Seinäjoella autoilijoita palvelee Autoasi-yrittäjä Sami Akkala ja vuosien varrella jo isoksi kasvanut korjaamotiimi. Sami on mukana myös Autoasi-korjaamoyhdistyksen hallituksessa, jonka toiminta tarjoaa ketjuyrittäjille muun muassa tärkeää vertaistukea. Mikä Autoasi-yrittäjän työssä on parasta?
Sami, kuinka olet päätynyt autoalalle?
Ihan pienestä pitäen on tullut laiteltua mopoja ja autoja, joten kyllä se kiinnostus autoihin juontaa juurensa jo lapsuudesta. Yläasteen jälkeen oli hyvinkin selvä ratkaisu lähteä opiskelemaan ammattikouluun. Olen Virroilta kotoisin, eikä ammattikoulua ollut samalla kylällä. Muutin yläasteen jälkeen Seinäjoelle ja opiskelin siellä autoasentajaksi, jonka jälkeen jatkoin opintoja ammattikorkeakoulussa. Vuoden insinööriopintojen jälkeen menin armeijaan ja sielläkin ajauduin autohommiin. Armeijan jälkeen jatkoin ammattikorkeakoulussa ja opintojen loppupuolella huomasin, että monet luokkakaverit kävivät myös töissä. Pohdin, että miksipä en voisi tehdä opiskelujen ohessa alan töitä itsenäisesti yrittäjänä, joten perustin toiminimen. Aloin ostaa rikkinäisiä autoja, joita korjasin ja myin eteenpäin. Oli mukavaa, kun töitä pystyi aikatauluttamaan itse, ja joskus saatoin tehdä töitä esimerkiksi hyppytunnilla. Lopulta työnteko meinasi jo viedä enemmän aikaa ja koulu jäädä kakkoseksi. Rutistin kuitenkin opinnot loppuun ja valmistuin 2007.
Miten sinusta tuli Autoasi-yrittäjä?
Koulun jälkeen mietin, että mitäs nyt sitten. Voisin jatkaa edelleen yritystoimintaani, tai hakea toiselle töihin. Pohdin, että jos nyt lähden toiselle töihin, voi olla vaikeampaa palata yrittäjyyteen. Olin tuolloin tehnyt yrittäjänä töitä opintojen ohessa jo useamman vuoden, ja päätin kokeilla sitä täyspäiväisesti. Keskityin edelleen siihen, että ostin rikkinäisiä autoja, korjasin ja myin ne. Ulkopuolisille en tehnyt korjaustöitä aluksi ollenkaan. Alkoi kuitenkin tuntua, ettei työtä ollut riittävästi, joten aloin tehdä korjaustöitä myös asiakkaille. Muutamassa kuukaudessa asetelma kääntyikin päälaelleen ja tein korjauksia vain muille.
Pikkuhiljaa työtä alkoi olla niin paljon, että palkkasin työntekijän 2011. Silloinen tila alkoi käydä pieneksi, ja keväällä 2011 ostin tontin, jolle suunnittelimme isomman korjaamokiinteistön. Näissä tiloissa olemme olleet keväästä 2012, jonka jälkeen olemmekin kasvaneet vauhdilla. Autoasi-ketju tuli luontevasti mukaan, kun paikallinen varaosatoimittaja siirtyi Örumin omistukseen ja Autoasi tuli tutuksi.
Korjaamomme on kasvanut vuosien varrella ja tällä hetkellä meillä on jo kuusi asentajaa, yksi työnjohdossa sekä minä yrittäjänä. En alussa osannut kuvitellakaan, että toiminta kasvaisi tällaiseen mittakaavaan.
“Meillä on jo kuusi asentajaa, yksi työnjohdossa sekä minä yrittäjänä. En alussa osannut kuvitellakaan, että toiminta kasvaisi tällaiseen mittakaavaan.”
Millaista erikoisosaamista korjaamollanne on?
Meillä tehdään hyvin monipuolisesti tyypillisiä korjaamon töitä: määräaikaishuoltoja, korjauksia, ja vianetsintää. Hoidamme myös rengashotellitoimintaa ja pienimuotoista myyntiä. Meillä on myös erikoisosaamista, jota vaaditaan sähkö- ja hybridiajoneuvojen korjauksiin sekä huoltoihin. Olemme erikoistunut e-Expert-korjaamo, joten voimme vastata merkkiriippumattomasti myös sähköautoilijoiden huolto- ja korjaustarpeisiin.
Millainen on tyypillinen päivä korjaamollanne? Vai onko sellaista?
Päivä lähtee siitä, kun aamulla otetaan vastaan huoltoon ja korjaukseen tulleet autot ja jaetaan ne asentajille. Siitä alkaa päivän töiden purkaminen. Päivän mittaan katsotaan, tuleeko lisähommia ja selvitetään, ehditäänkö ne tehdä saman päivän aikana, löytyykö tarvittavia osia ja täytyykö jotain tilata. Onhan se aikamoista palapeliä välillä! Yleensä joka päivään mahtuu monenlaista korjaamotyötä: yksinkertaisia renkaanvaihtoja, määräaikaishuoltoja ja seassa voi olla vaativiakin vianhakuhommia. Ei tyypillistä päivää taida tällä alalla ollakaan, jokainen päivä on erilainen.
Mikä työssäsi on parasta?
Yrittäjän työhön liittyvä vapaus. Käytännössä voin päättää itse kaikesta, mutta toisaalta on myös kannan vastuun kaikesta. Erityisesti alussa yrittäjyys oli todella sitovaa, eikä esimerkiksi lomia pystynyt pitämään. Usko siihen, että yrittäjän riski alkaa kyllä kantaa, on kuitenkin ajanut tulevaan. Ala kehittyy kovaa vauhtia. Yrittäjänä minulla on mahdollisuus päättää, mihin suuntaan haluan toimintaamme viedä.
”Autoasin korjaamoyhdistys on hyvä väylä keskustelulle ja kehitykselle, yrittäjät voivat tuoda esiin omia ajatuksiaan ja ehdotuksiaan. Yhdistyksen toiminta tuo ketjuyrittäjille myös todella tärkeää vertaistukea.”
Olet mukana myös Autoasin korjaamoyhdistyksen hallituksessa, kuinka yhdistys palvelee Autoasi-yrittäjiä?
Ideana yhdistystoiminta on hieno. Se luo puheyhteyden ketjua kehittävälle omistajataholle ja yksittäisinä yrittäjinä toimiville Autoasi-korjaamoille. Yhdistys on hyvä väylä keskustelulle ja kehitykselle, yrittäjät voivat tuoda esiin omia ajatuksiaan ja ehdotuksiaan. Toiminta tuo ketjuyrittäjille myös todella tärkeää vertaistukea. Kun tapahtumissa tapaa muita kollegoita, yrittäjiä eri puolilta Suomea, pääsee luontevasti vaihtamaan kokemuksia ja keskustelemaan kaikesta alaamme ja yrittäjyyteen liittyvästä – tekniikasta markkinointiin.
Sami Akkala
Uurastajantie 2
60100 Seinäjoki
Aukiolo: ma-pe klo 7.30-17.00
Puhelin: 050 359 2188
posti@samiakkala.fi