Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Tapio Kokkonen, Uoken Auto & Kone

Uoken Auto & Kone on vuonna 2009 perustettu täyden palvelun autokorjaamo Kouvolassa. Yrittäjä Tapio Kokkosta autot ovat aina kiehtoneet ja etenkin autosähkö vetää häntä puoleensa. Tapio nauttii asiakaskohtaamisista ja haasteista sekä niiden voittamisesta.

Tapio, kuinka olet päätynyt autoalalle? Ovatko autot aina kiinnostaneet sinua? 

Kiinnostus autoja kohtaan syntyi jo nuorena. Olen aina pitänyt autoista ja niillä ajamisesta. Opiskelin ensin sähköasentajaksi, mutta töitä oli huonosti, joten kouluttauduin autosähköasiantuntijaksi valmistuen vuonna 1986. Myöhemmin 1990-luvulla tein kaikenlaista autojen parissa ja opin paljon. Lopulta totesin, että autosähkö kiinnosti itseäni enemmän kuin mikään muu – se on oma taiteenlajinsa. Sähkö kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen asia ja sen ihmeellisyys sekä monimutkaisuus kiehtovat. Sen lisäksi olen kiinnostunut ratkaisukeskeisestä korjaamisesta, jossa vian aiheuttaja täytyy osata päätellä.

“Olen kiinnostunut ratkaisukeskeisestä korjaamisesta, jossa vian aiheuttaja täytyy osata päätellä.”

Miten sinusta tuli Autoasi-yrittäjä? 

Olen aina ollut palveluhenkinen ja työskennellyt vuosien varrella erilaisissa asiakaspalveluhommissa. Yrittäjäksi päädyin enemmän sattuman kautta, kun yrityksen edellinen omistaja kuoli 2014. Olen työskennellyt firmassa vuodesta 2008 ja pyöritin toimintaa pitkään yksinäni ennen yrittäjäksi tuloa. Yrittäjyys ei siis tullut itselleni yllätyksenä – olin varautunut siihen ja saanut jo paljon kokemusta.

Millainen on tyypillinen päivä korjaamollanne? Mitä siihen sisältyy? 

Teemme monipuolisesti kaikenlaista, joten päivät ovat keskenään hyvin erilaisia. Ne sisältävät monenlaisia huolto- ja korjaustoimenpiteitä, muun muassa sähköön, ilmastointiin ja elektroniikkaan liittyen. Itse teen enimmäkseen autosähköön liittyviä hommia, kuten vianhakua ja ongelmanratkaisua – etsin siis ongelman aiheuttajaa.

Miten kuvailisit korjaamoanne? Miten vastaatte alati muuttuviin autoalan tarpeisiin? 

Korjaamossamme työskentelee kuusi ammattitaitoista henkilöä. Meillä on töissä monen eri merkin asiantuntijoita, joten pystymme kilpailemaan merkkiliikkeiden kanssa, etenkin vanhojen autojen osalta. Korjaamomme on myös melko uusilla varusteilla varustettu ja omistamme erikoistyökaluja, joilla voimme hoitaa kone- ja laatikkohommia sekä monia haastavampiakin korjaustoimenpiteitä.

Vuosien kokemus on tuonut taitoa ja osaamista, mutta haluamme kasvattaa asiantuntemustamme jatkuvasti. Siksi työntekijöillämme on mahdollisuus saada lisää koulutusta ja kehittää osaamistaan. Haluamme jatkossakin pystyä korjaamaan mahdollisimman laajasti ja ammattitaitoisesti – niin autoja kuin moottoripyöriä.

Mistä nautit työssäsi eniten? Mikä innostaa ja palkitsee? 

Löydän innostukseni työtä kohtaan sitä tekemällä. Nautin kaikista eniten sähköpuolen onnistumisista ja pidän työn tuomista haasteista. Palkitsevinta on, kun onnistuu paikantamaan vian tai korjaamaan ongelman. Myös asiakaskohtaamiset innostavat.

Nouseeko mieleesi jotain hyvää asiakaskohtaamista vuosien varrelta? 

Näitä on paljonkin, mutta ensimmäisenä mieleeni tulee tapaus, jossa korjaamolleni tuli asiakas, jonka vanha Ford, vuosimallia 1938, ei lähtenyt käyntiin. Sovimme, että hän tuo auton korjaamolle ja hoidamme sen kuntoon. Korjasimme autoa koko viikonlopun. Lopulta se käynnistyi ja asiakas pääsi tyytyväisenä jatkamaan matkaansa. Oli mahtava tunne saada auto korjattua, sillä se oli niin vanha enkä ollut koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa autoa. Kun ylittää itsensä ja saa asiakkaat tyytyväisiksi, jää todella onnistunut ja hyvä mieli.

Jaa sosiaalisessa mediassa