Näin pidät huolta auton akusta!

Talvisin auton akku kuluttaa enemmän virtaa kuin tavallisesti. Pitämällä huolta akusta sen käyttöikää voi pidentää, ja näin myös välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Mitkä ovat tavallisimmat syyt akun tyhjenemiseen?

Ehdottomasti yleisin syy on ajovalojen jättäminen päälle. Ajovalot kuluttavat paljon virtaa, siksi ne on aina hyvä sammuttaa, kun auton jättää parkkiin. Täytyy muistaa, että kaikissa autoissa ei ole automatiikkaa, eli tietyissä autoissa valot täytyy sammuttaa manuaalisesti. Varsinkin kylmällä säällä akkuongelmat ovat yleisiä: akku on kylmä, ajetaan lyhyt automatka, eikä akku ehdi latautua. Kylmä akku ei myöskään ota virtaa vastaan. Tähän ongelmaan voi kuitenkin vaikuttaa hankkimalla Defa- ylläpitolaturin.

Miten suuri vaikutus auton oheislaitteilla on akun kestävyyteen?

Akku tyhjenee helposti, jos autoon sattuu jäämään päälle radio, dvd-soitin tai navigointijärjestelmä. Mitä enemmän laitteita on, sitä korkeammaksi ampeerimäärä nousee. Erilaiset viihdejärjestelmät tyhjentävät akun yllättävän nopeasti. Myös muut jälkiasennetut laitteet, kuten kylmälaukut, jotka ottavat virran savukkeensytyttimestä, kuluttavat hyvin paljon virtaa. Nykyautoihin ei pysty asentamaan niin paljon oheislaitteita, kuin vanhempiin autoihin. Aiemmin oli tavallista, että nuoriso asensi autoon kaikenlaiset musiikkivehkeet, laittoi volyymin täysille, ja ajelivat sitten ajovalot vilkkuen, kun virtaa ei riittänyt kaikkiin toimintoihin.

Toki vika voi löytyä myös akun viallisesta laturista. Eli jos laturi ei lataa akkua ajon aikana, akku luonnollisesti tyhjenee. Muita ongelmia ovat muun muassa auton omassa sähköjärjestelmässä tapahtuva oikosulku tai viallinen latauksen säädin.

Mitkä seikat voivat johtaa akun rikkoutumiseen?

Tavallisin syy akun rikkoutumiseen on liian pitkä akun varastointiaika. Kyseessä voi olla kesäauto tai avoauto, jota seisotetaan talven yli. Tällöin on tärkeää irrottaa akku autosta, ja säilyttää sitä viileässä. Toinen tavallinen syy rikkoutumiseen on ylilataus: kun jännitteen säädin rikkoutuu, akku ylilatautuu, ja menee tästä syystä helposti rikki. Kannattaa miettiä oman autonsa ikää. Uusissa autoissa akut ovat huoltovapaita, mutta vanhemmissa autoissa akkua täytyy huoltaa tarkemmin. Kannattaa ainakin tarkistaa akkuveden tasot. Huollon laiminlyöminen johtaa pahimmillaan akun rikkoutumiseen.

Mikä on akun hyvä jännitelukema?

Sanotaan, että yleinen lukema täydelle ja hyvälle akulle on 12,5 volttia. Jos lukema näyttää 11,5 volttia, akku on tyhjä. Jos tulos on huono, voi yrittää ladata akun täyteen ja testata uudestaan. Kannattaa kuitenkin kääntyä korjaamon puoleen, siellä käytetään erikoislaitteita, jotka kertovat syvällisemmän tuloksen. Volttimittari ei nimittäin kerro ihan koko totuutta akusta. Jos on tarvetta uudelle akulle, myös uuden akun valitseminen kannattaa jättää asiantuntijalle.

Miten voi pidentää akun käyttöikää?

Aina kun autoa säilytetään kauemmin, akku tulee irrottaa autosta ja säilyttää viileässä. Jos itseltä löytyy tietotaitoa, kannattaa säännöllisesti tarkastaa akun jännitteen, latauksen ja käynnistystehon. Nämä voi toki tarkistuttaa korjaamollakin. Kannattaa myös välttää akun käyttämistä tyhjäksi. Tämä tapahtuu usein vahingossa, kun jokin laite jää päälle. Akun purkautuminen ei tee hyvää akulle.

Akun käyttöikää voi parantaa myös ajoneuvon yleisellä huoltamisella. Eli tarkistetaan akut yleisen määräaikaishuollon yhteydessä. Katsotaan, että akku on tukevasti paikallaan, mikään ei ole irrallaan, akun navat on kiristetty kunnolla, ja akun navat puhdistetaan. On valitettavasti aika yleinen näky, että akulle ei olla tehty mitään, mikä näkyy siinä, että akun kengät ja navat ovat täysin hapettuneet.

Kannattaako akkua vaihtaa itse?

Jos ei ole tietotaitoa, kannattaa aina turvautua lähimpään korjaamoon akun vaihdossa. Näin varmistaa, että saa autoonsa oikeanlaisen akun. Akun vaihto nimittäin vaatii ohjelmointia uudessa autossa. Jos esimerkiksi uuden akun ampeerimäärä eroaa vanhasta, autolle täytyy ohjelmoinnin avulla kertoa uudet tiedot. Jos itse vaihtaa akkua, eikä käytä ylläpitolaturia kun navat irrotetaan, voi tulla vastaan ongelmia kuten radiokanavien ja kellon tietojen häviäminen.

Ammattikorjaamo tarkistaa, huoltaa ja vaihtaa akut turvallisesti ja huolellisesti – varaa aikasi lähimmältä Autoasi-korjaamolta!

Jaa sosiaalisessa mediassa