Autoilijan syksy – muistilista

autoilijan-syksy-0916

Loppukesän ja alkusyksyn ensimmäiset kylmät aamut on jo monin paikoin koettu. –Jopa ensimmäiset yöpakkasetkin ovat ehtineet yllättää joillain paikkakunnilla jopa eteläisemmässäkin Suomessa. Eli nyt on viimeistään aika varautua tulevaan varsinaisen syksyyn ja alkavaan talveen. Kokosimme autoilijoita varten tarkistuslistan syksyä ajatellen.

AUTOILIJAN SYKSY – MUISTILISTA

1. Lohko- tai sisälämmitin käyttöön

Lohko- ja sisätilanlämmitintä kannattaa käyttää jo +5 ⁰C lämpötilasta lähtien, koska:

  • aamulla ikkunat ovat kirkkaat ja kuivat
  • esilämmitetyn moottorin päästöt ovat huomattavasti pienemmät
  • polttoaineen kulutus vähenee ensimmäisillä kilometreillä

Lohko- tai lisälämmitin on mahdollista asennuttaa jälkikäteen. Kannattaa olla yhteydessä korjaamoon ja pyytää tarjous sekä kysellä vaihtoehtoista, jotka sopivat juuri sinun autoosi. Talvikausi kestää kuitenkin noin puoli vuotta, joten jos autoilet paljon tai päivittäin, on satsaus järkevää tehdä, sillä se tuo myös säästöjä sekä parantaa turvallisuutta ja tekee ajamisesta miellyttävämpää.

2. Hyvä näkyvyys = puhtaat ikkunat, pakkasenkestävä lasinpesuneste, pyyhkijöiden kunto, polttimot

Kuiva ja puhdas auton sisätila edesauttaa ikkunoiden kirkkaana pysymistä kylminä syysaamuina. Auto kannatta imuroida ja puhdistaa ikkunat myös sisäpuolelta kesän pölyistä ja samalla poistaa turhat ja tarpeettomat tavarat.

Tarkasta samalla tuulilasinpyyhkijöiden kunto. Lasinpesunesteen tulee jo nyt alkusyksystä olla riittävän voimakasta. Ensimmäisten pakkasten myötä voit sitten lisätä lasinpesunesteen voimakkuutta pakkasten kiristyessä.
Tarkista myös auton vilkut ja ajovalot sekä sumuvalot. Tarvittaessa käytä auto huollossa ja vaihdatuta himmenneet polttimot kunnolla valaiseviin. Valojen suuntaukset pitää tarkistaa aina polttimoiden vaihdon yhteydessä, jotta et sokaise vastaantulijoita.

3. Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet!

Vesiliirron mahdollisuus syksyn sateisilla keleillä kasvaa huomattavasti. Älä siis aja huonoja kesärenkaita loppuun asti syksyllä. Monesta rengasliikkeestä saat varmasti hyviä kesärengastarjouksia näin syksyllä.
Muista vaihtaa myös talvirenkaat ajoissa alle. Nykyiset talvirenkaat eivät kulu niin herkästi kuin vanhan malliset tekivät vuosia sitten.
Tarkistathan myös renkaiden ilmanpaineet säännöllisesti! Tämäkin pieni toimenpide saattaa säästää bensaa ja tekee autoilusta paljon turvallisempaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa