Mitä jokaisen autoilijan tulisi muistaa valojen käytössä, tarkistuksessa ja huollossa?

Suomen olosuhteissa pimeän aika on pitkä, ja jokaisen tiellä liikkujan on kiinnitettävä huomiota siihen, että ajoneuvonsa valot ovat kunnossa. Näin näkyvyys on hyvä ja autoilija näkyy myös muille. Oman auton valot ja niiden ominaisuudet on syytä tuntea, eikä polttimoiden vaihtoa tai huoltoa kannata lykätä liian pitkään.

Yllättävän usein pimeän aikaan liikenteessä tulee tilanne, että edellä ajavaa autoa on vaikea havaita, sillä takavaloja ei ole päällä laisinkaan. Kesäkuussa 2020 tieliikennelaki uudistui siten, että myös pyöräilijöillä on oltava punainen takavalo. Se voi olla kiinni pyörässä, repussa tai vaikkapa kypärässä, mutta sellainen on oltava. On itsestään selvää, että autoissa punaiset takavalot täytyy olla, mutta miksi liikenteessä on jatkuvasti autoja takavalot pimeänä? Nykyään autoissa monet toiminnot ovat niin automaattisia, ettei kuljettaja välttämättä muista tarkistaa, ovatko valot päällä vai eivät. Erehdyksissä saattaa ajaa pelkillä huomiovaloilla, mutta tällöin taakse päin ei näy valoja ollenkaan. Tämä on selvä turvallisuusriski – ilman takavaloja ajoneuvoa on hyvin vaikea havaita pimeässä. Joissain autoissa on automatiikkaa, joka sytyttää valot hämärässä, esimerkiksi tunneliin ajaessa, mutta ei kaikissa. Siksi onkin tärkeää tuntea oman autonsa valaistus ja sen ominaisuudet. Kesäkuisen lakimuutoksen myötä jokaisella autoilijalla on velvollisuus olla tietoinen siitä, mitä valoja hänen ajoneuvossaan palaa.

Tutustu oman autosi valoihin ja niiden ominaisuuksiin

Esimerkiksi auton vaihdon yhteydessä kannattaa tutustua huolellisesti, kuinka valot toimivat. Toimintatapa saattaa olla erilainen kuin edellisessä autossa. Tutki, onko auton valoissa automaattisuutta vai täytyykö ajovalot muistaa laittaa päälle aina manuaalisesti? Hyvä tapa on laittaa kaikki valotoiminnot päälle, astua ulos autosta ja tutkia mitkä valot palavat ja miten. Samalla voi tarkistaa palavatko kaikki valot kirkkaasti vai onko polttimoiden vaihto jo ajankohtaista. Myös takavaloissa pöly tunkeutuu ajan mittaan valaisimen sisään ja valo voi olla himmeä, kun polttimo on pölyinen ja mustunut.

Kannattaa valita laadukkaat polttimot ja vaihtaa ne aina pareittain. Näin varmistat, että valot ovat keskenään samanlaiset, eikä toista – tai molempia – tarvitse pian vaihtaa uudelleen.

Milloin polttimot tulisi vaihtaa?

Monesti polttimoiden vaihdon kanssa odotellaan niin pitkään, ettei valo enää pala. Valojen tehoa kannattaa kuitenkin seurata ja vaihtaa uusi mielellään jo hyvissä ajoin. Usein vaihdon yhteydessä voi huomata, että polttimon lasi on musta. Itseasiassa mustumista tapahtuu jatkuvasti ja valon teho heikkenee ajan mittaan koko ajan. Siksi on syytä seurata tilannetta ja vaihtaa polttimot jo, kun valo on heikentynyt. Vaihtoväli riippuu valaisimen tiiviydestä ja siitä kuinka paljon autolla ajetaan. Kannattaa valita laadukkaat polttimot ja vaihtaa ne aina pareittain. Näin varmistat, että valot ovat keskenään samanlaiset, eikä toista – tai molempia – tarvitse pian vaihtaa uudelleen.

Nykyautoissa polttimoihin voi olla vaikea päästä käsiksi – varo, ettei valon suuntaus jää väärään linjaan

Polttimoita vaihdettaessa kannattaa kiinnittää huomiota valojen suuntaukseen. Sen tulisi olla oikeassa linjassa, jotta näkyvyys on hyvä, eikä vastaantulijat häikäisty. Nykyautoissa valojen polttimoiden vaihtaminen voi olla yllättävänkin hankalaa. Niihin voi olla hankala päästä käsiksi ja toimenpide saattaa vaatia renkaan tai joskus jopa puskurin irrottamisen. Paikat ovat ahtaat ja jos ei oikein näe mitä tekee, saattaa polttimon kanta jäädä hieman väärään asentoon ja tällöin valaisin näyttää liian ylös tai liian alas. Hyvä tapa tarkistaa ajovalojen suuntaus on heijastaa ajovalot vasten seinää tai vaikkapa autotallin ovea. Näin näkee helposti, onko valojen suuntaus säädetty oikein.

Polttimoa vaihtaessa on syytä tietää mitä tekee. Jos oman auton ajovalot ovat liian hankalat vaihtaa omin konstein tai vaativat isojen osien irrottelua, kannattaa kääntyä ammattimaisen korjaamon puoleen. Esimerkiksi Xenon-valot ovat arvokkaita korjata, jos jotain menee rikki. Niissä on myös useita osia, jotka vaikuttavat valon toimintaan. Jos valo on heikentynyt, voi Xenon-valoissa vika olla myös jossain muualla kuin varsinaisessa polttimossa ja tällöin vian etsintä vaatii usein ammattilaisen asiantuntemusta.

Erityisesti ennen pitkiä reissuja auto kannattaa huolehtia hyvään ajokuntoon ja varmistaa, että valot valaisevat varmasti koko matkan. Jos polttimoiden vaihtaminen vaatii osien irrottelua autosta, voi operaatio olla liian hankala suoritettavaksi tien päällä haastavissa olosuhteissa. Huolehdi siis autosi hyvissä ajoin turvalliseen ajokuntoon!

Autoasi-korjaamoilta saat asiantuntevaa palvelua myös polttimoiden vaihdossa. Varaa aika lähimmältä Autoasi-korjaamoltasi!

 

Asiantuntijana artikkeliin on haastateltu:
Henry Valkila, Tuotepäällikkö / Hella-tuotteet, Örum

Jaa sosiaalisessa mediassa