Turvallisesti juhannukseen ja kesäreissuihin!

Autoasi-toivottaa-turvallista-kesaa-www

Autoasi-korjaamot toivottavat mukavaa keskikesän juhlaa ja kesälomakauden alkua! Jotta matkasi sujuisi mahdollisimman mukavasti ja turvallisesti, kannattaa ennen reissuun lähtöä huomioida muutamia pieniä auton huoltotoimia ja seikkoja, jotka vaikuttavat ajamisen mukavuuteen ja turvallisuuteen.  

Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että auto on kunnossa. Kannattaa tarkistaa, että öljyä ja lasinpesunestettä on riittävästi, että tuulilasinpyyhkimet ja polttimot toimivat moitteettomasti. Jos kevään ilmastointihuolto unohtui, ehtisitkö vielä vaihdattaa puhtaat suodattimet ja nesteet? Kesällä ilmastointi joutuu koville ja katupölyä on ikävä hengittää, kun suodattimet ovat talven jäljiltä tukossa. Rengaspaineetkin kannattaa tarkistaa, vaikkapa tankkauksen yhteydessä. Optimaalisilla rengaspaineilla auton ohjattavuus paranee ja säästät bensakuluissa.

Autoasi-korjaamoilla vaihdetaan öljyt, polttimot ja täytetään pissapoika ja vaihdetaan uudet tuulilasinpyyhkimet siististi, näppärästi ja usein jopa odottaessasi (kannattaa kysyä), jos oma aika ja osaaminen ei riitä kaikkeen. Isompiin huolto- ja korjaustöihin sekä ilmastointihuoltoon kannattaa varata aika, jotta korjaamo pystyy ennakoimaan varaosatilaukset jo ennen auton saapumista korjaamolle, jolloin saat auton huollosta mahdollisimman nopeasti takasin.

Kun auto on varmistettu ja kunnossa, kannattaa huomioida vielä matkustajien tarpeet. Ehkäpä varaat lapsille jotain pientä viihdykettä, koiralle oman vesipullon, mummulle päivän lehden? Muistathan, että matkan aikana pidetyt jaloittelu- ja kahvitauot auttavat pysymään skarppina ajaessa ja olet perillä virkeämpi.

Henkisellä puolella kannattaa varautua yllätyksien mahdollisuuteen. – Varsinkin, jos kyydissä on lemmikkejä tai pieniä lapsia tai liikutaan pitkiä matkoja, kaikenlaista pientä hässäkkää voi ilmaantua. Kun asioita on ennakoitu, eivät pienet (tai vähän isommatkaan) ruuhkat ja yllättävät muutokset matkanteossa aiheuta ylitsepääsemätöntä hermojen kiristymistä kenellekään.

Lisäksi vielä viimeisenä muistutuksena, kun ollaan lähdössä juhannuksen viettoon tai kesäreissulle: Kannattaa yksinkertaisesti jättää kiire ja stressi kotiin ja nauttia kesästä!

Autoasi-korjaamot toivottavat kaikille tielläliikkujille turvallista juhannusta ja miellyttävää lomakautta!

 

MUISTILISTA KESÄAUTOILIJALLE
(Autoliiton viimevuotisesta tiedotteesta)

1. Pese tuulilasi – tai vaihda se kokonaan
Valoisaan aikaan näkyvyys on pääsääntöisesti parempi kuin pimeässä, mutta suoraan tuulilasiin paistava aurinko aiheuttaa usein ongelmia. Varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai kulunut.
”Tuulilasi pitää muistaa puhdistaa säännöllisesti niin ulkoa kuin sisältä. Vasta-aurinkoon ajettaessa likainen tuulilasi voi aiheuttaa niin pahoja heijastumia, ettei lasista näe lainkaan läpi. Jos tuulilasi on vanha ja kulunut, puhdistuskaan ei enää auta. Silloin lasi on syytä vaihtaa, vaikka siinä ei olisi edes halkeamia”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo liiton tiedotteessa.

2. Pidä yhdet aurinkolasit aina autossa
”Vasta-aurinkoon ajaminen ja silmien siristely on erittäin rasittavaa. Aurinkolasit tekevät ajamisesta leppoisampaa ja kuljettajan vireystaso pysyy paremmin yllä”, Vesalainen sanoo. Monissa autoissa on laseille oma lokero, jossa niitä on hyvä säilyttää. Yksien lasien säilyttäminen autossa varmistaa sen, että ne ovat aina tarpeen tullen käytettävissä. Aurinkolasit on tuulilasin tapaan pidettävä puhtaana.

3. Lepää ennen lähtöä, pidä kahvitauko
Kesälomalla saattaa tulla valvottua pitkään, mutta ennen kotimatkalle lähtöä on syytä levätä. Väsynyt kuljettaja on liikenteessä pahimmillaan yhtä vaarallinen kuin rattijuoppo. Matkan aikana kahvitauko kannattaa pitää tarpeeksi ajoissa. Jos auto alkaa vaellella kaistalla ja kuljettaja tekee kulmikkaita korjausliikkeitä, nukahtaminen on jo todella lähellä. ”Ennen matkalle lähtöä tai matkan aikana ei pidä syödä tukevaa ja rasvaista ateriaa. Myös raitis ja sopivan viileä ilma autossa torjuu väsymystä. Toimiva ilmastointilaite onkin paitsi mukavuus- myös turvavaruste”, Vesalainen sanoo.

4. Pakkaa auto oikein
Auton kuormaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa, sillä väistössä, jarrutuksessa tai kolarissa irtonaiset tavarat saattavat aiheuttaa pahaa jälkeä. ”Auton turvallinen kuormaaminen ei ole mitään rakettitiedettä eikä vie aikaa juuri enempää kuin huolimaton kuormaaminen. Painavat esineet laitetaan tavaratilassa kiinni takaselkänojiin. Jos matkustamoon on pakko ottaa tavaroita, ne on kiinnitettävä esimerkiksi turvavöillä tai sidontaliinoilla”, Vesalainen neuvoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa