojen toimivuus on tärkeää tarkistaa ennen matkaa.

Erityisesti sähköautoilijan kannattaa satsata matkan suunnitteluun jo hyvissä ajoin ennakkoon. Sähköautojen latauspisteitä ei vielä ole yhtä kattavasti kuin bensa-asemia. Ota siis selvää, missä on latauspisteitä, ja suunnittele ajoreitti sekä aikataulu sen mukaan.

Muista ennen talvista ajomatkaa ainakin nämä!

  • Tarkista moottoriöljyn taso ja lasinpesunesteen määrä
  • Varmista nesteiden ja polttoaineen talvilaatu
  • Tarkista pyyhkimensulat
  • Varmista, että renkaat ovat kunnossa
  • Tarkista myös vararengas ja renkaan paikkaussetti
  • Pidä tärkeät välineet helposti saatavilla: jääraappa, taskulamppu, huomioliivi, lumilapio ja ensiapupakkaus
  • Pidä tiepalvelun numero tallessa ja varaa mukaan lämmintä vaatetta

Auton pakkaaminen ja tärkeät varusteet

Auto on hyvä siivota ennen reissua. Turhat irtotavarat on syytä jättää pois, sillä vapaana autossa liikkuvat tavarat voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Jos tyhjä pullo pääsee huomaamatta vierähtämään jarrupolkimen alle, voi edessä olla todellinen vaaratilanne. Matkalle tavaraa kertyy äkkiä paljon ja kannattaa huomioida, että raskaat ja terävät tavarat pakataan alimmaiseksi, kevyemmät päälle. Ajomatkan aikana mahdollisesti tarvittavat tärkeät varusteet on syytä olla helposti saatavilla, esimerkiksi jääraappa kannattaa olla kädenulottuvilla. Talviseen säähän voi kuulua jäätävää tihkua, joka haittaa näkyvyyttä. Kun ajetaan esimerkiksi 80 km/h, ei lämmitin sulata lasiin kertyvää jäätä, vaan se on aika ajoin puhdistettava. Jokaisesta autosta olisi syytä löytyä myös ainakin taskulamppu, huomioliivi, lumilapio ja ensiapupakkaus.

Muista renkaiden kunto!

Renkaiden kunto on tärkeää tarkistaa ennen jokaista pitkää ajomatkaa. Ovathan renkaat vielä hyväkuntoiset ja urasyvyys riittävä? Ilmanpaineet on syytä tarkistaa ja tarvittaessa säätää sopivaksi. Samalla kannattaa tarkistaa myös vararenkaan kunto ja sen ilmanpaine. Tiukan paikan tullen ei vararenkaastakaan ole apua, jos se ei ole kunnossa. Autossa on hyvä olla myös renkaan paikkaussetti, ja sen päiväys sekä käyttökelpoisuus kannattaa varmistaa myös jo ennen matkaan lähtöä.

Varaudu ennakkoon ja reissaa turvallisin mielin

Aina ennen pidempää autoreissua on hyvä varmistaa, että auto on kaikin puolin kunnossa, huollot tehty ajallaan ja jos jotain sattuu, tarvittavat varusteet ja apuvälineet ovat helposti saatavilla. Jos hankaluuksia kuitenkin tulee, kannattaa tiepalvelun puhelinnumero olla valmiiksi tallennettuna puhelimeen, ja huolehtia siitä, että kännykässä on akkua riittävästi. Näin apua on helppo soittaa tarpeen vaatiessa. On hyvä muistaa varata myös lämmintä vaatetta helposti saataville, jos matka tyssää kesken kaiken. Ajon aikana autossa voi olla lämmin, mutta jos apua joutuu odottamaan pidempään tien sivuun pysähtyneessä autossa, voi kylmyys yllättää!

Jos vika keskeyttää matkanteon, on syytä hakeutua lähimmälle ammattitaitoiselle korjaamolle. Korjaamomme palvelevat ympäri Suomen, katso reitiltäsi lähin Autoasi-korjaamo tai varmista auton kunto huoltokäynnillä jo ennen matkaa!


Artikkelia varten haastateltu asiantuntija:
Vesa Villanen, Autohuolto Villanen

Jaa sosiaalisessa mediassa