Autoasin ammattilaiset: Mikael Prest, Autoasi Kustcar Kokkolan varaosapäällikkö

Tervehdys Kustcar Kokkolan Autoasi -korjaamolta!

Autoasi KokkolaTammikuussa 2022 Kustcar Kokkola liittyi valtakunnalliseen Autoasi-korjaamoketjuun. Tämän johdosta voimme tarjota nyt myös monimerkkihuoltoa laadukkailla, mutta silti edullisilla varaosilla. Tavoitteenamme on tuoda osaamistamme ja palveluitamme tutuksi kaikille, paikasta ja merkistä riippumatta.

Kustcar on perheyritys, joka avasi toimipisteen Kokkolaan vuonna 1999, silloinen Oy KustCar Ab:n yrittäjä Keijo Häyrynen avasi korjaamon ja isäni on työskennellyt siitä lähtien talossa. 2010 isäni Jan-Anders Prest ja Jaakko Jukantupa ostivat Kustcar Kokkolan toiminnan ja jatkoivat sitä uudella nimellä Oy KustCar Kokkola Ab.12 vuotta myöhemmin Kustcar Kokkolasta tuli Autoasi-korjaamo. Korjaamotoiminta on kuitenkin kulkenut Prestien suvussa jo vuodesta 1980, isäni toimi jo tuolloin korjaamoyrittäjänä ja minä tulin mukaan nyt KustCar:in aikana, jatkamaan isäni aloittamalla polulla.

Isä perehdytti jo lapsena autojen korjaamiseen

Autoinnostukseni heräsi alle kouluikäisenä, kun isäni otti mukaan työpaikalleen ja perehdytti ja opetti autojen korjaamiseen. Muistan, että tykkäsin uittaa käsiäni öljynvalutusastiassa ja seurata isän työskentelyä jo aivan vaahtosammuttimen kokoisena. Teini-ikäisenä auttelin korjaamolla aina, kun se oli mahdollista. Ammattikoulun hallipäivät vietin töissä Kustcarilla. Minulla oli tuolloin loistava ryhmänohjaaja, joka mahdollisti sen, että pystyin tekemään töitä opiskelujen ohella.

Valmistuttuani aloitin kokoaikaisen työskentelyn yrityksesämme. Halusin kuitenkin opiskella itselleni ammattitutkinnon, jotta minulla olisi joku koulutus tai erikoistuminen pohjalla, jos työkuviot menisivät uusiksi. Mutta silti halusin erikoistua tietyille merkille, tässä tapauksessa se oli BMW:lle – ja näin minusta tuli BMW-varaosapäällikkö, kun taas myöhemmin erikoistumiseni suuntasi Mitsubishien pariin.

Oy KustCar Kokkola Ab:hen tullaan ympäri Suomea erikoisosaamisen perässä

Sähkömekaanikkomme Santtu Ojutkangas on erikoistunut sähkökorjauksiin. Hän alkaa olemaan jo Suomen mittakaavalla yksi tunnetuimmista alan ammattilaisista ja hänkin on ollut talossa jo vuodesta 1999. Osa asiakkaista ajaa jopa Oulusta asti meille huoltoon. Ihmiset ympäri Suomea haluavat korjauttaa autonsa meillä, sillä kinkkinen tai vaikea sähkövika autossa tulee pahimmassa tapauksessa kuluttajalle todella kalliiksi ja me pystymme toteuttamaan korjaukset kilpailukykyisin hinnoin koko Suomen mittakaavalla. Olemme tällä hetkellä myös kouluttautumassa sertifioiduksi e-Expert -korjaamoksi.

Vaikka olemme pieni yritys, meiltä löytyy todella vankkaa osaamista: 40-vuoden kokemus merkkikorjaamoista, erityisesti Mitsubishiltä. Vahvuuksiamme on, että olemme täyden palvelun talo – asiakas saa meiltä niin maalauspalvelut, tuulilasienvaihdot kuin katsastuksetkin.

Vetovastuu siirtyy sukupolvelta toiselle

Tällä hetkellä korjaamollamme on käynnissä sukupolvenvaihdos. Isäni on jo siirtynyt korjaamon puolelle niin sanotusti takaisin juurilleen, mutta on silti mukana toiminassa, kun taas minä ja yhtiökumppanimme Jaakon kanssa huolehdimme hallinnollisista asioista yrityksen pyörittämiseen liittyen. Vaihdos tuntuu luontevalta tässä kohtaa, kun kaikki menee enemmän ja enemmän sähköiseksi. Digitalisaatio on mahdollistanut myös tunnettuuden kasvattamisen laajemmalle yleisölle. Tällä hetkellä minulla alkaa olla enenevissä määrin vetovastuuta ja osallistun jo yrityksen toimintaa koskeviin päätöksentekoihin.

Perheyrityksessä työskentelyssä on oma vapautensa ja helppoutensa. Muistan, kun teimme aikanaan isän kanssa kotona keittiö-remonttia, eikä homma lähtenyt sujuakseen. Otimme sanallisesti yhteen aika pahastikin, ja vaimoni seurasi sitä hieman kauhistellen sivusta. Näytti kuulemma siltä, että olemme kohta toistemme kimpussa. Me emme nähneet asiassa mitään ongelmaa. Koimme, että hommat hoituvat mutkattomasti, kun ne käsitellään heti ja siirrytään sitten eteenpäin, kuten myös työelämässäkin. Kommunikointi on helppoa ja tehokasta, vaikkakin suorasanaista, välillämme.

Parasta työssä ovat pitkäaikaiset asiakkaat

Isäni on ollut jo yli 40 vuotta tekemisissä Mitsubishi-autojen kanssa. Meillä käy pitkäaikaisia asiakkaita, joista hyvä esimerkki on vuonna 1983 alkanut asiakkuus, jolloin vaarini möi ensimmäisen Mitsubishin Pajero-maastoauton uutena Kokkolaan. Omistaja piti autoa syksyyn 2021 saakka, ja isäni on huoltanut sitä siihen asti. Sanoin muutama vuosi sitten omistajalle, että jos joskus päätät myydä auton, soita minulle. Viime vuoden lopulla asiakas soitti, että nyt olisi se hetki. Auton myyntiin sairastelu. Ostin auton niin sanotusti takaisin ensimmäiseltä omistajalta, kunnostimme ja kiillotimme sen. Tänä vuonna auto olisi tarkoitus museo-katsastaa.

Parasta työssäni on, kun saan palvella asiakkaita ihan alusta loppuun asti meillä. Toivon, että olemme myös tulevaisuudessa korjaamo, joka pystyy tarjoamaan kaikille asiakkaille huoltoja monipuolisesti, merkistä riippumatta.

Korjaamotoiminta on meillä vahvasti Prestin suvussa – jopa 5- ja 1-vuotiaat tyttäreni ovat nyt jo mukanani vähän väliä korjaamolla. Olen tilannut heille jo omat haalaritkin ja olen ottanut mukaan heidät tallille samoin, kuin isäni otti minut mukaansa aikoinaan. Kuka tietää, vaikka he jatkaisivatkin Oy KustCar Kokkola Ab:n tarinaa.

Autoasi-korjaamoilla työskentelee valtava joukko raudanlujia korjaamoalan ammattilaisia. Tässä juttusarjassa esittelemme näitä osaajia ja korjaamojen arkea. Tutustu myös Autoasi-yrittäjien esittelyihin ja etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo.

Jaa sosiaalisessa mediassa