Määräaikaishuolto vai vuosihuolto – kumpi on autollesi parempi vaihtoehto?

Auton säännöllinen huoltaminen on paitsi auton turvallisuuden ja pitkäikäisyyden tae myös huolettoman ja miellyttävän autoilun perusta. Erilaiset huolto-ohjelmat ja niiden sisältö sekoittavat kuitenkin helposti autoilijan pään, sillä puheissa vilisee termejä määräaikaishuollosta vuosihuoltoon. Miten huollot sitten eroavat toisistaan ja mistä tietää, kumpi on omalle autolle parempi vaihtoehto?

Aina ei ole helppoa selvittää, mihin huoltoon auto pitäisi tällä kertaa viedä, mutta säännöllistä huoltoa ei kannata lykätä turhaan, sillä se heikentää ajoturvallisuutta ja voi johtaa ajan kanssa kalliisiin remontteihin. Huoltojen suhteen on tärkeää noudattaa auton valmistajan suosituksia sekä kiinnittää huomiota auton toimintaan ja merkkeihin, kuten syttyviin varoitusvaloihin.

Määräaikaishuolto on edellytys takuun säilymiselle auton takuuaikana

Määräaikaishuolto on takuunalaisten autojen osalta takuun säilymisen edellytys ja se on suoritettava autovalmistajan määrittämän huolto-ohjelman mukaisesti edellisestä huollosta kuluneen ajan tai kilometrimäärän perusteella riippuen siitä, kumpi täyttyy ensin. Uudemmissa autoissa voi myös törmätä mukautuvaan huoltoväliin, jolloin auto itse ilmoittaa huollon tarpeesta.

Määräaikaishuollossa on käytettävä aina alkuperäisiä tai alkuperäistä vastaavia, niin sanottuja OE-laatuisia (Original Equipment), osia sekä autovalmistajan kyseiseen automalliin hyväksymiä öljyjä. Huolto dokumentoidaan korjaamolla ja auton huoltokirja täytetään, mikä tarkoittaa vanhemmissa autoissa paperisen huoltovihkon täyttämistä, kun taas uudempien autojen osalta huollon tiedot merkitään sähköiseen huoltokirjaan.

Autoasi suorittaa määräaikaishuollot ammattitaidolla kaikille merkeille, lue lisää!

Säännöllinen määräaikaishuolto varmistaa auton toimintakyvyn ja turvalliset kilometrit

Säännöllisellä määräaikaishuollolla varmistetaan auton toimintakyky ja turvalliset ajokilometrit ja se suoritetaan aina valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti laajuuden vaihdellessa suppeammasta huollosta laajempaan. Suppeammassa huollossa tarkastetaan ja huolletaan kaikki kohteet, jotka ohjelman mukaan kuuluvat jokaiseen huoltoon, kun taas laajemmassa määräaikaishuollossa käydään lisäksi läpi huolto-ohjelmassa harvemmin huollettavia kohteita, kuten vaihdetaan automaattivaihteiston öljyt. Määräaikaishuoltoon voi kuulua myös sen aikana huomattuja uusimistarpeita, kuten jarrupalojen vaihto, joka suoritetaan aina, kun palat ovat kuluneet liian ohuiksi.

Useimmiten määräaikaishuoltoon sisältyy jäähdytysnesteiden pakkasenkestävyyden ja turvajärjestelmien tarkistus, öljyn ja öljynsuodattimien vaihto, jarrujen kunnon varmistaminen ja jarrunesteiden vaihtaminen, mahdollisten merkkivalojen nollaus sekä raitisilmasuodattimen, ilmansuodattimen, polttoainesuodattimen vaihto ja muut valmistajan määräämät toimenpiteet. Lopulliset määräaikaishuollossa suoritettavat toimenpiteet määräytyvät ajettujen kilometrien sekä viimeisestä huollosta kuluneen ajan perusteella. Huoltoon on hyvä varata aikaa noin kahdesta neljään tuntiin.

Lue, miten säännöllinen määräaikaishuolto ehkäisee pakkasen tuomia haasteita!

Määräaikaishuolto

  • suoritetaan autovalmistajan määrittämän huolto-ohjelman mukaisesti edellisestä huollosta kuluneen ajan tai kilometrimäärän perusteella sen mukaan, kumpi täyttyy ensin
  • on edellytys takuun säilymiselle auton takuuaikana
  • vaihtelee suppeammasta huollosta laajempaan auton huolto-ohjelman mukaan
  • varmistaa säännöllisesti suoritettuna auton toimintakyvyn ja turvalliset ajokilometrit
  • suoritetaan aina käyttämällä alkuperäisiä tai alkuperäistä vastaavia osia sekä autovalmistajan kyseiseen automalliin hyväksymiä öljyjä

Vuosihuolto

  • suoritetaan, jos autolla ajetaan vain vähän ja lyhyttä kaupunkiajoa eikä kilometriperusteinen huolto täyty kuin pitkän ajan kuluessa
  • pitää auton ajokunnossa ja ehkäisee mahdollisia isompia ongelmia
  • on usein sopiva vaihtoehto vanhemmille autoille, joiden takuu on umpeutunut eikä tarvetta kalliimpien alkuperäisosien osien käyttämiselle ole
  • ei poista määräaikaishuollon tarvetta ollessaan määräaikaishuoltoa suppeampi ja kevyempi toimenpide

Vuosihuolto on vähän ja lyhyttä matkaa ajavan valinta

Auton vuosi- tai kausihuolto on määräaikaishuoltoa suppeampi ja kevyempi toimenpide, joka tulee tarpeeseen, jos autolla ajetaan vain vähän ja lyhyttä kaupunkiajoa eikä määräaikaishuollon edellyttämä kilometriraja täyty kuin pitkällä aikavälillä. Vuosihuollon tarkoituksena on pitää auto ajokunnossa ja ehkäistä mahdollisia isompia ongelmia. Säännöllisesti huollettu auto säilyttää myös arvonsa paremmin. Koska vuosihuoltoa ei suoriteta samanlaisten tarkkojen kriteerien pohjalta kuin määräaikaishuoltoa, ei se itsessään poista määräaikaishuollon tarvetta.

Vuosihuollossa pystytään havaitsemaan auton mahdolliset viat ja korjausta vaativat kohteet. Auton vuosihuoltoon kuuluu pääsääntöisesti öljyn ja öljynsuodattimien vaihto, öljy- ja nestevuotojen sekä jarru- ja jäähdytinnesteiden tarkistus, lukkojen ja saranoiden yleisvoitelu sekä jarrujärjestelmän, pyyhkijöiden, alustan nivelien ja valojen kunnon varmistaminen. Vuosihuollossa myös auton akku ja latausjärjestelmä tarkastetaan testilaitteilla.

Säännölliset huollot osaavalla korjaamolla turvaavat auton toimintakyvyn

Kun tuot autosi Autoasi-korjaamoille, saat aina luotettavaa ja vahvalla teknisellä tuella varustettua huoltopalvelua, joka on räätälöity autosi tarpeisiin. Määräaikaishuolloissa noudatamme autonvalmistajan huolto-ohjelmaa sekä käytämme alkuperäisiä tai vastaavan laatuisia osia auton takuun säilyttämiseksi. Huoltamalla autoasi säännöllisesti parannat sen toimintavarmuutta ja turvallisuutta sekä teet autoilusta huolettomampaa.

Oli tarpeesi sitten määräaikais- tai vuosihuolto, ammattitaitoiset ja vastuulliset Autoasi-korjaamot eri puolilla Suomea ovat apunasi auton merkistä ja mallista riippumatta. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!

Jaa sosiaalisessa mediassa