Auton jarruista on pidettävä huolta säännöllisesti – ethän lykkää jarruremonttia!

Jarrujärjestelmä on auton tärkeimpiä turvallisuusvarusteita, mikä tekee sen kunnossapidosta ensiarvoisen tärkeää. Mutta mistä tietää, milloin jarruremontti tulee suorittaa ja kannattaako se tehdä itse vai ammattilaisen toimesta? Entä mitä kaikkea jarruhuoltoon sisältyy?

Auton jarrujärjestelmä on tarkoin suunniteltu ja mitoitettu vastaamaan juuri kyseisen auton ominaisuuksia. Jarrujen oikeanlainen toiminta takaa mahdollisimman lyhyen jarrutusmatkan sekä miellyttävän jarrutustuntuman. Mikäli jarruja ei huolleta säännöllisesti, ne saattavat kulua jopa ennenaikaisesti. Tämä heikentää auton jarrutuskykyä sekä voi pidentää jarrutusmatkaa merkittävästi lisäten vaaratilanteiden riskiä.

Vinkuvat, laahaavat tai täristävät jarrut kertovat usein jarruhuollon tarpeesta

Jarrutuksen aikana jarrupalat tuottavat kitkaa puristumalla jarrulevyihin, jolloin jarrut hidastavat vauhtia. Jarruhuolto tulee viimeistään ajankohtaiseksi yksinkertaisuudessaan silloin, kun jarrupalat tai jarrulevyt ovat saavuttaneet minimipaksuutensa. Tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten ajotapa ja olosuhteet. Autoilija ei kuitenkaan välttämättä itse huomaa jarruissa esiintyvää vikaa eikä osaa sanoa, milloin jarruremontti tulisi suorittaa. Epämääräiset jarrutuksien yhteydessä ilmenevät värinät, tärinät tai oudot äänet, kuten vinkuna, laahaus tai kolina ovat kuitenkin aina syy ajaa korjaamon pihaan. Joskus myös auton kojelautaan saattaa ilmestyä varoitusmerkki, joka ilmoittaa kuljettajalle jarruhuollon tarpeesta. Ennakoimalla pyritään estämään tilanteet, joissa jarrut eivät toimi enää ollenkaan.

Kuluneet jarrupalat tai -levyt heikentävät jarrujärjestelmän tehokkuutta ja siten pidentävät jarrutusmatkaa. Jarruhuollon lykkääminen kasvattaa onnettomuusriskiä merkittävästi ja mikäli jarrut pääsevät kulumaan loppuun, on tilanne hengenvaarallinen. Kun autoa käytetään korjaamolla säännöllisesti, mahdolliset turvallisuusongelmat havaitaan ajoissa ja niihin voidaan puuttua ennakoiden. Loppuun kuluneet jarrupalat voivat myös vahingoittaa jarrulevyjä, jolloin remontin kustannukset nousevat. Lisäksi laahaavat jarrut vaikuttavat auton taloudellisuuteen nostaen polttoaineen kulutusta.

Mistä tietää, milloin on aika suunnata jarruhuoltoon – ja miksi?

  • Jarruhuolto tulee suorittaa, kun jarrupalat tai jarrulevyt ovat saavuttaneet minimipaksuutensa. Kuluneet jarrupalat tai -levyt heikentävät jarrujärjestelmän tehokkuutta ja siten pidentävät jarrutusmatkaa.
  • Epämääräiset tärinät, oudot äänet, kuten vinkuna, laahaus tai kolina tai kojelautaan syttyvä merkkivalo, ovat aina syy ajaa korjaamon pihaan tarkistamaan tilanne.
  • Jarruhuollon lykkääminen kasvattaa onnettomuusriskiä merkittävästi ja mikäli jarrut pääsevät kulumaan loppuun, on tilanne hengenvaarallinen.
  • Loppuun kuluneet jarrupalat voivat myös vahingoittaa jarrulevyjä, jolloin remontin kustannukset nousevat. Lisäksi laahaavat jarrut vaikuttavat auton taloudellisuuteen nostaen polttoaineen kulutusta.
  • Kun autoa käytetään korjaamolla säännöllisesti, mahdolliset turvallisuusongelmat havaitaan ajoissa ja niihin voidaan puuttua ennakoiden.

Jarruhuolto edessä – tekisinkö sen itse vai veisinkö auton ammattilaiselle?

Huomatessasi autosi jarrujen kaipaavan huoltoa, saatat miettiä, voisiko koko homman hoitaa itsenäisesti kotipihassa. Mahdolliset kustannussäästöt eivät kuitenkaan kanna pitkälle, kun mietitään omatoimisen huollon riskejä. Jarrut ovat turvallisuuskriittinen järjestelmä, jolloin virheiden tekeminen voi olla kohtalokasta. Huolimaton tai vääränlainen asennus, kuten sopimattomien asennuskemikaalien käyttö tuhoaa myös oikein asennetut osat. Vaikka autojen korjaamiskokemusta omaava voisikin jarruremontin joissain tapauksissa tehdä itse, nykyaikaisissa autoissa remontin tekeminen ilman korjaamon laitteita ei edes onnistu.

Nykyautojen kohdalla jarruhuolto on aina ammattilaisen työ, sillä se vaatii pitkälle vietyä osaamista sekä erilaisia teknisiä laitteita ja testereitä. Nykyaikaisten autojen jarrutyöt edellyttävät myös merkkikohtaisten suojattujen järjestelmien avaamista, joihin ainoastaan korjaamon ammattilaisilla on mahdollisuus päästä käsiksi – ja uusimmat autot vaativat jopa työtä tekevän mekaanikon tunnistautumista jarruhuollon yhteydessä. Myös diagnostiikkalaitteistojen käyttäminen on välttämätöntä esimerkiksi sähköisten käsijarrujen kohdalla. Jarrujen huoltaminen ja korjaaminen on monimutkaistunut autojen alustarakenteiden muutoksen seurauksena ja pienetkin värinät huoltamattomissa jarruissa tuntuvat esimerkiksi tärinänä jarrutettaessa. Joskus vianetsintä voi vaatia paljonkin selvittelyä eikä syytä jarrujen muuttuneeseen toimintaan löydetä heti.

Jarrujen kunto vaikuttaa oleellisesti auton turvallisuuteen ja merkitys korostuu autoissa, joissa hyödynnetään kuljettajaa avustavia järjestelmiä, kuten lukkiutumattomia ABS-jarruja ja ESP-ajonvakautusjärjestelmää. Jos jarrujärjestelmän kuntoa ei tarkisteta säännöllisesti, on vaarallista luottaa sokeasti turvallisuutta lisääviin järjestelmiin. Viat jarrujen komponenteissa, kuten jumiutuneet jarrupalat häiritsevät ABS-jarrujen ja ESP-järjestelmän suunniteltua toimintaa.

Mitä jarruremontissa tehdään?

Jarruremontti on monipuolinen toimenpide, joka vaatii niin ammattitaitoa, oikeanlaisia työkaluja kuin pääsyä auton suojattuihin järjestelmiin. Korjaamoammattilaiset suorittavat huollon yhteydessä tarvittavat tarkistukset sekä herkistävät jarrujärjestelmän käyttäen oikeanlaisia asennustarvikkeita ja jarrurasvoja. Jarrupalojen ja -levyjen vaihdossa huomioidaan aina myös oheiskomponentit ja jarrujärjestelmän toiminnallisuus ja huoltoon kuuluu myös jarrusatulan tarkistus sekä tarvittaessa jarrunesteen vaihtaminen. Jotta jarrujärjestelmä toimii johdonmukaisesti ja luotettavasti, on sen oltava kokonaisuudessaan kunnossa. Jarruhuollon jälkeen suositellaan jarrujen sisäänajoa ensimmäisen 300 kilometrin aikana. Tänä aikana jarruja pyritään käyttämään lyhyesti ja kevyesti, joka auttaa jarrulevyjä ja -paloja asettumaan helpommin toisiinsa. Hätätilanteessa jarruja käytetään aina tilanteen vaatimalla tavalla.

Jarruremontin tekijän on osattava ottaa huomioon myös Suomen neljä vuodenaikaa, jotka tuovat autoille lisähaasteita. Vaihtuvat sääolosuhteet ja tiesuola kuluttavat jarruja ja esimerkiksi jarrunesteen säännöllinen vaihto korostuu. Myös hyvälaatuisten alkuperäis- tai vastaavien osien käyttämistä korjaus- ja huoltotöissä on ensisijaisen tärkeää. Laadukkaisiin osiin investoiminen kannattaa, sillä ne kestävät heikkolaatuisia pidempään tuoden luottamusta ja turvallisuutta ajamiseen. Jarruremontin hintavertailujen sijasta tärkeämpää olisikin keskittyä laadukkaiden osien käyttöön sekä ammattimaisesti suoritettuun työhön, sillä kysymys on ennen kaikkea turvallisuudesta. Huollattamalla autosi jarrut ammattitaitoisella ja kokeneella korjaamolla, voit luottaa autosi turvallisuuteen myös Suomen vaihtelevissa olosuhteissa.

Autoasi-korjaamot ympäri Suomen ovat apunasi kaikenlaisissa jarruihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa! Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!

Jaa sosiaalisessa mediassa