Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Petri Suhonen, Akaan Autotyö Oy

Yrittäjä Petri Suhonen osti Akaan Autotyön vuonna 2023 ja päätti laittaa korjaamon asiat kerralla kuntoon. Kuluneen vuoden aikana hän on halunnut erityisesti panostaa korjaamon asiakastyytyväisyyteen ja monipuoliseen palveluun. Vauriokorjauksiin erikoistunut korjaamo hoitaa kaikki kolarikorjauksiin liittyvät työt omissa tiloissaan, mikä tekee asioinnista vaivatonta ja yksinkertaista.

Petri, mikä sai sinut kiinnostumaan autoista?

Kiinnostukseni moottoreita kohtaan syttyi jo ala-asteikäisenä, kun vietimme lähes joka viikonlopun parhaan ystäväni luona, missä ajelimme vanhoilla mopoilla ja lokariautolla sekä korjailimme niitä. 14-vuotiaana minulle ostettiin oma mopo, jota piti laitella sitten oman näköiseksi ennen mopokortin saamista. Mopoilla, joita kaiken kaikkiaan taisi olla toistakymmentä erilaista, ajelin aina 18 ikävuoteen asti. Intohimo ja halu oppia uusia asioita autoista ja tekniikasta on kulkenut tähän päivään asti mukana, eikä kipinä näytä sammuvan.

Ammattikoulun kävin autopuolella ja suoritin kaikki työharjoittelujaksoni Akaan Autotyöllä, siis firmassa, jonka nyt omistan. Valmistuttuani koulusta vuonna 2008 aloitin työt varaosamyyjänä, ja viimeiset vuodet ennen yrittäjyyttä työskentelin Ferrarin varaosapäällikkönä Suomessa. Varaosapuoli on itselläni hyvin hallussa, sillä niissä hommissa vierähti yhteensä noin 15 vuotta ja vuosien aikana muodostin paljon korvaamattoman tärkeitä yhteyksiä, joista on nyt suuri apu. Työhistoriani myötä olen touhunnut paljon myös korjaamoympäristössä, mutta asentajahommat ovat tulleet tutuiksi enemmän harrastusten kautta. On hienoa, että harrastuksena alkaneesta autojen parissa puuhailusta on pystynyt tekemään itselleen uran.

Miten päädyit autokorjaamoyrittäjäksi?

Olen työskennellyt erilaisissa firmoissa vuosien aikana ja huomannut kaipaavani monipuolista ja vaihtelevaa työtä, jota yrittäjyys on nyt tuonut. Kuulin muutamia vuosia sitten ensimmäistä kertaa, että Akaan Autotyö on myynnissä. En kuitenkaan edennyt asian suhteen. Kului vuosi ja huomasin, että yritys oli edelleen myytävänä, joten päätin kysellä sen perään. Lähdimme edistämään pitkää ostoprosessia, jossa etenkin rahoituksen saaminen vei aikansa, sillä omaa rahaa ei juurikaan ollut käytettävissä. Hyvän ystäväni avustuksella sain asiat kuitenkin järjestymään pankin kanssa ja liiketoimintakauppa toteutui helmikuussa 2023 eli oikeastaan tasan vuosi sitten. Matkassa on ollut paljon tuuria, mutta oma motivaatio on johdattanut valintoja kohti.

Miten Autoasi-ketju tuli mukaan korjaamonne toimintaan?

Kun ostin Akaan Autotyön, oli se jo ennestään osa Autoasi-ketjua. Halusin korjaamon ilman muuta pysyvän ketjussa, sillä Autoasi oli minulle tuttu aiempien työtehtävieni kautta ja tiesin sen hyödyt. Olemme saaneet ketjun kautta valtakunnallista näkyvyyttä ja tukea monimuotoisesti. Myös hyvät yhteydet tekniseen tukeen ja koulutusmahdollisuudet auttavat pysymään kehityksessä mukana. Nykyään kuulun myös Autoasin hallitukseen.

”Erikoisuutenamme on vauriokorjaamopuoli – korjaamme, huollamme, kasaamme ja maalaamme kolariautoja omissa tiloissamme. Tämä helpottaa asiakasta, kun esimerkiksi vakuutusasioita ei tarvitse hoitaa usean eri palveluntarjoajan kanssa.”

Miten kuvailisit Akaan Autotyötä?

Kun ostin yrityksen alkuvuodesta 2023, oli korjaamolla kaksi työntekijää vähemmän kuin nyt. Itselleni oli alusta asti selvää, että homma pitää saada pyörimään niin, että kaikki nosturipaikat ovat koko ajan käytössä. Onnistuimme siinä yllättävänkin nopeasti ja kesällä hankimme korjaamolle jo yhden nosturin lisää. Joulukuussa hallin sisällä tehtiin pikaremontti, jonka ansiosta halli on paljon avarampi ja sinne mahtuu kaksi tai kolme autoa enemmän. Ensimmäinen vuosi lähti siis todella hienosti käyntiin ja se oli paljon enemmän, mitä etukäteen olin ajatellut. Kiitos siitä kuuluu työntekijöilleni ja erityisesti kaikille asiakkaillemme, jotka luottavat meihin ja ammattitaitoomme!

Meille on korjaamona tärkeää tarjota monipuolista palvelua: haluamme, että asiakas pystyy hoitamaan kaiken saman katon alla perushuolloista tuulilasin vaihtoihin. Korjaamossamme työskentelee lisäkseni viisi työntekijää: kaksi asentajaa, kaksi automaalaria ja työnjohtaja, joka työskentelee myös autojen parissa. Kaikenlaiset autoon tulleet kolhut, naarmut ja isommatkin vauriot hoituvat meillä. Tämä tuo helppoutta ja vaivattomuutta kuluttajalle. Toinen tärkeä arvomme on pysyä autoalan nopeassa kehityksessä mukana ja investoimme nykyaikaisiin laitteisiin. Tulevana vuonna tarkoituksena on hankkia korjaamolle muun muassa ajoneuvojen ADAS-järjestelmien ja LED-ajovalojen vaatimat kalibrointilaitteet. Koska nykyaikaisissa autoissa on myös paljon osia, joiden korjaaminen vaatii tehdasyhteyden, olemme tilaamassa korjaamolle etädiagnoosityökalun tarjotaksemme jokaiselle automerkille merkkitesterin tuomat mahdollisuudet.

Millaista erityisosaamista teillä on? Mikä erottaa teidät muista?

Ehdottomasti vauriokorjaamopuoli – korjaamme, huollamme, kasaamme ja maalaamme kolariautoja omissa tiloissamme. Tämä helpottaa asiakasta, kun esimerkiksi vakuutusasioita ei tarvitse hoitaa usean eri palveluntarjoajan kanssa. Vauriokorjaukset vaativat vahvaa ammattitaitoa ja olen iloinen, että korjaamollamme on mahdollisuus sitä tarjota ja haluammekin pitää sen toiminnassamme vahvasti mukana. Olemme alueellamme ainoa korjaamo, jossa suoritetaan tavallisten korjausten ja huoltojen lisäksi myös vauriokorjauksia.

Asiakaspalvelun laatu on itselleni hyvin tärkeä arvo ja siihen olen halunnut alusta saakka kiinnittää huomiota. Asiakaskokemukseen ja -tyytyväisyyteen on pyritty panostamaan esimerkiksi viihtyisällä asiakastilalla ja siisteillä työympäristöillä. Tämä lisää myös työntekijöidemme hyvinvointia ja tukee keskittynyttä mielentilaa, jota tarvitaan erityisesti nykyautojen parissa.

Millainen on tyypillinen päivä korjaamollanne? Mitä omaan työnkuvaasi sisältyy?

Työpäivä alkaa aamukahdeksalta töiden vastaanotosta, jolloin käymme läpi päivän hommat ja jaamme ne asentajille ja maalareille. Asentajat touhuavat pääosin huoltojen, korjausten ja vikadiagnostiikan parissa, mutta tukevat myös vauriokorjausten puolella autojen purkamisessa ja kasaamisessa.

Oma päiväni koostuu milloin mistäkin ja kiireisinä aikoina päivät voivat venyä pitkiksi. Yleensä aloitan työt koneella hommia hoidellen ja päivään kuuluu niin tarvittavien varaosien tilailua, vauriokorjaukseen tuotujen autojen tilanteiden tarkistamista, laskujen maksua kuin hallin puolella töiden tilannekatsausta ja yleistä auttamista aina tarpeen tullen. Monesti olen tukena koripuolen oikaisutöissä. Olen nauttinut kovasti yrittäjänä olemisesta, vaikka opettelenkin vielä löytämään itselleni toimivia rutiineja vaihteleviin ja joskus melko sekalaisiinkin päiviin.

Kuinka korjaamonne pysyy mukana nopeasti kehittyvän autoalan muutoksissa?

Käymme koko porukka säännöllisesti koulutuksissa kasvattamassa osaamistamme. Itse olen myös suunnitellut suorittavani korimekaanikon tutkinnon. Haluamme oppia uutta ja tulevaisuuden suunnitelmana on kouluttautua vahvemmin myös sähköautopuolen asioihin. Teemme myös jatkuvasti uusia laitehankintoja.

Koska olemme monimerkkikorjaamo, ovat varaosaluettelot joka merkin suhteen erilaisia ja niihin perehtyminen vie oman aikansa, joka kuitenkin palkitaan siinä, että osaamme korjata monipuolisesti kaikenlaisia autoja. Autonvalmistajat itse vaativat myös monenlaista, jotta huoltoja ja korjauksia saa suorittaa.

”Vinkkini yrittäjyydestä haaveilevalle, ja ihan jokaiselle työelämässä olevalle, on, ettei avun tai neuvojen kysymistä pidä missään nimessä hävetä, vaan on viisautta myöntää, ettei kaikkea voi tietää itse. Sen myöntäminen mahdollistaa jatkuvan uuden oppimisen, joka on erittäin tärkeää.”

Minkä neuvon antaisit yrittäjyydestä haaveilevalle?

Yrittäjän työnkuvaan kuuluu laajasti monenmoista talousasioista alaisten tukemiseen. Mielestäni on tärkeää pystyä myöntämään, että opittavaa riittää. Vinkkini yrittäjyydestä haaveilevalle, ja ihan jokaiselle työelämässä olevalle, on, ettei avun tai neuvojen kysymistä pidä missään nimessä hävetä, vaan on viisautta myöntää, ettei kaikkea voi tietää itse. Sen myöntäminen mahdollistaa jatkuvan uuden oppimisen, joka on välttämätöntä.

Mikä työssäsi innostaa ja motivoi?

Alan kehittyminen innostaa myös itseäni opettelemaan uutta ja tuntuu, ettei kiinnostukseni moottoriajoneuvoja kohtaan voi loppua koskaan. Kehityksessä on pysyttävä mukana, oli autoalalla missä roolissa tahansa ja joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta, mikä on hienoa. Myös yrittäjyyden tuoma suuri muutos työnkuvassani on ollut paikallaan – kun pystyy itse vaikuttamaan omiin päiviinsä ja työtehtäviinsä, tuo se toivottua mielenkiintoa töitä kohtaan.

Entä nouseeko mieleesi jotakin hyvää asiakaskohtaamista?

Yrityksen alkuvaiheessa viime keväänä kasasin asiakkaan kolariautoa, jonka olimme huoltaneet ja maalanneet kuntoon. Asiakas oli selvästi hyvin kiintynyt autoonsa ja hänelle oli tärkeää, että sitä kohdeltaisiin hyvin. Kun hän lopulta saapui noutamaan autoa, halasi hän minua kovasti ja kiitteli vuolaasti työmme jälkeä. Tällaiset onnistumiset palkitsevat ja niitä tietenkin pyrimme aina asiakkaalle tarjoamaan.

Akaan Autotyö
Koskenkarintie 3
37800 Toijala
puh. 044 7863900
info@akaanautotyo.fi
www.akaanautotyo.fi
Ma-pe 8.00–16.30

Autoasi-korjaamoilla työskentelee valtava joukko raudanlujia korjaamoalan ammattilaisia. Tässä juttusarjassa esittelemme näitä osaajia ja korjaamojen arkea. Tutustu myös muihin Autoasi-yrittäjiin ja etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo.

Jaa sosiaalisessa mediassa