Vinkit renkaanvaihtoon

Renkaanvaihto on monelle autoilijalle tuttua, mutta kannattaako se hoitaa itse vai kääntyä ammattilaisen puoleen? Ammattilainen osaa samalla arvioida auton kuntoa myös laajemmin ja kiinnittää huomiota muihin huoltotarpeisiin tai mahdollisesti syntyviin turvallisuusriskeihin. Lue vinkit renkaanvaihtoon ja missä tilanteissa kannattaa jättää homma ammattilaiselle.

Ajoneuvotekniikan kehittyessä vaatimukset myös renkaanvaihdolle ovat kasvaneet, ja siitä on tullut yhä enemmän ammattilaisten työtä. Turvallisuuden kannalta renkaat ovat keskeisessä roolissa, joten renkaanvaihto on syytä suorittaa huolellisesti – tehdään se sitten itse tai ammattilaisen toimesta.
Pahimmillaan huonosti hoidettu renkaanvaihto voi johtaa vaaratilanteeseen liikenteessä, jos esimerkiksi rengas irtoaa. Kyseessä on myös muiden tielläliikkujien turvallisuus.

Valitse renkaanvaihtovälineet oikein

Jotta renkaanvaihtotyö sujuu tehokkaasti ja turvallisesti, on syytä huomioida muutama seikka. Paikka ja työvälineet renkaanvaihtoon on oltava kunnossa – esimerkiksi auton oma tunkki ei ole tarkoitettu kausirenkaiden vaihtoon. Se on hyvin kevytrakenteinen ja suunniteltu vain hätäratkaisuna tien päällä käytettäväksi.

Kausirenkaiden vaihtoon kannattaa varata laadukas hallitunkki tai nosturi, ja renkaanvaihto on syytä suorittaa tasaisessa paikassa, hyvässä valaistuksessa ja säältä suojassa.

Kaikki pultit ja mutterit eivät käy kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi alumiinivanteissa on oltava oikeantyyppiset pultit ja mutterit, ja ne on kiristettävä oikeanlaisilla työkaluilla, oikeaan momenttiin. Muuten vannetta saatetaan vaurioittaa tai kiristää niin tiukalle, ettei sitä normaaleilla työkaluilla enää saada auki.

Tarkista: Renkaiden kunto, ikä ja rengaspaineet

Renkaanvaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa tuoreidenkin renkaiden kunto. Tarkista, että renkaissa on lakisääteisesti riittävä urasyvyys ja ovatko renkaat kuluneet normaalisti.

Vaikka renkaat silmämääräisesti olisivat kunnossa, on huomioitava myös renkaan ikä. Yli kuusi vuotta vanhoilla renkailla ei tulisi ajaa, sillä kumi hapertuu, eikä vanha rengas ole käytössä turvallinen.

Myös rengaspaineet on syytä tarkistaa renkaanvaihdon yhteydessä. Uudemmissa autoissa yleistyvän TPMS-rengaspainevalvontajärjestelmän kanssa on huomioitava myös tarvittavat säädöt. Järjestelmälle tulee ikään kuin kertoa, että rengastyyppi on nyt vaihtunut. Autoilija ei itse aina huomaa tehdä tarvittavia muutoksia järjestelmään, joka voi aiheuttaa hämmennystä, kun järjestelmän huomiovalo myöhemmin ajossa syttyy.

Jos vaihdatat renkaat ammattilaiskorjaamolla, huolehtii ammattilainen aina myös tarvittavien järjestelmien säädöt renkaanvaihdon yhteydessä.

Testaa, millainen kuljettaja olet – ajotyylisi paljastaa todennäköisimmät huoltotarpeet!  

Sähkö- ja hybridiajoneuvojen kanssa on aina noudatettava valmistajan ohjeita

Sähkö- ja hybridiajoneuvot yleistyvät jatkuvasti. Niiden nostamisessa ja renkaanvaihdossa on ehdottomasti noudatettava valmistajan ohjeistuksia, jotta auton käsittely on turvallista, eikä autoa rikota. Jos sähköautoa nostetaan väärin, voidaan pahimmillaan rikkoa akusto tai aiheuttaa työn suorittajalle sähköisku.

Sähkö- ja hybridiautojen renkaanvaihdossa onkin useimmiten suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Itsenäinen renkaanvaihto on monesti sähköautojen ohjekirjassa jopa kielletty.

Erityisesti premium-autoissa yleistyvä ilmajousitus vaatii myös erityistä huolellisuutta, ja on erittäin tärkeää noudattaa autonvalmistajan merkki- ja mallikohtaisia ohjeita.

Huomioi renkaanvaihdossa:

  • Valitse renkaanvaihtoa varten hyvä paikka ja kunnon välineet
  • Auton oma tunkki ei ole tarkoitettu kausirenkaiden vaihtoon – hanki laadukas hallitunkki
  • Varmista, että käytät oikeanlaisia pultteja ja muttereita, entä tarvitaanko lukkopultin avaaja?
  • Tarkista renkaiden kunto: onko urasyvyys riittävä ja ovatko renkaat kuluneet normaalisti?
  • Vanha rengas murenee alle – osta uudet vähintään kuuden vuoden välein
  • Sähkö- ja hybridiajoneuvojen sekä ilmajousitettujen autojen osalta on ehdottomasti noudatettava autonvalmistajan ohjeita!

Tarvittaessa pyydä apua renkaanvaihtoon ammattitaitoiselta korjaamolta!

Ammattilainen voi renkaanvaihdon yhteydessä tehdä havaintoja auton kunnosta laajemmin

Joskus renkaiden kuntoa voi olla vaikea arvioida itse. Onko rengas edelleen turvallinen ajossa tai onko se kulunut normaalisti? Ammattilainen voi renkaan kulumisen perusteella havainnoida, ovatko pyöränkulmat kunnossa ja rengaspaineet oikeat.

Renkaanvaihtotyön aikana voidaan myös arvioida pyöränripustuksen kunto, tarkistaa jousituksen sekä iskunvaimennuksen tilanne sekä tehdä havaintoja jarruista, esimerkiksi tarkistaa ovatko kitkapinnat ja jarruletkut kunnossa. Auton kunnosta voidaan tehdä myös havaintoja sellaisin osin, mitä normaalisti jää renkaan taakse piiloon. Näin huoltotarpeet voidaan huomata ja ennakoida ajoissa ennen kuin suurempia ongelmia tai turvallisuusriskejä syntyy.

Asianmukaisella säilytyksellä renkaiden kunto säilyy hyvänä

Monella autonomistajalla ei ole sopivia tiloja renkaiden asianmukaiseen kausisäilytykseen – usein kerrostalojen varastotiloissa renkaiden säilytys on kielletty paloturvallisuussyistä. Renkaita ei myöskään saa säilyttää esimerkiksi auringonvalossa.

Useat korjaamot tarjoavat kattavia säilytyspalveluita renkaille. Kun säilytyksestä huolehditaan asianmukaisesti, on renkaan käyttöikä mahdollisimman pitkä ja ammattilainen osaa myös neuvoa, kun on oikea hetki vaihtaa renkaat uusiin.

Kaipaatko apua renkaanvaihdossa? Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo!

Jaa sosiaalisessa mediassa