Varmista autosi turvallisuus pimeässä ja pakkasessa!

Syksyn ja talven tullen jokaisen autoilijan on syytä tarkistaa, että auto on turvallisessa ajokunnossa, sekä huomioida muutama seikka myös omaa ajotapaa ajatellen. Koostimme autoilijan vinkit, joilla varmistat, että matkasi taittuu turvallisesti myös pimeässä ja pakkasessa!

Suomessa pimeän aika on pitkä ja talviolosuhteet voivat vaihdella sateisen synkästä lumeen ja koviinkin pakkasiin. On tärkeää varmistaa oman ja muiden tiellä liikkujien turvallisuuden takia, että auto on parhaassa mahdollisessa kunnossa haastaviinkin olosuhteisiin.

Aja hyväkuntoisilla, oikean kauden renkailla

Syksyn sateiden saapuessa on tärkeää tarkistaa, että renkaat ovat hyvässä kunnossa ja niissä on riittävä kulutuspinta. Käyttöikä renkaille on maksimissaan kuusi vuotta, tai kymmenen vuotta renkaaseen merkitystä valmistuspäivästä. Tätä vanhemmilla ei missään nimessä kannata ajaa, sillä huonokuntoinen rengas on aina riski liikenteessä.

On tärkeää, että alla on oikean kauden renkaat. Jostain syystä talvi yllättää suomalaisen joka vuosi, eikä talvirenkaita malteta vaihtaa aina riittävän aikaisin. Jos on epävarma, onko talvirenkaan vaihto vielä liian aikaista, kannattaa renkaanvaihto mieluummin tehdä hieman liian aikaisin kuin liian myöhään. Turvallisuusnäkökulmasta hyväkuntoisten ja keliin sopivien renkaiden merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Varmista valojen teho ja vaihda tarvittaessa uudet polttimot

Pimeän tullen on varmistettava, että auton valot toimivat tehokkaasti ja valaistus on riittävä. Tarkista, että kaikki polttimot palavat ja vaihda tarvittaessa uudet. Polttimon teho heikkenee ajan myötä, joten välttämättä ei tarvitse odottaa siihen saakka, että valo on täysin palanut, vaan valoteholtaan heikentynyt polttimo kannattaa jo vaihtaa uuteen. Auton omat valot eivät aina ole riittävän tehokkaat Suomen pimeän ajan olosuhteisiin, joten valaisua on järkevää tehostaa tarpeen mukaan myös lisävaloilla.

Autoilijan muistilista pimeään ja pakkaseen:

  • Tarkista renkaiden kunto
  • Vaihda talvirenkaat ajoissa – heti, kun ajokeli sitä edellyttää
  • Varmista valojen teho ja vaihda tarvittaessa polttimot uusiin
  • Tarkista myös jäähdytys- ja lasinpesunesteiden pakkasenkestävyys
  • Mukauta oma ajotapa olosuhteisiin – laske tarvittaessa ajonopeutta huonoissa ajo-olosuhteissa
  • Pidä autossa mukana aina huomioliivi, lamppu ja lämmintä vaatetta tai viltti
  • Varmista auton turvallinen ajokunto säännöllisillä huoltokäynneillä

Talvi koettelee akun kuntoa

Talvella yksi herkästi oireilevista auton osista on akku. Sen tehoon kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos arjessa ajaa tyypillisesti vain lyhyttä matkaa. Autossa on paljon apulaitteita, jotka kaikki kuluttavat myös akkua, eikä se välttämättä ehdi latautua riittävästi lyhyillä ajomatkoilla. Tällöin voi olla tarpeen ladata akkua ajoittain myös ulkopuolisella laturilla, jotta matka starttaa ongelmitta pakkasaamuinakin. Teholtaan heikentyneen akun saattaa tunnistaa siitä, että auto käynnistyy laiskasti ja akun kunnon voi testata akkutesterillä. Jos epäröit, onko aika vaihtaa uusi akku, saat apua ammattitaitoiselta korjaamolta.
Lue, miten pidät huolta auton akusta!

Mukauta oma ajotapa olosuhteisiin

Haastavissa ajo-olosuhteissa on syytä kiinnittää huomiota myös omaan ajotapaan. Sateella kannattaa välttää ajourissa ajamista, jottei auto suistu vesiliirtoon. Pimeällä tai rankkasateessa näkyvyys voi olla huono, ja lumessa sekä liukkaalla vaaratilanteita voi syntyä arvaamattoman äkkiä. Oma ajonopeus on hyvä sopeuttaa keliin ja ajaa tarvittaessa hieman nopeusrajoitusta alhaisemmalla nopeudella. Ajo-olosuhteet on hyvä huomioida jo ennakoiden ja varata matkaan normaalia enemmän aikaa.

Mitä jokaisesta autosta pitäisi löytyä pimeällä ja pakkasella?

Pimeään aikaan autossa on hyvä olla heijastin- tai huomioliivi ja jonkinlainen valo, esimerkiksi tasku- tai otsalamppu. Kovilla pakkasilla matkaan kannattaa aina pakata lämmintä vaatetta tai esimerkiksi pitää autossa mukana lämmintä vilttiä. Jos auto hyytyy pakkasella tien päälle, on tärkeintä soittaa ensimmäisenä apua ja pitää itsensä lämpimänä.

Ennakoi ja muista auton säännöllinen huolto

Turvalliseen ajoon valmistautumisessa tärkeintä on ennakointi. On tärkeää muistaa vaihtaa hyvissä ajoin myös kauteen sopiva polttoainelaatu. Erityisesti dieselillä ajavan on varmistettava, että polttoaine soveltuu talviolosuhteisiin.

Kaudesta toiseen siirryttäessä on hyvä hetki käyttää auto huollossa ja varmistaa, että auto on kaikin puolin turvallisessa ajokunnossa. Samalla kannattaa vaihtaa muun muassa polttoainesuodattimet ja ilmansuodattimet uusiin. Syksyllä huollettu auto on turvallisessa kunnossa myös talviajoon ja haastaviin ajo-olosuhteisiin.

Asiantuntevat Autoasi-korjaamot palvelevat ammattitaidolla ympäri Suomen, katso sinulle lähin Autoasi-korjaamo!


Artikkelia varten haastateltu asiantuntijamme:
Tomi Naukkarinen, Huoltamo Oiva Naukkarinen

Jaa sosiaalisessa mediassa