Valmistaudu syys- ja talviautoiluun – näin varmistat turvalliset kilometrit

Syksyllä ja talvella taivaalta voi tulla vettä, räntää ja lunta – joskus kaikkia jopa samaan aikaan. Tiet muuttuvat liukkaiksi ja näkyvyys huononee. Onko autosi valmis pimeään ja pakkaseen? Lue vinkit, mitä kaikkea on syytä ottaa huomioon.

Syys- ja talviautoilu eroaa kesäautoilusta sääolosuhteiden, näkyvyyden, tarvittavien talvivarusteiden ja auton huollon suhteen. Ajoturvallisuuden sekä varovaisemman ja rauhallisemman ajamisen merkitys korostuu, kun syksyllä ja talvella kelit muuttuvat liukkaammiksi, sääolosuhteet epävakaammiksi ja näkyvyys huononee. Ajonopeus, johon kesällä on tottunut, ei välttämättä ole turvallinen talvella. Myös turvavälin kasvattaminen edellä ajavaan ja äkkinäisten ohjausliikkeiden välttäminen kannattaa.

Pimeys, liukkaus ja kylmät kelit tuovat mukanaan haasteita

Syys- ja talviautoilussa on syytä ottaa huomioon monia asioita, joita kesällä ei tarvitse miettiä. Hyvät ja toimivat talvirenkaat on tärkeää muistaa vaihtaa ajoissa, sillä ne antavat paremman pidon liukkaalla ja lumisella tiellä, ja näin lisäävät ajoturvallisuutta. Pakkasenkestävään lasinpesunesteeseen kannattaa siirtyä hyvissä ajoin, jottei jäätynyt lasinpesuneste aiheuta ikävää yllätystä huonossa säässä. Myös pyyhkijöiden kunto on hyvä tarkistaa. Syksyllä ja talvella autossa kannattaa aina pitää varmuuden vuoksi mukana muutamia varusteita, kuten jääraappaa, lumiharjaa, lumilapiota, taskulamppua, heijastinliiviä ja lämmintä vaatekertaa. Jos auto jättää tielle, on tärkeää, että apua odotellessa pysyt itse lämpimänä. Mahdollinen lämmitysjohto on myös hyvä kaivaa ajoissa esiin.

Muistilista syys- ja talviautoiluun

  • Huolehdi, että autossa on hyvät ja toimivat talvirenkaat.
  • Muista vaihtaa lasinpesuneste pakkasenkestävään, jotta näkyvyys pysyy hyvänä. Tarkista myös pyyhkijöiden kunto.
  • Pidä autossa mukana jääraappa, lumiharja, lumilapio, taskulamppu, heijastinliivi ja lämmin vaatekerta.
  • Muista huolehtia auton turvallisen ajokunnon säännöllisestä tarkastuksesta.
  • Pidä silmällä säätiedotuksia, jotta tiedät, mihin varautua.

Muista huolehtia auton ajokunnon säännöllisestä tarkastuksesta

Sääolosuhteiden heikentyessä auton turvallisen ajokunnon tarkastus on erityisen tärkeää. Talvella on tärkeää, että valot ja pyyhkijät toimivat, ja että akku sekä lämmityslaite ovat kunnossa. Aika auton huoltoon kannattaa varata hyvissä ajoin ennen talven saapumista. Säännöllinen huoltoväli lisää auton turvallisuutta ja tuo rauhaa myös autoilijan mieleen.

Me Autoasi-korjaamoilla ympäri Suomen tarkastamme sekä huollamme auton kuin auton syys- ja talvikuntoon. Etsi sinulle lähin Autoasi-korjaamo ja varaa aika!

Jaa sosiaalisessa mediassa