Pakkanen luo haasteita autoilijoille – mitä hyötyä on säännöllisestä määräaikaishuollosta?

Pakkanen ja talven sääolosuhteet tarkoittavat monesti lisääntyviä haasteita autoilijoille. Yksi tärkeimmistä tekijöistä haasteiden loitolla pitämisessä on auton kunto, johon säännöllisesti suoritetulla määräaikaishuollolla on suuri merkitys. Mitä pakkasen tuomia haasteita määräaikaishuollolla voidaan ennaltaehkäistä?

Suomen pitkä talvi ja kovatkin pakkaslukemat ovat autoille melkoinen haaste, eikä huoltoa kannata lykätä, jos ylimääräisen stressin ja auton ongelmat haluaa minimoida. Mikäli määräaikaishuolto lähestyy, on se järkevää suorittaa hyvissä ajoin esimerkiksi ennen lomareissuun lähtemistä – ennakoimalla nautit turvallisemmista kilometreistä ja sujuvammasta autoilusta.

Säännöllisesti huollettu auto ei hätkähdä pakkasta

Pakkasella autoilun haasteet lisääntyvät ja kylmä sää aiheuttaa hyväkuntoisillekin autoille helposti haasteita, kuten pakkasen kohmettamia voiteluöljyjä, heikentynyttä akun virranantokykyä sekä pahimmillaan jarrujen jäätymistä. Säännöllinen huolto pitää auton toimintakykyisenä ja auttaa reagoimaan ajoissa jo alkaviin vikoihin, jotka saattavat aktivoitua pakkasen vaikutuksesta. Ongelmien todennäköisyys kasvaa merkittävästi, jos auton määräaikaishuoltoa laiminlyödään.

Määräaikaishuolto vai sittenkin vuosihuolto? Lue täältä, kumpi on autollesi sopivampi vaihtoehto!

Hoida auton akku ja moottori kuntoon

Autoilija saattaa löytää itsensä talvella tilanteesta, jossa matkaan lähdettäessä auto ei käynnistykään toivotusti, mikä johtuu useimmiten vanhentuneesta tai vioittuneesta akusta. Määräaikaishuollon yhteydessä akku ja latausjärjestelmä tarkastetaan mittalaitteilla niiden kunnon sekä toivotun toiminnan varmistamiseksi ja tarvittaessa akku vaihdetaan uuteen. Lisäksi huoltoon kuuluvat toimenpiteet, kuten akun napojen puhdistaminen ja kiinnitysten tarkastaminen auttavat varmistamaan luotettavan virransaannin myös pakkasella.

Yksi pakkaselle herkimmistä auton komponenteista on moottori, joka tarvitsee miinuslukemissa erityistä huolenpitoa. Määräaikaishuollossa varmistetaan, että moottoria jäätymiseltä ja vahingoittumiselta suojaava jäähdytysneste on pakkasenkestävää sekä vaihdetaan moottoriin puhdas ja laadukas, autovalmistajan hyväksymä moottoriöljy. Uusi hyvälaatuinen öljy huolehtii moottorin voitelusta, kun taas vanha, pakkasen jähmettämä öljy voi vaikeuttaa moottorin käynnistymistä ja aiheuttaa sen ylimääräistä kulumista.

Määräaikaishuolto kannattaa pakkasella, koska siinä

  • varmistetaan akun ja sen latausjärjestelmän kunto ja toivottu toiminta.
  • moottoriin vaihdetaan uusi, puhdas ja laadukas öljy, joka varmistaa moottorin sujuvan toiminnan myös kovalla pakkasella.
  • tarkastetaan jarrujärjestelmä, renkaiden kunto ja sähköjärjestelmän, kuten valojen ja lämmitysjärjestelmän toiminta.
  • huolehditaan jäähdytysjärjestelmän nesteiden pakkasenkestävyydestä.
  • tarkastetaan, että raitisilmasuodatin on puhdas ja kuiva, jolloin ilmanvaihto puhaltaa paremmin lämmintä ilmaa sisätiloihin varmistaen, että kaikki lasit pysyvät sulina.
  • suoritetaan polttoainesuodattimen vaihto, joka erityisesti dieselautoissa kerää vettä ja jäätyy helposti pakkasella.

Säännöllinen määräaikaishuolto tuo turvallisuutta ja sujuvuutta talviajoon

Auton jarrut, renkaat ja sähköjärjestelmä ovat olennainen osa auton turvallisuutta kesät talvet, mutta niiden toimivuus on erityisen tärkeää liukkaissa ja kylmissä talviolosuhteissa, jotta ajaminen pysyy turvallisena. Määräaikaishuollon yhteydessä jarrun eri osat, renkaiden kunto ja auton sähköjärjestelmä tarkastetaan perusteellisesti ja tarvittaessa jarrupalat, -levyt tai -neste uusitaan, renkaat vaihdetaan sekä valot ja lämmityslaitteet hoidetaan kuntoon.

Määräaikaishuollossa raitisilmasuodattimen kunto tarkistetaan ja se tarvittaessa vaihdetaan uuteen. Kuiva ja puhdas suodatin estää esimerkiksi pölyn ja pakokaasun pääsyn auton sisäilmaan ja puhaltaa paremmin lämmintä ilmaa sisätiloihin varmistaen, että auton lasit pysyvät sulina ja takaavat hyvän näkyvyyden. Myös polttoainesuodatin, joka varsinkin dieselautoissa kerää helposti vettä, on tärkeä tarkistaa huollon yhteydessä, sillä se jäätyy pakkasella helposti. Mikäli polttoainesuodatinta ei vaihdeta säännöllisesti, menettää se suodatuskykynsä päästäen vettä ja epäpuhtauksia lävitseen.

Määräaikaishuollon suorittaminen ajallaan on avain auton optimaaliseen suorituskykyyn ja turvallisuuteen myös pakkasella. Kokonaisvaltainen huolto ennaltaehkäisee talviolosuhteista johtuvia ongelmia ja varmistaa auton luotettavan toiminnan. Hoitamalla määräaikaishuollon sovitusti lisäät paitsi ajoturvallisuutta suojaat myös lompakkoasi korkeammilta korjauskustannuksilta.

Osaavat Autoasi-korjaamot eri puolilla Suomea suorittavat ammattitaidolla määräaikaishuoltoja auton merkistä ja mallista riippumatta. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!

Jaa sosiaalisessa mediassa