Talvi kuluttaa autoa – ajoissa huoltoon!

Auton kunnosta kannattaa pitää huolta sekä taloudellisista että turvallisuussyistä. Auton huollon ja korjauksen ennakointi tulee oikeastaan aina halvemmaksi, kuin moottoririkko tien päällä ja hinauskeikka. Puhumattakaan ajamisen turvallisuuden tärkeydestä.

Perussääntönä auton huollattamiselle, on että kannattaa noudattaa vähintään autovalmistajan antamia huoltosuosituksia. Mutta tämän lisäksi kannattaa huomioida säätiloihin ja omaan ajamiseen liittyvät olosuhteet ja ajomäärät. Esimerkiksi edestakaisin sahaavat lämpötilat ja kovat pakkaset rasittavat ja kuluttavat autoa, joten etenkin keväällä auto on todellakin huollon tarpeessa.

Tilastojen mukaan suurin osa Suomessa vuonna 2016 katsastuksessa hylätyistä autoista suurin osa hylkäyksistä johtui jarrujen ja etuakseliston vioista. Korjaamattomana nämä viat olisivat vaaraksi autoilijan omalle ajoturvallisuudelle ja muulle liikenteelle. Katsastuksessa hylätyissä autoissa löytyneet viat ovat myös lähes aina pienehköllä vaivalla ja varsin kohtuullisilla kustannuksilla korjattavissa.

Kova pakkanen kuluttaa autoa

Suomalaiset ilmasto-olosuhteet ovat todellakin erityisen kuluttavat autoille silloin, kun on kovia pakkasia ja lämpötilojen vaihtelua. Esimerkiksi iskunvaimentimet kärsivät ja kuluvat kovilla pakkasilla. Lämmityslaitteet rasittavat akkuja joiden latautuminenkin on normaalia hitaampaa kovilla pakkasilla. Monenlaista kulumista ilmenee ja nesteidentarkistusta on tarpeen huomioida viimeistään kevään korvilla.

Autoilija voi itse vaikuttaa

Autoilija voi jonkin verran vaikuttaa auton kulumiseen ja käyttökuluihin omalla ajotyylillään.
• Esimerkiksi tasainen ajotapa säästää polttoainetta ja siten myös ympäristöä.
 Pakkaskeleillä auton moottori ja matkustajat arvostavat moottorin esilämmitystä. Toisaalta penkinlämmittimet ja muut lisälaitteet kannattaa laittaa pois päältä, kun tarve poistuu, koska ne syövät virtaa.
 Auton säännöllinen pesettäminen estää jonkin verran tiesuolan aiheuttamaa korroosiota ja pidentää auton elinkaarta sitä kautta.
 Auton sisätilat pysyvät puhtaampina, kun huollattaa ilmastoinnin ja vaihdattaa raitisilmasuodattinen ajoissa ja säännöllisesti.
• Rengaspaineet kannattaa tarkistaa, jos autossa ei ole rengaspaineen tunnistusjärjestelmää. Oikeanlaiset rengaspaineet pidentävät renkaiden käyttöikää ja parantavat auton ohjattavuutta ja ovat erittäin tärkeä turvallisuustekijä.
• Öljylaatuun satsaaminen voi hyvinkin maksaa itsensä takaisin moottorin elinkaarta tarkasteltaessa. Tarkista mitä öljylaatua valmistaja suosittelee ja pitäydy luotettavista lähteistä hankituissa merkkituotteissa.
• Nesteiden kanssa nyrkkisääntö on yleensä käyttää aina samaa nestelaatua, kuin mitä autoon on aiemmin laitettu. Tarkista tai tarkistuta nestetasot säännöllisesti, niin vältyt ikäviltä ja täysin turhilta yllätyksiltä.
• Lasinpesunestettä ja sulkien vaihtoa ei ainakaan kannata säästellä ja sinnitellä, sillä ne ovat auton huoltotoimista pienimpiä ja halvimpia. Huonot pyyhkimet ja kuiva tuulilasi ovat varma tapa naarmuttaa auton ikkunaa. Ja onhan se paljon mukavampi ajaa, kun näkee eteensä.
• Pidä autossa/takaluukussa mukana tarvittavat lisävarusteet, jos kuitenkin sattuisi jotain yllättävää tapahtumaan. Varoituskolmio on ehkä tunnetuin ja lakisääteinen varuste autossa. Suositeltavaa on pitää mukana ainakin taskulamppua, kokoontaittuvaa lapiota, moottoriöljyä ja lasinpesunestettä.
• Aja ennakoiden ja vältä kiirettä ja ruuhkia, niin vältyt monelta huolelta.

Turvallista ja hyvää matkaa!

t. Autoasi

Jaa sosiaalisessa mediassa