Tutkimus: Nämä autoaskareet suomalaiset tekevät itse

Siivous, pesunesteen lisääminen ja auton pesu ovat yleisimpiä autoaskareita, joita suomalaiset tekevät itse, mutta vain hieman yli puolet heistä vaihtaa lampun polttimon autoonsa. Lisäksi nais- ja miesautoilijoiden välillä on selkeitä käyttäytymiseroja autoaskareiden tekemisessä: esimerkiksi 25 prosenttia naisautoilijoista ei lisää pesunestettä autoonsa. Vain 2 prosenttia suomalaisista kysyy neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä huoltoasemalta.

Suomen suurin autokorjaamoketju Autoasi tutki, mitä autoaskareita suomalaisautoilijat tekevät itse ja kenen puoleen he kääntyvät autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Siivous (86 % vastaajista), pesunesteen lisääminen (82 % vastaajista) ja auton pesu (80 % vastaajista) ovat yleisimpiä autoon liittyviä askareita, joita suomalaiset tekevät itse. Vain hieman yli puolet vastaajista lisää itse öljyä (55 % vastaajista) tai vaihtaa lampun polttimon (58 % vastaajista).

”Ajovalojen polttimoiden vaihtaminen on monissa autoissa yllättävänkin työlästä ja hankalaa. Joissain automalleissa akku tai pissapojan säiliö pitää ottaa edestä pois ennen kuin polttimon pääsee vaihtamaan. Pahimmillaan autosta pitää purkaa puskuri, jotta ajovalon saa irrotettua ja polttimoon pääsee käsiksi”, kertoo Autoasi-korjaamoiden ketjupäällikkö Antti Korhonen.

”Niissä automalleissa, joissa ajovalopolttimon pystyy helposti itse vaihtamaan, tulee aina tarkastaa, että uusi polttimo on varmasti kunnolla paikoillaan ja se on oikein kiinnitetty. Väärin kiinnitetty polttimo voi jäädä vinoon ja häikäistä vastaantulijoita tai valaista muuten puutteellisesti. Yleensä polttimoiden käyttöikä on myös hyvin lähellä toisiaan, joten suositeltavaa on samalla vaihtaa myös toisen puolen polttimo. Tällä myös varmistetaan polttimoiden yhtäläinen valoteho”, Korhonen muistuttaa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että miehet tekevät selkeästi naisia enemmän autoiluun liittyviä tehtäviä. Vain 3 prosenttia autoilevista suomalaismiehistä kertoo, ettei tee mitään autoiluun liittyviä askareita itse. Naisautoilijoista 8 prosenttia ei tee mitään autoiluun liittyviä askareita ja esimerkiksi 25 prosenttia naisista ei lisää pesunestettä autoonsa.

Huoltoasemalta ei huoltoneuvoja kysellä

Autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä käännytään yleisimmin autokorjaamon (35 % vastaajista) sekä puolison tai seurustelukumppanin puoleen (26 % vastaajista). Autokorjaamosta neuvoja kysyy sekä naiset että miehet, mutta sukupuolierot ovat selkeät puolisolta kysymisen suhteen. Lähes puolet naisista kysyy neuvoa puolisoltaan, kun taas miehillä vastaava luku on vain 2 %. Joka kolmas suomalainen miesautoilija ei kysy neuvoa tai vinkkejä autonhuoltoon liittyvissä kysymyksissä yleensä keneltäkään.

Mielenkiintoista on myös se, että suomalaiset kääntyvät mieluummin naapurin, tuttavan tai sisaruksen puoleen kuin huoltoaseman, kun heillä on autohuoltoon liittyviä kysymyksiä. Vain 2 prosenttia suomalaisista kysyy neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä huoltoasemalta.

Tutkimus toteutettiin keväällä 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat autoilevat suomalaiset, joista 97 prosentilla oli oma auto ja 3 prosentilla työsuhdeauto. Tutkimukseen vastasi 1000 vastaajaa ja lähtöotos oli kansallisesti edustava. Tutustu tutkimustuloksiin täältä.

Lista autoaskareista, jotka autoilevat suomalaiset tekevät itse
 1. Siivous (86 % vastaajista)
 2. Pesunesteen lisäys (82 % vastaajista)
 3. Pesu (80 % vastaajista)
 4. Pyyhkimien sulkien vaihto (67 % vastaajista)
 5. Renkaiden vaihto (62 % vastaajista)
 6. Lampun polttimon vaihto (58 % vastaajista)
 7. Öljyn lisääminen (55 % vastaajista)
 8. Jäähdytysnesteen lisääminen (53 % vastaajista)
 9. Sulakkeiden vaihto (46 % vastaajista)
 10. Akun vaihto (34 % vastaajista)
Heiltä suomalaiset kysyvät neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä
 1. Korjaamolta/autohuollosta (35 % vastaajista)
 2. Puolisolta tai seurustelukumppanilta (26 % vastaajista)
 3. Ystäviltä (22 % vastaajista)
 4. Internetistä esim. googlaamalla (21 % vastaajista)
 5. Isältä (16 % vastaajista)
 6. Työkaverilta (14 % vastaajista)
 7. Sisaruksilta (7 % vastaajista)
 8. Sukulaiselta tai tuttavalta (5 % vastaajista)
 9. Naapurilta (3 % vastaajista)
 10. Äidiltä (2 % vastaajista)
 11. Huoltoasemalta (2 % vastaajista)

 

Lisätietoja:

Antti Korhonen ketjupäällikkö, antti.korhonen@autoasi.fi, puh. 010 569 4461

Voimakkaasti kehittyvään Autoasi-ketjuun kuuluu 40 paikallisesti toimivaa varaosatukkua ja lähes 300 Autoasi-korjaamoa. Se on suurin autokorjaamoketju Suomessa. www.autoasi.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa