Onhan auto hyvässä ajokunnossa talven jäljiltä? Vinkit auton keväthuoltoon

Keväällä tai viimeistään kesän kynnyksellä kannattaa tarkistaa, että auto on hyvässä ajokunnossa talven jäljiltä, ja kesän reissuilla on huolettomampi huristella. Mitä kaikkea auton keväthuollossa pitäisi huomioida ja täytyykö auto huoltaa kevät?

Talven jäljiltä on tärkeää vähintäänkin tarkistaa, missä kunnossa auto on. Milloin auto viimeksi on huollettu ja öljyt vaihdettu? Jos edellisestä huollosta on vierähtänyt jo pidempi tovi, voi olla viisasta käyttää auto ammattilaisen luona. Samalla auton yleiskuntoa tarkastellaan laajemmin ja ammattilainen saattaa huomata esimerkiksi jonkin alkavan vian, joka on hyvä hoitaa ennakoiden kuntoon. Ennakointi on aina helpompi, ja edullisempi tapa hoitaa huoltotarpeet kuntoon, eikä ajomatka tyssää kesken kaiken vian yllättäessä vasta tien päällä. Vähintään öljyt ja raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa vuosittain.

Auton turvallisuuden kannalta on tärkeää tarkistaa, toimivatko jarrut moitteetta ja ovatko iskunvaimentimet kunnossa. Renkaanvaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa aina, että alle vaihdettavat renkaat ovat hyväkuntoiset ja turvalliset ajossa.

Auton keväthuollon muistilista:

  • Milloin öljyt on viimeksi vaihdettu?
  • Milloin raitisilmasuodatin ja moottorin ilmansuodatin on vaihdettu?
  • Missä kunnossa ovat jarrut ja iskunvaimentimet?
  • Ovathan alle vaihdettavat kesärenkaat hyvässä kunnossa?
  • Jos olet ajanut talven jäljiltä tiessä olevaan kuoppaan, kannattaa pyörien ohjauskulmat tarkistuttaa.

Vuosittain on hyvä vaihtaa ainakin öljyt ja raitisilmasuodattimet, jos kattavammasta huollosta on jo aikaa, voi olla viisasta käydä näyttämässä auto ammattilaisen luona, jolloin auton kuntoa voidaan tarkastella laajemmin.

Talven jäljiltä kuoppaiset tiet ovat riskin paikkoja

Usein talven jäljiltä tiet ovat huonossa kunnossa ja eteen voi sattua isojakin kuoppia. Jos olet ajanut tiessä olevaan kuoppaan, kannattaa tarkistuttaa renkaiden ohjauskulmat, jottei myöhemmin tule ongelmia. Jos ohjauskulmat ovat pielessä, saattavat renkaat kulua epätasaisesti, jolloin niiden käyttöikä lyhenee. Tämä tarkoittaa myös turhia lisäkustannuksia.

Pidä auto turvallisessa ajokunnossa säännöllisellä huollolla

On aina järkevää toimia ennakoiden ja huoltaa autoa säännöllisesti, jotta vältytään isommilta remonteilta ja kasvavilta kustannuksilta. Onkin tärkeää huolehtia määräaikaishuollot autonvalmistajan huolto-ohjelman mukaisesti – auto pysyy hyvässä kunnossa pitkään ja korjauskulut kohtuullisina.

Jos olet epävarma, millaista huoltoa autosi tarvitsee, älä epäröi kysyä neuvoa! Autoasi-korjaamoja löytyy ympäri Suomen, ja autamme mielellämme kaikissa auton huolto- ja korjaustarpeissa.

Lue myös vinkit auton ilmastointihuoltoon!
Jaa sosiaalisessa mediassa