Autoasi-yrittäjä esittelyssä: Veli-Pekka Rantakokko, Tunturi-Lapin Autohuolto

Suomen pohjoisin Autoasi-korjaamo, Tunturi-Lapin Autohuolto, löytyy Muoniosta. Täyden palvelun korjaamoa pyörittää yrittäjä Veli-Pekka Rantakokko. Monikielisellä korjaamolla palvellaan niin suomea, ruotsia, norjaa, englantia, saamea kuin meänkieltäkin puhuvia autoilijoita.

 

Veli-Pekka, kerro vähän itsestäsi ja miten päädyit yrittäjäksi.

Valmistuin autoteknikoksi silloisesta teknillisestä opistosta, jonka jälkeen lähdin armeijaan. Armeijasta kotiuduttuani tein asentajan hommia, ja suunnittelin meneväni Jyväskylään opiskelemaan kuljetusinsinööriksi. Kävi kuitenkin niin, että tämä huoltamo ikään kuin sattui nenän eteen, ja siihen se jäi, se koulupaikka. Olin nuori, vasta 23-vuotias, kun alettiin velipojan kanssa pyörittää huoltamoa.

Vuonna 2005 muokkasimme toimintaamme, ja huoltoasema jäi pois. Siitä lähtien olemme toimineet täyden palvelun autokorjaamona. Olemme vuosien varrella laajentaneet työhallia, ja meillä on nyt kuusi nosturipaikkaa.

Mikä yrittäjyydessä kiehtoo?

Itseäni kiehtoo se, että kaikki työ on tavallaan itsestä kiinni. Pidän kovasti yrittäjyydestä, ja nautin asiakaspalvelusta. Taitavat asentajamme ovat toimintamme avainasemassa, ja hyvä työyhteisö on tärkein voimavaramme. Olen onnistunut hyvin järjestämään itselleni lomaa esimerkiksi jouluna, kun lapsilla on vapaata koulusta. Onhan yrittäjyydessä myös haasteita, joskus on pakko painaa pitkää päivää. Parasta työssäni on kuitenkin asiakkaat. Heitä tulee  läheltä ja kaukaa, ja kielitaitoaan täytyy tosissaan harjoittaa käytännön työssä. Haluaisin osata saamen kieltä, mutta se ei minulta taivu. Lisäksi tämä maantieteellinen sijainti tuo omat haasteensa yrittäjyyteen. Kaikkea ei voi ennakoida, eikä yhdellä kerralla saa autoa valmiiksi. Mutta täällä asiakkaat ovat tottuneita ja tyytyväisiä siihen, että kun tuovat autonsa meille, katsotaan mitä korjauksia ja osia työ vaatii, sen jälkeen varataan uusi aika itse korjaukseen.

“Taitavat asentajamme ovat toimintamme avainasemassa, ja hyvä työyhteisö on tärkein voimavaramme.”

Millaista on arki Suomen pohjoisimmalla korjaamolla?

Kyllä se korjaamoarki aika tavallista on. Me huollamme lähinnä henkilö-, paketti- ja maastoautoja, ja teemme kaikki tavalliset huoltotyöt ja korjaukset. Lisäksi myymme renkaita. Toki kun Lapissa ollaan, täällä on paljon poromiehiä, joiden työautoja myös huollamme. Isoimmat haasteet ovat varmasti logistiikassa. Kaikkea ei voi pitää varastossa, ja osien tilaaminen ja tänne saaminen ei käy käden käänteessä. Onneksi täällä on aika leppoisa mentaliteetti, täällä ei ihmisillä ei ole “nyt ja heti”-ajattelutapaa. Joskus on käynyt niinkin, että asiakas on tuonut tänne autonsa ja lähtenyt sen jälkeen porotöihin. Sitten hän on soittanut kahden kuukauden päästä, ja kysynyt, onko auto sattumoisin meillä, kun hän ei muista mihin hän on sen jättänyt.

Kuvailisin asiakkaitamme luonnonläheisiksi ja mukaviksi. Olen itse sitä mieltä, että Lapin ihmiset ovat hyvin pitkähermoisia ja rauhallisia. Vaikka kiirettä pitää, ei ole hektistä, eikä turhasta stressata. Pystymme antamaan nopeastikin apua esimerkiksi etelästä saapuvien autoilijoiden ongelmiin, kuten jäätymisiin. Ihmiset eivät aina osaa varautua matkustaessaan tänne pohjoiseen.

“Lapin ihmiset ovat hyvin pitkähermoisia ja rauhallisia. Vaikka kiirettä pitää, ei ole hektistä, eikä turhasta stressata.“

Millaisena näet autoilun tulevaisuuden korjaamon kannalta?

Autoala kehittyy huimaa vauhtia, ja haasteita riittää. En kuitenkaan pelkää enkä ole huolestunut, sillä olemme tähänkin asti seuranneet uusia trendejä, kouluttautuneet ja kehitttyneet. Kouluttamisen tarve tulee jatkumaan etenkin sähkö- ja hybridiautoista, ja on pakko oppia uutta pysyäkseen kehityksen kärjessä. Kokemukseni perusteella voin kuitenkin todeta, että vaikka tietyt työt häviävät, aina tulee uutta tilalle. Korjaustarvetta tulee aina olemaan, se vain muuttuu autojen kehityksen mukana.

“Tervetuloa Lappiin, täällä pidämme hyvää huolta sekä autoista, että ihmisistä!” Veli-Pekka Rantakokko toivottaa.

Tunturi-Lapin Autohuolto Oy
Torniontie 6
99300 Muonio
Palvelemme ma-pe 8-16.30
Puhelin: 044 705 6501
vp.rantakokko@luukku.com
www.tunturilapinautohuolto.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa