Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Jukka Onkiniemi, Seppälän Autokulma

Vuoden 2021 Autoasi-korjaamona palkittu Seppälän Autokulma on perheyritys, joka on vuosien varrella kasvanut yhdeksi Jyväskylän suurimmista autokorjaamoista. Yrittäjä Jukka Onkiniemi on kasvanut autojen parissa ja hänellä on aktiivinen ote alan kehittämiseen.

Jukka, miten olet päätynyt autoalalle?

Isäni perusti Jyväskylään autokorjaamon 1990-luvun alussa, joten olen pyörinyt korjaamolla jo ihan pienestä pitäen – olen oikeastaan kasvanut autojen parissa. Yläasteikäisestä alkaen olin kaikki kesät apuna korjaamolla, joten pääsin äkkiä sisään autokorjaamomaailmaan. Nuoresta saakka olen saanut paljon oppia ihan käytännön kautta.

Kuinka sinusta tuli Autoasi-yrittäjä? Oliko yrittäjyys itsestään selvä valinta?

Olen kasvanut yrittäjyyteen perheyrityksemme kautta. Kun ikää oli riittävästi, oli luontevaa siirtyä itse yrittäjäksi, enkä oikeastaan ajatellutkaan mitään muuta vaihtoehtoa.

Kun päätös yrittäjyydestä oli tehty, kouluttauduin kaupallisen alan koulutuksilla. Tiesin, että yrittäjänä olisi tärkeää oppia muun muassa tulkitsemaan yrityksen menestyksen kannalta tärkeitä tunnuslukuja ja taloutta. Ei riitä, että osaat korjata autoja, vaan yrittäjänä tarvitaan paljon muitakin taitoja ja tietoa.

Olen ollut perheyrityksemme toiminnassa mukana pienestä pitäen: auttanut ensin ja saanut pikkuhiljaa enemmän vastuuta. Lopulta 2008 tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin otin täyden vastuun korjaamotoiminnastamme. Vuosien varrella olemme kasvaneet yhdeksi Jyväskylän suurimmista korjaamoista. Tällä hetkellä minun lisäkseni meillä on yhdeksän työntekijää: kaksi työnjohtajaa, seitsemän asentajaa ja minä.

Millainen on tyypillinen päivä korjaamollanne?

Aamu alkaa tulevien töiden valmistelulla. Otamme korjaamolle tulevat autot vastaan, hoidamme tarvittavat paperityöt ja jaamme työt asentajille. Päivän aikana aikataulua suunnitellaan tarvittaessa uudelleen: selvitetään, saadaanko mahdolliset lisätyöt tehtyä saman päivän aikana, vai onko varattava uusi aika. Meillä on periaate, että pyrimme aina saamaan asiakkaan auton kerralla kuntoon, jotta vältytään useilta käynneiltä. Se on kaikille osapuolille tehokkaampaa ja ennen kaikkea asiakkaalle mielekkäämpää. Useimmiten tämä vaatii asiakkaalta hieman järjestelyä esimerkiksi arjen kulkemiseen liittyen, kun oma auto on korjaamolla.

Arkemme on tyypillistä monimerkkikorjaamon arkea: tehdään huoltoja, korjauksia, varustellaan ja etsitään vikoja. Olemme erikoistuneet myös korkeajänniteajoneuvojen huoltoihin ja korjauksiin e-Expert-korjaamona. Sähkö- ja hybridiautoihin liittyvät työt kuuluvat siis arkeemme myös vahvasti, ja näiden kysyntä onkin selvässä kasvussa.

Pyöritämme myös rengasmyyntiä ja rengashotellipalvelua, joten tämä kuuluu päivittäiseen toimintaamme tavalla tai toisella. Rengastoiminta on meillä aika mittavaa – säilytyksessämme on tällä hetkellä noin 650 auton renkaat, lisäksi renkaidenvaihtosesongit ovat kiireistä aikaa.

Seppälän Autokulma valittiin vuoden Autoasi-korjaamoksi 2021, onnittelut! Mikä on tärkein tekijä menestyksenne takana?

Varmasti pitkäjänteinen työ. Haluan itse yrittäjänä aktiivisesti kehittää asioita ja toimintaamme. Olen mukana myös Autoasi-korjaamoyhdistyksen hallituksessa ja sitä kautta on hyvä mahdollisuus tuoda esille kehitysideoita. Oman kokemuksen pohjalta voi nostaa asioita esille ja korjaamoyhdistyksen kautta asioita voidaan jakaa niin, että se hyödyttää koko ketjumme korjaamoita ja kollegoja ympäri Suomen.

Miten Autoasi-korjaamoyhdistys tukee koko ketjun toimintaa ja paikallisten yrittäjien arkea?

Ketjuun kuuluminen tuo yrittäjälle paljon taustatukea ja apua kaikilla osa-alueilla: teknisestä tuesta markkinointiin ja varaosiin. Autoasi-korjaamoyhdistys on mielestäni hyvä ja tarpeellinen linkki korjaamoyrittäjien ja ketjun välillä. Yhdistyksen hallituksen jäsenet eri puolilla Suomea ovat ikään kuin viestinviejiä korjaamojen ja ketjun välillä. Yksittäisen korjaamoyrittäjän on usein helppo jutella esimerkiksi haasteista toisen yrittäjän kanssa. Yhdistyksenä kehitysideoita on helpompi viedä eteenpäin ja saada konkreettisesti toteutettua.

 

Seppälän Autokulma
Vasarakatu 21
40320 Jyväskylä
ma–pe klo 8.00–17.00
Puh. 010 666 3930
info@seppalanautokulma.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa